Witam serdecznie.
Szkoda że, temat ten nie powstał parę tygodni temu, bo miałbym dla kolegów małą zagadkę. Ale i tak jest coś, co w ścisłym kontekście do załączanej tu pracy, wciąż nie daje mi wciąż spokoju....
Załącznik:
m503501_d0503583-000_p.jpg
To że nie są to nasi lekkokonni, a niestety Holendrzy, domyśliłem się prawie od razu, ale potwierdzenie przypuszczenia, że autorem tego rysunku jest Theodore Gericaul, zajęło mi naprawdę sporo czasu.
A oto obraz, którego, jak mi się wydaje pierwszy, wstępny szkic możemy zobaczy wyżej.
Załącznik:
tg.jpg
Obraz nosi tytuł „Polski trębacz” i znajduje się obecnie w Glasgow Museums.
I tu moja wątpliwość. Czy rzeczywiście przedstawia on trębacza naszych lekkokonnych?
Oczywiście zdaje sobie sprawę, że artysta pokroju Gericaula, mierzył się tu z problemami o wiele bardziej skomplikowanymi niż kolor jakichś tam dodatków mundurowych. Dobrze też wiem że użyte tu złoto, (zresztą pewnie wydobyte bez użycia złotej farby), w wypadku tego właśnie płótna wydaje się wręcz oczywiste. Obraz to tak na prawdę, coś w rodzaju łamigłówki, której prawidłowe rozwiązanie świadczy zwykle o wielkości jego twórcy. No ale co innego zuzu esteta, a co innego zuzu od mundurów...
Na koniec przypomnę tylko, że złotych dodatków używał uwidoczniony na rysunku pułk holenderski.
Pozdrawiam.