Teraz jest 30 sty 2026, o 20:33

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 236 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lip 2011, o 23:05 
Colonel
Colonel

Ale i cała reszta na poziomie. 22 działa, zamiast 16, dla zwiększenia efektu. Znów zły Napoleon, który miał kiepski dzień, więc jak to zwykle u tyranów musiał odreagować na innych. Znów 125 naszych, chociaż widać jak byk, ze czerpał z Bieleckiego, więc mógłby chociaż liczby sprawdzić, zarówno dział jak i naszych żołnierzy. Jaki pluton, nie można sprawdzić, że łubieński dowodził wtedy szwadronem? Jakie zmasakrowanie piechurów francuskich, którzy "zostali wybici do nogi"? Co za pierdoły? Sprawdziłem u Martiniena i 24 pułk miał dwóch rannych, a 96 pułk trzech oficerów. Z 9 lekkiego nie było żadnego. No po prostu włos się jeży. I jeszcze wiara w to, że Niegolewskiego przed kulami chronił drut w czapce szwoleżerskiej.... Jestem niezwykle zbudowany ich wytrzymałością. Zwłaszcza, że niewielka prędkość 300 m/s z jaką leciała kula z ówczesnych karabinów skałkowych z pewnością była do zatrzymania przez kevlarowe druty szwoleżerskich czapek. Dla dodania dramatyzmu Hiszpanów strzela kilku, a nie dwóch (dwóch to wszak kilku, a że ktoś może pomyśleć o większej ilości to zupełnie nie ma znaczenia), jak pisał w swoich wspomnieniach rzeczony Niegolewski. Podobnie o wiele bardziej efektownie brzmi 10 bagnetów (czemu nie jedenaście, skoro tyle było ran) zatopionych w piersi polskiego terminatora, niż dziesięć pchnięć? Po co myśleć i analizować, jak można wymyślić swoją wersję wydarzeń, opartą luźno na prawdzie?

Do szewskiej pasji doprowadza mnie takie podejście do historii. Jest ona wystarczająco piękna, żeby jej nie koloryzować. Kropka.

PostNapisane: 14 lip 2011, o 23:15 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

Brawo Santa! :D mogę się tylko podpisać pod Twoją wypowiedzią - a szczególnie pod końcowym wnioskiem :D

PostNapisane: 15 lip 2011, o 09:22 
Roi de Naples et de Sicile
Roi de Naples et de Sicile

Panowie, nie ma się co tak ekscytować :lol: To nie jest artykuł w renomowanej gazecie tylko blog. Ludzie różne rzeczy piszą w internetowych pamietnikach. Lepiej takiemu "znawcy" przesłać parę namiarów na rzetelną informację by wpierw coś przeczytał, a później napisał... ;)

Z którego by tłumacz skorzystał,
Nim słowa, jakie jeszcze zostały,
Zanikną w nadchodzącej ciemności.

(Ch.Simic "Blues o śnieżnym poranku")

PostNapisane: 15 lip 2011, o 10:07 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Heh najlepsze jest to, że ten Pan opublikował swoje fantazje. Kilkutysięczny nakład jego książki został wysprzedany w ciągu kilku miesięcy - teraz sprzedawany jest dodruk.
A tu człowiek walczy, żeby tak ze setkę sprzedać ;)

PostNapisane: 15 lip 2011, o 10:52 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

napoleonv napisał(a):
Heh najlepsze jest to, że ten Pan opublikował swoje fantazje. Kilkutysięczny nakład jego książki został wysprzedany w ciągu kilku miesięcy - teraz sprzedawany jest dodruk.

Czyli jednak jest to prawda! Przeglądając jakiś czas temu biografię Lovecrafta w M-piku, dostrzegłem opodal na półce grzbietem w moją stronę skierowaną "biszopo" brzmiącą nazwę, nie dokonałem jednak bliższych oględzin.

Cytuj:
A tu człowiek walczy, żeby tak ze setkę sprzedać ;)

Zbieram się, zbieram. Manewr na Pułtusk, czy dysertacja Marcina Baranowskiego, to pozycje obowiązkowe na mojej liście zakupów.

Pozdr.

PostNapisane: 15 lip 2011, o 10:59 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Heh na Ciebie zawsze można liczyć ;)
Jeden fakt może budować, taka popularność tego Pana i jego książki świadczy o tym, że w naszym kraju jest spore zapotrzebowanie na historię - szkoda tylko, że na tą po części nieprawdziwą.

PostNapisane: 15 lip 2011, o 11:11 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

napoleonv napisał(a):
Heh na Ciebie zawsze można liczyć ;)

I tu bym polemizował ;)

napoleonv napisał(a):
Jeden fakt może budować, taka popularność tego Pana i jego książki świadczy o tym, że w naszym kraju jest spore zapotrzebowanie na historię - szkoda tylko, że na tą po części nieprawdziwą.

To też zależy od języka. Jeżeli historia takowa jest przedstawiana w sposób lekki, łatwy i przyjemny, z dużą dozą tzw. emfazy twórczej, wraz z okraszeniem marketingowym "KULTOWY Blog Biszopa"; to nic dziwnego że całość sprzedaje się jak dobre pączki.

PostNapisane: 15 lip 2011, o 11:30 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

To też racja, ale nawet przelukrowany pączek jest niesmaczny ;)
Najgorsze jest to, że ten Pan sprawia wrażenie, że wie o czym pisze.

PostNapisane: 15 lip 2011, o 17:43 
...może źle sformułowane pytanie - gdzie via Internet można nabyć Manewr na Pułtusk bo w kśiegarniach patrzą na mnie jakoś dziwnie gdy wymieniam tytuł.

PostNapisane: 15 lip 2011, o 17:50 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Napoleon org-oferta Napoleon V

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 236 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]