Dziś o godz. 20.00 na kanale Viasat History będzie wyświetlony 5 odcinek serialu historyczno-dokumentalnego o Napoleonie. Niestety przegapiłem pierwsze trzy odcinki i początek czwartego, ale po tym, co zobaczyłem, już wiem, że mam czego żałować

. Serial jest świeżą produkcją francuską daleką od anglosaskich stereotypów. Jest w nim dużo dobrej ikonografii

, cytowane są dokumenty z epoki i pamiętniki (m.in. Coigneta i Talleyranda). Wypowiadaja się historycy (ale nie tylko) z różnych krajów. Najwięcej jest wypowiedzi Thierry'ego Letza z Foundation Napoleon i Davida Chanteranne - redaktora naczelnego Revue du Souvenir Napoleonien (a więc młodszego pokolenia historyków francuskich). Wszystko co zobaczyłem i usłyszałem zrobiło na mnie jak najlepsze wrażenie

. A przede wszystkim szczegółowość serialu. Ostatni jaki widziałem, piąty odcinek, kończy się na Jenie i Auerstaedt... W następnym będzie o Iławie i chyba o Polsce

. Tylko trochę drażniące sa dla mnie używane czasami archaiczne już animacje komputerowe i "screeny" z gier (bodajże Napoleon Total War) używane przy omawianiu bitew. Niemniej na razie jest czego posłuchać i na czym oko zwiesić

Kto może, niech ogląda.
Tu jest reklamówka serialu:
http://www.youtube.com/watch?v=9inTChC-7-wpzdr
apacz