Teraz jest 31 sty 2026, o 21:57

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 sie 2011, o 18:53 
Caporal
Caporal

Świetna lektura. Czytałem kilkukrotnie, ostatni raz w 2009. Pamiętam bo mi zwierzak zniszczył "Pana Wołodyjowskiego" i musiałem szukać do kompletu :)

PostNapisane: 16 sie 2011, o 11:29 
Soldat
Soldat

Witam,

Jestem w trakcie lektury Andrew Uffindell "Wielcy Generałowie Wojen Napoleońskich oraz Ich Bitwy 1805 - 1815", Rebis 2006. Czy tylko ja mam takie wrażenie czy autor utwierdza nas w przekonaniu że Francuzi wygrywali bitwy tylko dlatego że akurat wybitni generałowie angielscy nie brali w nich udziału lub byli trochę niedysponowani... Przy czym większość brytyjskich generałów i dowodzących to chodząca gloria (no, czasem można im zarzucić parę wad, np. gen. Moore był wrażliwy i uczuciowy, co zaskarbiało mu przyjaźń żołnierzy ale nie pozwoliło na zgniecenie armii wroga do szczętu...) zaś Francuzi mieli po prostu dużo szczęścia. Na razie dobrnąłem do Anglików, czekam na pierwsze objawy obiektywizmu, może przy Rosjanach?
Kto czytał? podobne odczucia?

PostNapisane: 16 sie 2011, o 14:42 
Général de brigade
Général de brigade

Kones napisał(a):
Jestem w trakcie lektury Andrew Uffindell "Wielcy Generałowie Wojen Napoleońskich oraz Ich Bitwy 1805 - 1815", Rebis 2006. Czy tylko ja mam takie wrażenie czy autor utwierdza nas w przekonaniu że Francuzi wygrywali bitwy tylko dlatego że akurat wybitni generałowie angielscy nie brali w nich udziału lub byli trochę niedysponowani... Przy czym większość brytyjskich generałów i dowodzących to chodząca gloria (no, czasem można im zarzucić parę wad, np. gen. Moore był wrażliwy i uczuciowy, co zaskarbiało mu przyjaźń żołnierzy ale nie pozwoliło na zgniecenie armii wroga do szczętu...) zaś Francuzi mieli po prostu dużo szczęścia. Na razie dobrnąłem do Anglików, czekam na pierwsze objawy obiektywizmu, może przy Rosjanach?
Kto czytał? podobne odczucia?

Powiem tak, Brytyjczycy są skłonni do samouwielbienia (jeśli ktoś z Was oglądał filmy dodawane do serii Ospreya na temat wojny na Półwyspie Iberyjskim to też zauważy to zjawisko, mnie niektóre stwierdzenia tam zawarte doprowadzały do szewskiej pasji).
Tak samo starają się przedstawiać działania wojenne tylko ze swojej tzn. brytyjskiej strony, żeby podkreślić jacy to Brytyjczycy byli odważni, z Francuzi okrutni i nieudolni - żadnego śladu wspomnień ze strony żołnierzy Napoleona (jestem aktualnie w trakcie lektury "Wojny o wszystkie oceny" i tam tak właśnie jest).

PostNapisane: 16 sie 2011, o 17:07 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Kones napisał(a):
Jestem w trakcie lektury Andrew Uffindell "Wielcy Generałowie Wojen Napoleońskich oraz Ich Bitwy 1805 - 1815", Rebis 2006.

Murat napisał(a):
(jestem aktualnie w trakcie lektury "Wojny o wszystkie oceny" i tam tak właśnie jest).

Uczymy się na błędach.Chociaż czasami jakieś pytanko do quizu się tam znajdzie.
Murat napisał(a):
(jeśli ktoś z Was oglądał filmy dodawane do serii Ospreya

Nie szkoda Ci oczu i nerwów Pierwszy Kawalerzysto :o .Mam ich kilka,i możesz mi wierzyć nawet nie rzuciłem okiem spodziewając się z góry co tam znajdę.

Do tego dorzucę ,,Cztery czerwcowe dni''.Zachwycające niczym niepokonana Armia Czerwona :lol: .

PostNapisane: 16 sie 2011, o 18:37 
grenadier napisał(a):
Do tego dorzucę ,,Cztery czerwcowe dni''.Zachwycające niczym niepokonana Armia Czerwona

...to juz nie złota, ale "...platynowa czcionka..." choć "Bitwa" z jej błędami merytorycznymi (Percy chociażby)Francuzom i Ich "...prix de Goncourt..." chluby nie przynosi.
A filmy Osprey'a - rzeczywiście strata czasu.
Pozdrowienia
...a co do moich lektur - zachęcona pytaniem w quizie właśnie zaczęłam czytać biografię Boutina autorstwa Jeana Marchionie'go. Pełen tytuł: "Boutin. Pionnier de l'Algerie francaise. Espion de Napoleon. Afrique et Orient". Doskonała przedmowa Jean Tularda.
...w kolejce czeka "...romansidło..." o tych czasach czyli "Synowie markizy de Belcamp" wyd "Biblioteka Groszowa" z "...dazwoleno cenzuruju...", znalezione - brrr...

PostNapisane: 16 sie 2011, o 23:40 
Minister Marynarki i Kolonii, duc de l'Empire
Minister Marynarki i Kolonii, duc de l'Empire

Witam,
czytam "Manewr na Pułtusk" Lechartier'a wydaną przez Wydawnictwo Napoleon V, i wiecie co? - jestem rozczarowany tłumaczeniem.
Pozdrawiam,
JWK

PostNapisane: 17 sie 2011, o 01:55 
Obrist

Czekam(y) na więcej szczegółów, bo jeszcze nie zdążyłem zakupić tej książki.

PostNapisane: 17 sie 2011, o 09:09 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Też jestem ciekawy co jest nie tak z tłumaczeniem?

PostNapisane: 17 sie 2011, o 10:39 
Chevalier
Chevalier

książka w drodze, chciałbym się cieszyć czytaniem. Anna Haberko może nie jest historykiem wojskowości, ale przecież jej przekład został zaakceptowany przez wydawcę zanim książka trafiła do druku, a nie podejrzewam, aby wydawnictwo działało na swoją szkodę. Skąd zatem takie rozczarowanie tłumaczeniem?

PostNapisane: 17 sie 2011, o 11:04 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Przy tłumaczeniach sporo jednak zależy od redakcji. Nad poprawnością tekstu czuwał Sebastian Teusz - historyk i rekonstruktor, również moja skromna osoba dorzuciła trzy grosze, oczywiście zdajemy sobie sprawę, że zawsze można zrobić coś lepiej.
Każdy ma prawo do swojej opinii, ale dobrze byłoby ją uzasadnić, z pewnością wydawnictwo jak i czytelnicy na tym skorzystają.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]