Teraz jest 28 mar 2024, o 23:53

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 mar 2018, o 23:08 
Offline
Major
Major

Dołączył(a): 19 sty 2013, o 16:32
Posty: 725
Kamp napisał(a):
Joanna

Zgadza się, Boniecki, Herbarz..
Twoje pytanie

_________________
I Prawo Ehrmana: Każda rzecz pogorszy się zanim się polepszy.
II Prawo Ehrmana: Nie polepszy się.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 mar 2018, o 00:10 
Offline
Roi de Baviere et de Wurtemberg
Roi de Baviere et de Wurtemberg
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2010, o 22:11
Posty: 7372
Dzięki...

W 1811 roku armia królestwa Wirtembergii składała się z jednej dywizji kawalerii i trzech dywizji piechoty.
Proszę podać nazwiska przynajmniej dwóch generałów stojących wówczas na czele tych dywizji.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 mar 2018, o 00:32 
Offline
Major
Major

Dołączył(a): 19 sty 2013, o 16:32
Posty: 725
Scheler i Woellwarth, a poza nimi chyba też Franquemont

_________________
I Prawo Ehrmana: Każda rzecz pogorszy się zanim się polepszy.
II Prawo Ehrmana: Nie polepszy się.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 6 mar 2018, o 21:29 
Offline
Roi de Baviere et de Wurtemberg
Roi de Baviere et de Wurtemberg
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2010, o 22:11
Posty: 7372
deventer napisał(a):
Scheler i Woellwarth, a poza nimi chyba też Franquemont

Tylko jedno nazwisko jest prawidłowe.
Za mało :(


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 mar 2018, o 21:42 
Offline
Roi de Baviere et de Wurtemberg
Roi de Baviere et de Wurtemberg
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2010, o 22:11
Posty: 7372
Prawidłowa odpowiedź brzmi:
- dywizja kawalerii - gen. von Wöllfarth
- 1. dywizja piechoty - gen. książę Paweł Wirtemberski
- 2. dywizja piechoty - gen. von Phull
- 3. dywizja piechoty - gen. von Koseritz
Dowódcą gwardii (o którą nie pytałem) był feldmaszałek ksiżę Ludwik Wirtemberski

Nowe pytanie:
Po powstaniu Związku Reńskiego należące do niego państwa zobowiązały się wystawić kontyngenty wojskowe. Ich liczebność była uzależniona od liczby ludności. Rozpoczynając wojnę z Prusami w 1806 roku Napoleon nie mógł jednak czekać aż każde małe państwo zbierze odpowiednią do jego wielkości ilość żołnierzy. 12 października 1806 roku kilka małych państw Związku Reńskiego, m.in. Luksemburg (miał oddać do dyspozycji Napoleona 40 żołnierzy) podpisały umowę z jednym z większych państw Związku o przejęciu od nich, za odpowiednią zapłatą, obowiązku wystawienia wojska.
Które z państw Związku pdojęło się tego obowiązku?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 mar 2018, o 22:37 
Offline
Chevalier
Chevalier

Dołączył(a): 14 lut 2010, o 13:40
Posty: 3567
Nassau


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 7 mar 2018, o 23:29 
Offline
Roi de Baviere et de Wurtemberg
Roi de Baviere et de Wurtemberg
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2010, o 22:11
Posty: 7372
sewer napisał(a):
Nassau

Zgadza się :o :D
Myślałem, że będzie trudniejsze.
źródło: Roczniki Towarzystwa Historycznego Liechtensteinu.

Twoej pytanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 8 mar 2018, o 18:15 
Offline
Chevalier
Chevalier

Dołączył(a): 14 lut 2010, o 13:40
Posty: 3567
Dzięki

Wraz z pojawieniem się Francuzów na ziemiach polskich, pojawiły się także nowe zwyczaje m.in kulinarne, które wypierały polskie dania. Co to są za potrawy: barszcz z rurą, który został wyparty przez pot-au-feu?

wer. około 21


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 mar 2018, o 00:54 
Offline
Général de brigade
Général de brigade
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lut 2010, o 19:07
Posty: 1252
Barszcz z rurą jest to barszcz do którego przyrządzenia używa się wołowiny i "rury", czyli kości wołowych. Pot-au-feu to z kolei bulion z mięsem.

_________________
Pole bitwy jest miejscem gdzie króluje chaos. Zwycięża ten kto potrafi ujarzmić ten chaos, zarówno jego własny jak i przeciwnika.
- Napoleon


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 9 mar 2018, o 17:58 
Offline
Chevalier
Chevalier

Dołączył(a): 14 lut 2010, o 13:40
Posty: 3567
Murat napisał(a):
Barszcz z rurą jest to barszcz do którego przyrządzenia używa się wołowiny i "rury", czyli kości wołowych. Pot-au-feu to z kolei bulion z mięsem.

zgadza się
źr. K. Cieplińska, Zwyczaje i obyczaje..


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 29 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL