Teraz jest 1 lut 2026, o 22:44

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 79  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 lip 2013, o 18:58 
Chevalier
Chevalier

wielkie dzięki

PostNapisane: 3 wrz 2013, o 23:30 
Duc d'Essling
Duc d'Essling

Paweł Dudziński, Napoleońskie herby Polaków

PostNapisane: 19 wrz 2013, o 08:09 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

Ukazała się monografia 8 pułku ułanów XW autorstwa naszego forumowego kolegi :D
http://napoleonv.pl/opis/4227140/od-lom ... -1814.html
Swego czasu ( http://forum.gery.pl/index.php?showtopic=103371&st=0 ) Krzysztof dał nam próbkę swej wiedzy na temat tegoż pułku, więc mozna się spodziewać rzetelnej i opartej na źródłach monografii
Gratulacje!!! :)
- apacz

PostNapisane: 23 wrz 2013, o 15:59 
Chevalier
Chevalier

Dziękuję za dobre słowo :oops:
Ale z gratulacjami poczekałbym na opinie szanownych Kolegów już po lekturze ;)

Przy okazji zauważyłem, że przy "reklamówce" moich wypocin załączony został fragment zupełnie innej historii... czegoś o Lipsku chyba.
Może Duc de Castiglione miałby moc zmienić ów tekst?

O.v.K.

PostNapisane: 23 wrz 2013, o 22:12 
Duc de Castiglione

Zamieściłem fragment, który dostałem od Darka. Ja nie znam jeszcze książki, więc trudno mi rozpoznać na podstawie tak krótkiego tekstu.
Teraz dosłał mi inny... Sprawdź, czy wszystko ok.

PostNapisane: 25 wrz 2013, o 16:39 
Chevalier
Chevalier

Nie ma najmniejszego problemu!
Teraz jest ok.

pzdr.
O.v.K.

PostNapisane: 3 paź 2013, o 18:06 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

http://www.odk.pl/napoleon-nad-bobrem-i-kwisa,21081.html

Tak mi się właśnie na oczy rzuciło. Widział to ktoś?

PostNapisane: 3 paź 2013, o 19:29 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Narcyz napisał(a):
Tak mi się właśnie na oczy rzuciło. Widział to ktoś?

Widziałem,nabyłem.
Jeżeli ktoś interesuje się historią tych terenów zwłaszcza w okresie kampanii 1813r.-POLECAM.

PostNapisane: 3 paź 2013, o 21:42 
Roi de Baviere et de Wurtemberg
Roi de Baviere et de Wurtemberg

Skoro już mowa o kampanii 1813 roku...
Nie mam zwyczaju „reklamować” czegoś, do czego powstania sam „przyłożyłem rękę”. Ale w tym wypadku postanowiłem zrobić wyjątek.
Chodzi o książkę, która za kilka dni będzie w sprzedaży.
Friederich - Kampania jesienna 1813 roku (tom I).
Nazwisko mało znanego, a na dodatek niemieckiego autora, nie powinno nikogo zmylić. Jego książka nie jest typowym dziełem „chwalącym pruskie oręże” i jego zwycięstwo nad Napoleonem. Wręcz przeciwnie, autor wyraźnie sympatyzuje z Napoleonem i przedstawia kampanię w sposób bardzo obiektywny. Posuwa się nawet tak daleko, że ...krytykuje zwycięzców i chwali pokonanych. Chyba, że chodzi o bitwę pod Drezno - wtedy postępuje odwrotnie. Książka, która, moim skromnym zdaniem, jest bardzo ciekawie napisana, zawiera szczegółowe opisy bitew nad Kaczawą, pod Dreznem, Gross-Beeren i Kulm, naszpikowanych mniej znaną korespondencją (chodzi tutaj o korespondencję koalicjantów, bo listy Napoleona są znane). Autor nie tylko przedstawia, ale również obszernie analizuje wydarzenia i decyzje obydwóch stron, zaznaczając jednak już na wstępie, że starał się to robić z punktu widzenia posiadanych wiadomości krytykowanej / chwalonej osoby. Bo nie sztuka, jak zaznacza, „mądrzyć się” z perspektywy czasu., wiedząc, jakie były konsekwencje tej czy innej decyzji...
A gdyby komuś czytając nasunęły się analogie z książką F.L. Petre „Ostatnia kampania Napoleona na terenie Niemiec” to mogę podpowiedzieć, że podobieństwo .. nie jest przypadkowe. Petre, którego książka ukazała się bodajże 7 lat później, odpisał po prostu (chociaż tylko w jednym czy dwóch miejscach przyznaje się do tego) od Friedericha spore fragmenty tekstu. Z tą jednak różnicą, że to, na co Friederich w 3 tomach potrzebował ok. 1500 stron, Petre „zmieścił”, przynajmniej w polskim tłumaczeniu, na niespełna 300.
Naprawdę zachęcam zainteresowanych kampanią 1813 roku do przeczytania tej pozycji, bo naprawdę warto...

PostNapisane: 3 paź 2013, o 21:56 
Duc de Castiglione

Cytuj:
autor wyraźnie sympatyzuje z Napoleonem i przedstawia kampanię w sposób bardzo obiektywny...

Kampie... chyba nieco przesadziłeś ;) Tak naprawdę, to jedno wyklucza drugie :mrgreen:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 79  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]