Teraz jest 1 lut 2026, o 23:18

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 79  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 gru 2013, o 21:46 
Roi de Baviere et de Wurtemberg

Dostałem dzisiaj pocztę. Od wydawnictwa „Karabela”. Odręcznie zaadresowany list i podpisany przez p. Chojnacką. Z propozycją zakupu najnowszej książki o armii Księstwa Warszawskiego. Nawet mnie ten list początkowo ucieszył. „To się nazywa dbanie o klienta” - pomyślałem sobie. Jednak moja radość skończyła się, gdy spojrzałem na proponowaną cenę.
110 euro. W przeliczeniu: 462 złotych.
Plus koszty wysyłki.
A przecież na stronie internetowej wydawnictwa można przeczytać:
cena 370,00 zł (za tom 1-2)
Sprowadzałem już książki z różnych krajów, nie tylko europejskich. Ale jeszcze nigdy dotąd nie spotkałem się z sytuacją, żeby cena dla odbiorców zagranicznych była inna niż dla mieszkańców danego kraju.
Bardzo interesowałoby mnie, czym różni się egzemplarz książki wysyłany za granicę od egzemplarza dla klienta polskiego, że jest aż o 25% droższy!!
Czym różni się kalkulacja ceny na rynek krajowy od ceny dla klienta zagranicznego?
Czyżby chodziło po prostu o odstraszenie tego ostatniego?

A może wydawnictwo p. Chojnackiej, kalkulując ceny, używa programu pochodzącego jeszcze sprzed 1989 roku, w który istnieje przełącznik kraj/zagranica?

P.S. Ja wiem, że nasze forum nie jest właściwym miejscem na tego typu posty... ale musiałem gdzieś "coś" napisać, żeby mnie nie trafił szlag...

PostNapisane: 5 gru 2013, o 22:50 
Roi de Naples et de Sicile

Drogi Kampie!

Nie chciałbym Cię urazić, ale wielokrotnie sprowadzałem różne rzeczy (książki, gry) z zagranicy - Stany, Europa Zachodnia (w tym Wlk. Brytania i Niemcy) i zawsze płaciłem słono za koszty przesyłki - niejednokrotnie np. z krajów beneluxu jeszcze drożej niż Ty. Dlatego z niemałym zdziwieniem odbieram Twój głos. To nie jest przeciez wysyłka krajowa i transport kosztuje, a wiem z przyzwyczajenia, że stawki dla tzw. Europy Wschodniej są wygórowane. Podejrzewam, że mieszkając w Niemczech (nie zdradzę chyba tajemnicy ani nie będziesz miał mi to za złe, że o tym piszę) płacisz za zakup z krajów Europy Zachodniej typu Benelux, Wlk. Brytania (ach ten perfidny Albion :twisted: ) taniej niż my w kraju.

Tak samo jest w sklepach zagranicznych; i cena, i opłata za transport potrafi być obliczona w zależności od kraju z jakiego się zamawia.

Z którego by tłumacz skorzystał,
Nim słowa, jakie jeszcze zostały,
Zanikną w nadchodzącej ciemności.

(Ch.Simic "Blues o śnieżnym poranku")

PostNapisane: 5 gru 2013, o 22:56 

Drogi Szwoleżerze!
Ja nie mówię o kosztach przesyłki, lecz o cenie książki!!! Jak zaznaczyłem w poprzednim poście, koszty przesyłki, które zupełnie rozumiem, są liczone ekstra.

PostNapisane: 6 gru 2013, o 03:54 
Vice-roi d'Australie et d'Oceanie
Vice-roi d'Australie et d'Oceanie

Cytuj:
cena 370,00 zł (za tom 1-2)

Zgodnie z oficjalnym kursem zlotowki do do euro (na dzien dzisiejszy) cena ksiazki powinna wynosic okolo 88.30 euro.
Ja rowniez czesto kupuje ksiazki w roznych krajach i zawsze gdy decyduje sie na taka forme zakupu mam zawyzone koszty.
Ksiazke, Prisoner of Cabrera - Napoleon's Forgotten Soldiers 1809-1814 - Denisa Smitha, musialem sprowadzic z USA i kosztowala mnie ponad $60, dolarow. Podobnie za ksiazke, Moscow 1812 - Napoleon's Fatal March - Adama Zamoyskiego, spowadzona z Londynu, musialem zaplacic $50, dolarow. Normalnie te ksiazki w ksiegarni (o ile sa dostepne) to cena ich rzadko przekracza $30, dolarow.
Z Allegro od kilku sprzedawcow mialem propozycje kupna ksiazek w jezyku angielskim po cenach zawyzonych. Proponowane ksiazki moglem bez problemu kupic za cene trzykrotnie nizsza w ksiegarni w moim miescie. Pomijajac juz fakt ze w tym przypadku nie musze dodatkowo placic za przesylke.

Pzdr.
Gipsy

PostNapisane: 6 gru 2013, o 18:02 
...a gdzie promocja - wiele wydawnictw dosłownie na tym stoi. Ja ostatnio sprowadziłam sobie "En campagne avec Napoleon" (są to dwa dzienniki - w tym jeden lekarza z kampanii 1813) z wydawnictwa "Pierre de Taillac" - myślałam, że zapłacę za przesyłkę, a okazało się, iż zaliczyli mnie do klientów "...z promocji..." i zapłaciłam tylko za książkę.
...no cóż.

PostNapisane: 26 sty 2014, o 00:10 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Jest wreszcie zapowiedź książki o ułanach Księstwa Warszawskiego !

Pan Andrzej Ziółkowski zapowiedział wydanie pracy o pułkach numer 2, 3 i 6 jazdy Księstwa Warszawskiego (do 1812). Kozacy nieźle nas wtedy sparali...
Czyli można liczyć na dobrą, świetną, kolejną pozycję, bo książka o 8 pułku (autorstwa K.Polaka) już jest. Nie masz pana nad ułana !
D.

PostNapisane: 14 lut 2014, o 18:07 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Książka o ułanach jest już od dawna jakieś 1,5 roku jeśli dobrze pamiętam. W końcu 2013 ukazała się dwu tomowa (podobnie jak ułani) monografia piechoty (znacznie poniżej moich oczekiwań) w zapowiedziach jest wznowienie poszerzonej "Generalicji i sztabów", zresztą mowa o tych książkach jest na wcześniejszych stronach ;)

PostNapisane: 15 lut 2014, o 14:37 

Goldville ma na mysli zapowiadaną od dłuższego czasu monografię wybranych pułków ułanów autorstwa pana Ziółkowskiego. "Książka o ułanach" o której napisałeś armigerze to zapewne 2-tomowy album autorstwa Morawski/Paczuski wyd. Karabeli.

Z którego by tłumacz skorzystał,
Nim słowa, jakie jeszcze zostały,
Zanikną w nadchodzącej ciemności.

(Ch.Simic "Blues o śnieżnym poranku")

PostNapisane: 16 lut 2014, o 16:38 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Faktycznie, moja wina.
Zwracam honor.

PostNapisane: 22 lut 2014, o 12:25 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Tom Reiss:,,Czarny Hrabia''./Wydawnictwo Literackie/.
Biografia generała Thomasa Aleksandra Dumasa/ojca autora ,,Trzech Muszkieterów''/.
Z braku czasu prędko jej nie strawię/prawie 500str/,ale po pobieżnym przeglądzie wydaje się być interesująca.Jedynie co można dostrzec od razu to niechęć,a wręcz wrogość z jaką autor odnosi się do Napoleona czyniąc zarazem z Dumasa świętego za życia.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 79  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]