Historia ruskich pułków [Nr 1]-Gwardia [Piechota][1] Czterotomowa [+oddzielny atlas]
historia lejb-gwardyjeskiego finlandzkiego pułku, autorstwa Guljewicza. Rzec można jest to fundamentalne opracowanie tyczące udziału tego regimentu m.in. w wojnach napoleońskich. Każdy tom „waży” przeszło 500 MB.
http://sigla.rsl.ru/table.jsp?f=1016&t= ... ebug=falseSzukałem tego opracowania po sieci dość długi czas, z przewodnią myślą iż gdzieś owo w przepastnych czeluściach cyfrowych bibliotek wystąpi. Człowiek szukał wszędzie… tylko nie w sigli [zamiast nazwy finlandzkiego pułku, dałem nazwę autora „grażdanką” i się udało].
Miłej lektury.
PS
Chciałbym w tym miejscu przeprosić wszystkich, którym obiecałem skan pewnej pracy… w szczególności Anrepa :/
Kłopoty rodzinne + techniczne [skaner siadł na 123 stronie,], spowodowały iż dalsze zdjęcia wykonane jedynym działającym u mnie aparatem cyfrowym… nie dały zadowalających rezultatów, mówiąc dosadnie, jakości zdjęć słabiutka. Prace jednak dalej trwają i do połowy czerwca wyrobię się z poprawną edycją owej knigi.