Teraz jest 31 sty 2026, o 00:44

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1096 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 110  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lip 2010, o 00:36 
Roi de Saxe et duc de Varsovie
Roi de Saxe et duc de Varsovie

Dzięki za informację.

PostNapisane: 24 lip 2010, o 10:42 
Caporal
Caporal

Witam
Mam jeszcze dwa pytania.Czy są jakieś pamiętniki,wspomnienia oficerów,żołnierzy 12PU z czasów kampanii moskiewskiej? Czy ktoś z szanownych kolegów posiada dostęp do książek: Marian Kukiel -Wojna 1812 roku,Adam Paczuski,Ryszard Morawski-Wojsko Księstwa Warszawskiego-Ułani? Skromne środki finansowe nie pozwalają mi na zakup tych publikacji. W Łodzi w bibliotece wojewódzkiej brak tych pozycji książkowych.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: 24 lip 2010, o 11:08 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Co do ułanów to jest to pozycja widmo, można ją kupić ale obejrzeć czy przeczytać w bibliotece już nie;) a Kukiela na pewno nie ma? nawet w moim Olsztynie jest:P poza tym jest tanio do kupienia na allegro.

PostNapisane: 24 lip 2010, o 13:22 
Comte de Lobau et Maréchal d'Empire
Comte de Lobau et Maréchal d'Empire

Kukiel jeszcze niedawno był w bardzo korzystnej cenie (podobnie jak inne pozycja Wyd. Kurpisz) w poznańskiej Akwarelce - w bramie naprzeciw zamku.

PostNapisane: 24 lip 2010, o 19:09 
Général de brigade
Général de brigade

Replint "Wojen napoleońskich" i "Wojny 1812 roku" Kukiela dostępne są do na stronie internetowej http://www.historyton.pl

PostNapisane: 27 lip 2010, o 18:30 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Szanowni Koledzy.
Na stronie internetowej http://www.napoleonseriesorg.podstr.archiwum 2007-Peterswalde,znalazłem post,z którego wynika,ze pod Peterswalde szwadron naszych szwoleżerów posłużył się haniebnym podstępem,dzięki któremu jak wiadomo rozbili Prusaków,chwytając w niewole syna Bluchera.
Podstęp polegał na tym,ze Fredro machając chusteczka i krzycząc,ze są Rosjanami zdezorientował szarżujących huzarów,po czym sam na nich uderzył.Sugerowano także,ze za ten czyn należy Mu się kula w łeb.
Żadne znane mi polskie źródło takiej sytuacji nie potwierdza.
Nie wiem czy dobrze wyłuszczyłem problem,bowiem z językami obcymi u mnie krucho,a tłumaczenie było pożal się Boże,wiec może coś mi się pobzduralo?.

PostNapisane: 29 lip 2010, o 20:03 
Général de brigade
Général de brigade

W 1789 roku na terenie Niderlandów Austriackich wybuchła rewolta przeciw Habsburgom i poczęto tworzyć różne pułki efemerydy. Natrafiłem na pułk/batalion strzelców pieszych należący do Armée de Talnets. Jak można przetłumaczyć jej nazwę na polski i może coś wiecie więcej o samej formacji strzelców i tejże armii :?:

Załącznik:
Strzelec pieszy (Armee de Talnets).jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 11 sie 2010, o 14:49 
Soldat
Soldat

Legia Nadwiślańska, 1808-1814

Witam

Pozycja w/w podaje Antoniego Jerzmanowskiego w pierw.pułku Nadw.mian 1.08.1812 praowiz.ppor w 7 pułk.szwol.przez marsz.Soulta zatwier.Był w kamp.saskiej...
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów wie co stało się z Antonim???? Gdzie szukać inf.o jego losach po wojnach ??
Bardzo proszę o pomoc
ps.to krewniak Jana Pawła.

Ostatnio edytowano 11 sie 2010, o 19:10 przez Louis Nicolas, łącznie edytowano 1 raz
tu bardziej pasuje

PostNapisane: 11 sie 2010, o 16:13 
Caporal
Caporal

Witam
Szukam następującej publikacji:
Józef Marchocki: Pamiętnik wydany w opracowaniu J. Krepiny: Relacja Józefa Marchockiegoo działalności oddziału Piotra Strzyżewskiego w kampanii galicyjskiej 1809 r., Rocznik Biblioteki Polskiej Akademii Nauk w Krakowie, R. XXIII, 1977, Wrocław 1978, rkps 7999, Biblioteka PAN Kraków.
Czy wiecie gdzie jest dostępna?Najlepiej w internecie. :) Szukam dostępnych źródeł informacji o tej kampanii,a także o działalności oddziału Gabriela Ryszczewskiego.
Z góry za pomoc
Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: 15 sie 2010, o 18:08 

Wertując,, Pamiętnik Henryka Dembińskiego,jenerała wojsk polskich'',natknąłem się na taki fragment:W pułku Kęszyckiego /chodzi chyba o pułk 13 piechotyXW/kompania grenadyerów batalionu 1go złożona była ze starych żołnierzy francuskich,byli to ludzie,którzy podczas niewygód kampanii zimowej z roku 1806 na 1807 dezerterowali w wojsku francuskiem,a którzy przy zwycięstwach wojska polskiego 1809 pszyszli zmazać swoję winę,służąc w wojsku naszem.... .
Czy ktoś wie coś więcej na ten temat?.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1096 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 110  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]