Odpowiedź: pink fPo kolei. Durocu, dzięki za wszystkie dane któreś zamieścił...Nie mam pojęcia o co eszcze Cie zapytać, bo i tak cokolwiek tu zapodasz - cenne będzie niesamowicie. Choć właściwie to na początek chcętnie bym usłyszał Twoją odpowiedz na pytania, które Unclean postawił na początku, mianowicie:
Cytuj:
Czy możemy mówić o tej jednostce jako całości?
Czy z celów jakie przed nią stawiano wywiązała się należycie?
Dzięki za kilka słów o Kozłowskim, zacznę go szukać już w poniedziałek.
Cytuj:
ponieważ lubię kolor różowy, szczególnie jeśli są to landrynki, więc do dzieła...
Joooo, ja też... za wyjątkiem jego obecności w jakimkolwiek szczególe ubioru :hahahaha: zwłaszcza u kobiet :hahahaha:
Cytuj:
Broekere podaje w swoich wspomnieniach kadrę oficerską 9.pp.
Jeśli to kogoś interesuję, mogą przepisać.
Kampie jeśli spis ten różni sie czymś od tego zamieszczonego w Gembarzewskim, to wrzucaj czym prędzej

A teraz jeśli chodzi o pamiętniki. Rzeczywiście znalazłem już Rudnickiego,ale nie w Piśmie Wileńskim,jeno we wspomnianym wyżej Wójcickim. Jest tam również kilka innych rzeczy, mianowicie:
Wincenty Hołownia, Opisanie niektórych szczegółów od wyjścia z Warszawy...do Hiszpanii w roku 1808; w: Cmentarz... t.2, Wawa 1856, s.41-49.
Młokosiewicz, Wspomnienia z wojny hiszpańskiej r.1810, tamze s.241-255.
(Młokosiewicza namierzyłem też tu:Obrona zamku Fuengirola, Ateneum, t. IV, 1842, s.53-81 - ale jest to chyba to samo przedrukowane i przez Ateneum i Wojcickiego)
Aha, i jeszcze pytania o coś takiego, jesli sie spotkaliście, to napiszcie czy sie przyda:
Roman hr. Załuski, Chłopicki w Hiszpanii.Ustęp z rękopismu, "Czas" (dodatek mies.) 1856, t.1, ss.332-377, 595-623.
Wspomnienia ułana pułku pierwszego Legii Nadwiślańskiej o kampaniach lat 1807-1814. Z rękopismu wydał A.Kraushar, Bibl.Warsz. 1908, t. III, s. 314-353.
Franciszek Wiktor Dmochowski, Pisma byłego wachmistrza w wojskach pięciu różnych mocarstw, dziś majstra krawieckiego w Przemyślu, wydane na korzyść autora przez A.F.Koźmiana, Lwów 1843.
Dobiszewska (Śmigielska) Jadwiga, Ze wspomnień mego ojca. Opowiadanie, "Kraj"(krak.) 1873, nr 193-196,198-200.
Cytuj:
Pamiętniki szwoleżerów gwardii są trochę mniej przydatne bo za dużo o DKW tam nie znajdziesz natomiast wiele jest ciekawostek o samej Hiszpanii, klimat tej wojny, warunki bytowania żołnierzy itd.
Racja,Agencie.Podpisuje sie obiema rękoma. A nawiasem mówiąc : a z jakim efektem ją skończyleś (magisterkę)? :shifty:
Pozdr :kid: