Teraz jest 1 lut 2026, o 13:00

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 60  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 mar 2011, o 11:20 
Roi de Westphalie et duc de Frioul

Gipsy, nie przesadzaj... :lol:

Ostatnie słowa... :(

PostNapisane: 18 mar 2011, o 11:38 
Soldat
Soldat

Najjasniejszy Panie!

A moze to wlasnie dobry zbieg okolicznosci to "pokrewienstwo" godel?
Wielu w dzisiejszym swiecie daloby sie 'pokroic' za takie powinowactwo - wszak to wybitny region Europy i os europejskiego handlu, od wiekow swiatowy nr 1 w handlu i wydolnosci ekonomicznno-przemyslowej.

A prosze wziac jeszcze pod uwage, iz wcale nie byly to wowczas Niemcy!
BYNAJMNIEJ!
Karol Wielki, ktory sobie Frankfurt upodobal za swa stolice, byl pra-Francuzem, a pomijane przez historykow rzymskich milczeniem (wstydliwym - zaraz zobaczymy dlaczego...) przybyle tam ze wschodu plemie Chattow, ROZBILO "w pyl a prach" legion Rzymski w bitwie pod Lasem Teutonskim w 9 AD, w stylu, ktory mozna tylko przyrownac do polskiej brawury! Rozbili caly ten legion, zmuszajac samego cesarza (Germanicusa) do interwencji, ktory w szesc lat pozniej w 15 AD zniszczyl im co prawda stolice (nad Wezera, ale wiecej im nie byl w stanie wskorac nic! Od polnocy mieli oni za sasiadow niejakich Usipi (czyli zlatynizowana nazwa Luzyc oczywiscie!), ktore zmuszane byly do wycofywania sie na wschod, w miare jak napierali coraz potezniejsi Frankowie na fali Nowego Cesarstwa Rzymskiego, ale przeciez do dzis mamy na terenach Niemiec owe mniejszosci narodowe o nam pokrewnym charakterze!

Gdybysmy my Polacy mieli historykow "z jajami", to mielibysmy dzis wspaniala ewidencje ktore plemiona "czysto germanskie" tak na prawde maja w swych genach haptoplasty, ktore dzis "trzesa porami o byt" miedzy Wisla i Bugiem, obawiajac sie "tych z Zachodu", zapominajac, ze ... to przeciez RODZINA!

To jest jak najbardziej nasza rodzima krew, ktora uchowala sie w tamtym regionie, gdysmy jeszcze swego czasu mieli fantazji i energii na tyle, by nie tylko za Odre wypady robic, ale i za Labe i za Ren i do Dunczykow i Belgow i Brytow! ot tak z przekory i ciekawosci, zeby sobie zobaczyc jak lokalni 'porami trzesa'! :)

Historycy rzymscy donosza, iz plemie Chatti, badz tez Catti, bylo 'biedne', ale liczne, silne i bardzo bitne (typowo staropolska natura:), i przez to pomijane bylo przez historykow, bo dumnym Rzymianom WSTYD bylo przyznac, ze jakas "bieda ze wschodu" rozbila np. slynna kohorte slynnego pogromcy Brytow, Generala Agrykoli i to w okolicy wysp brytyjskich!, zabierajac mu 3 okrety wojenne i zolnierzy w niewole, po to by na nich sobie cwiczyc sztuke wojenna!! Zapewne wtedy to wpadly w rece starozytnych Chatti, czyli Hesow (ktorzy przeciez musza byc spokrewnieni z nami, skoro wojaczke lepiej mieli opanowana od ekonomii, nie niemiecka to cecha, oj nie! :)))
Oczywiscie wraz z insygniami calego legionu rzymskiego, a z pewnoscia przypadl im do gustu wspanialy srebrzysty ptak - Bialy Orzel, ktory byl powszechnym oznakowaniem dumnych kohort rzymskich, i zapewne na zlosc, by pognebic swego wroga jeszcze bardziej obnosili sie z tymi insygniami po okolicy, a z braku lepszego celu z czasem narod przyjal je za swoje, by szla wspaniala wiesc w nastepne pokolenia! I oto mamy zaczyn historii Orla Bialego.
Trzeba nam sie w koncu wziac SOLIDNIE za studia naszych sasiadow i zaczac liczyc czas Polski o wieki wczesniej... Ale my... coz, my nawet nie interesujemy sie Gornymi i Dolnymi Luzyczanami tuz za Odra! A oni z narazeniem zycia i zdrowia zachowaly jezyki rodzime (Chatti z czasem daly sie 'zfrankonizowac' calkiem, a pozniej to juz i zniemczyc, ale najwyrazniej Usipi - Luzyczanie NIGDY!). Wierze, ze gdybysmy z nimi nawiazali blizszy kontakt (normalnie - korzystajac z dobrodziejstwa Internetu) i podyskutowali a nimi nt. historyczne, to odkrylibysmy rzeczy, o ktorych najwiekszym polskim patriotom sie nie snilo! :)

Tak wiec Wasza Krolewska Mosc, poddaje niniejszym moje uwagi pod rozwage, a proponuje, by rozpoczac "krucjate po polskie korzenie" ROWNIEZ w kierunku naszych zachodnich sasiadow!

Wierze, ze bylaby to przygoda zycia dla wiekszosci naszych rodzimych historykow, ale tez i "lyk swiezego powietrza" dla calego naszego narodu, ktory przeciez z pewnoscia radoscie powitalby wiesci o pokrewienstwie plemion znad Wisly z tymi znad innych rzek - nie wykluczajac Renu i Laby!
Dlaczego po tylu wiekach ciagle MUSIMY holdowac zmowie rzymskich propagandzistow i milczymy, jak oni swego czasu, o naszych zachodnich korzeniach plemiennych?
Mamy przeciez niezbywalne prawo i obowiazek mowic o sobie. Jestesmy w koncu u siebie w domu - w Europie - bardziej niz wszyscy inni, bo w samym jej centrum, a korzenie naszego drzewa rodowego sa zaiste imponujace - i trudne do porownania z kimkolwiek z naszych sasiadow! :)

Bedzie o tych sprawach dokladniej na http://www.poloneum.com.

Pozdrawiam serdecznie Wasza Krolewska Mosc i oczywiscie wszystkich na Forum.

Sumer Poloneusz

PostNapisane: 18 mar 2011, o 13:02 
General de brigade et baron de l'Empire

@Sumer- w Lesie Teutoburskim nie zostal rozbity Legion a Legiony ( 17, 18 i 19), Cesarzem w tym okresie byl Augustus (Gaius Octavius), nie Germanicus ( ten byl wnukiem zony wspomnianego Augustusa, Livi, Cesarzem nie byl nigdy) ;)...i jeszcze cos, stolica Karola Wielkiego nie byl Frankfurt a Akwizgran ( Aachen) , rowniez robienie z niego pra-Francuza jest chyba teoria troche mylna.

PostNapisane: 18 mar 2011, o 14:10 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Sumer napisał(a):
A zatem nowy twor panstwowy jakim byla Polska w 966 roku przyjal barwy swych wladcow FAKTYCZNYCH, a nie tych NOMINOWANYCH, ktorych wszyscy znamy na pamiec z lekcji historii: Mieszko, Piastowie itd...

To oczywiste jak fakt,że Kopernik był kobietą,tudzież jasne jak plamy na Słońcu.

PostNapisane: 18 mar 2011, o 16:38 
Vice-roi d'Australie et d'Oceanie

Cytuj:
Gipsy, nie przesadzaj...

Witaj Duroc.
Ja nie przesadzam. Ponizej zamieszczam zdjecie ktore zrobilem mojemu synowi kilka lat temu na wesolym miasteczku w Hamburgu na tle orla. To zdjecie wyslalem rodzicom w przekonaniu ze udalo mi sie zrobic zdjecie w Niemczech na tle polskiego orla i bialoczerwonej flagi. Co bylo dla mnie milym zaskoczeniem. Dopiero dzisiaj po wielu latach dotarlo do mnie ze to byl jednak tylko symbol Frankfurtu.
Rozumiesz teraz moje rozczarowanie.
Załącznik:
Rafal - Hamburg.jpg

Pozdrawiam
Gipsy

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 18 mar 2011, o 16:54 

A tak, w tym kontekście rozumiem... ;)

Pozdr

PostNapisane: 18 mar 2011, o 17:09 

Witaj Sumer.
My tutaj na forum sie zastanawiamy nad faktem jak to sie stalo ze herb Frankfurtu ma duze podobienstwo do godla polskiego. A ty wyjezdzasz z jakimis Chatti, Catti, Usipi etc... Cofasz sie sie w czasie o 2 tysiace lat opowiadajac historyjki o Rzymianach, a konkretnych dowodow na pochodzenie herbu Frankfurtu wciaz nie przedstawiles. Powtarzam dowodow, a nie teorii bez pokrycia.
Cytuj:
Wielu w dzisiejszym swiecie daloby sie 'pokroic' za takie powinowactwo

Zapewniam Cie ze wcale mi nie zalezy na takim powinowactwie. Uwazam sie za Polaka, patriote oraz Slowianina i to mi wystarcza.
Cytuj:
Gdybysmy my Polacy mieli historykow "z jajami", to mielibysmy dzis wspaniala ewidencje ktore plemiona "czysto germanskie" tak na prawde maja w swych genach haptoplasty, ktore dzis "trzesa porami o byt" miedzy Wisla i Bugiem, obawiajac sie "tych z Zachodu", zapominajac, ze ... to przeciez RODZINA!

Jaka rodzina? Poczytaj troszke historie Europy i sie dowiesz ze to plemiona Slowianskie zasiedlali kiedys tereny na zachod az do rzeki Laba.
A nie Germanie do Bugu?
Cytuj:
Zapewne wtedy to wpadly w rece starozytnych Chatti,
Cytuj:
a z pewnoscia przypadl im do gustu wspanialy srebrzysty ptak - Bialy Orzel,

Cytuj:
Wierze, ze gdybysmy z nimi nawiazali blizszy kontakt

Sumer skoncentruj sie bardziej na faktach i dowodach a nie teorytycznych poboznych zyczeniach i nieudokumentowanej demagogii.
Cytuj:
Trzeba nam sie w koncu wziac SOLIDNIE za studia

Dobra uwaga Sumer. Od tego zacznij.
I prosze trzymaj sie tematu.

Pozdrawiam
Gipsy

PostNapisane: 19 mar 2011, o 01:49 

Co do orla z Frankfurtu, jak juz bylo powiedziane, ma on nawiazywac do XIII wiecznego orla cesarskiego. Zas co do kolorow: biel i czerwien, nie znalazlem nic 100%, wydaje mi sie ze nawiazuja one do kolorystyki flagi Hesji, tylko w odwrotnym ukladzie. Z kolei ta czerwien i biel flagi Hesji (przyjeta po II WS), jest nawiazaniem do kolorystyki herbu Hesji-Lwa.

PostNapisane: 19 mar 2011, o 02:48 
Soldat
Soldat

Szanowni Forumowicze!

Dziekuje za uwagi, a odpowiem na nie w ten sposob.

Wszystko co napisalem tutaj jest moja teoria, ktora dopiero porzadkuje, czyli zbieram materialy i optymalizuje dane. Pelne, czyli kompetentne opracowanie zajmie mi jeszcze kilka tygodni, jesli nie miesiecy, ale juz w tej chwili widze calosc i sens tego przedsiewziecia.

Co lezy mi na sercu najbardziej, to tylko to, by moi Szanowni Rodacy, z calym swoim talentem, przylaczyli sie do tego nurtu. W ten sposob powstanie nowa fala, wznoszaca sie ponad stereotypy myslenia, wnoszaca nowa, aczkolwiek istniejaca wczesniej i dobrze udokumentowana informacje do historii naszego Wielkiego Narodu.
W tym momencie zaznacze, iz np. podzial narodow Europy na plemiona "germanskie' i "slowianskie" jest sztuczny i nie uwzglednia wielu elementow normalnie niezbednych dla zachowania spojnosci mysli. Jesli tak wyraznie ktos postrzega "slowianszczyzne" i "element germanski", to niech ten ktos mi wytlumaczy wspolistnienie na jednym terenie kultur atkich jak dolno- i gorno-luzyczcka w tak dlugim czasie posrod zywiolu germanskiego.

Ja podejmuje sie wyjasnienia tego fenomenu w oparciu o takie nigzdie nie publikowane w oficjalnych opracowaniach historycznych dane, jak np. egzystencja plemion wielkoludow wygnanych swego czasu przez 'maluchow' z Bliskiego Wschodu, ktorych ponad 60 plemion zylo od Uralu po Atlantyk, o ktiorych istnieje tysiace podan wsrod wszystkich ludow Europy, przeksztalconych w bajki dla dzieci, i o ktorych NIE MOZNA NAWET OFICJALNIE WSPOMINAC DO DZIS bez narazania sie na drwiny od tzw. "zawodowych historykow'. To nie jest moje prywatne widzimisie, i zbieram odpowiedni material na ten temat, ale nie wiedze poki co zadnego zainteresowania tym tematem.

A bez tego - bedziemy w nieskonczonosc gdybac, kto ustawil te bloki kamienne w Stonehenge, kto zbudowal piramidy i tysiace budowli z wielotonowych blokow skalnych bez dzwigow i koparek.

Stan naszej wiedzy wo wlasnej naszej prahistorii, co rzutuje na nasza wiedze o historii i naszym pochodzeniu jest na dzis ZALOSNY. I mowie to bez zasnej zlosliwosci, dajac tylko realna ocene nam wszystkim. Nie wiemy nic, albo zgola niewiele, ale najgorsze jest to, ze nawet nie chcemy wiedziec.

Jestem zorientowany np. co do historii Legionow 17, 18 i 19, ktore to numery zostaly wymazane na zawsze z ewidencji rzymskiej armii uchwala Senatu, ale ja wspomnialem o jeszcze innym legionie - to nie byla ta bitwa. Z tym ze poniewaz zacytowalem wczesniej nie znanego mi autora, dopiero to sprawdze.

Zgadzam sie z Wice-Krolem Australii i Oceanii, iz powinnismy sie trzymac tematu konkretengo - historii naszego godla i barw narodowych i dlatego nie bede w tej chwili juz kontynuowal tej dyskusji, a za to przygotuje i wrzuce caly material na www.poloneum.com.

A tymczasem zachecam do eksplorowania dziejow Europy w JAK NASZERSZYM KONTEKSCIE, tzn. z uwzglednieniem najnowszych zdobyczy archeologii, etymologii, genetyki i innych nauk. Bowiem tylko wspolnie wykonujac te prace mamy szanse na szersze spojrzenie i ogarniecie pelnej perspektywy dziejowej tak Europy, jak i Polski.

A na zakonczenie takie tylko pytanie zadam - dlaczego Polska jest zwana Lechistanem, czy raczej Lachistanem, przez strozytnych Arabow, o ktorych wiemy przeciez, ze nawiedzali nas kiedys po "szlaku bursztynowym"?

Jeszcze raz serdecznie dziekuje za uwagi i pozdrawiam Wszystkich na Forum.

Sumer Poloneusz

PostNapisane: 19 mar 2011, o 08:44 

Cytuj:
A bez tego - bedziemy w nieskonczonosc gdybac, kto ustawil te bloki kamienne w Stonehenge, kto zbudowal piramidy i tysiace budowli z wielotonowych blokow skalnych bez dzwigow i koparek.
A tak z ciekawości zapytam, bo nie wiem - kto ustawił...?

Cytuj:
A na zakonczenie takie tylko pytanie zadam - dlaczego Polska jest zwana Lechistanem, czy raczej Lachistanem, przez strozytnych Arabow, o ktorych wiemy przeciez, ze nawiedzali nas kiedys po "szlaku bursztynowym"?
:?:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 60  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]