Bardzo dziękuję za udostępnienie na naszym forum Twoich prezentacji.
Być może bym się na nie natrafił, ale niekoniecznie.
Podziwiam, jak opowiadając o wcale nie najważniejszym froncie walk potrafiłeś przekazać tak wiele informacji.
W zasadzie to jest krótkie wprowadzenie do historii umunduru i broni Francji napoleońskiej i jej aliantów.
Krótkie (bo nie można przesadzać), ale na tyle treściwe i jasne , że mogłoby służyć jak materiał dydaktyczny czy szkoleniowy.
Gratuluję.
Widziałem też w youtubie wykład o Prusakach , ale jeszcze nie oglądałem.
sewer napisał(a):
Mi zawsze brakuje pokazania różnic miedzy poszczególnymi jednostkami. Idealnie byłoby obok siebie zestawić np. grenadiera francuskiego, pruskiego, włoskiego. wtedy można dostrzec rzeczywistą różnicę w wyglądzie, uzbrojeniu, bo jak było wspomniane żołnierz epoki musiał być widoczny.
Tutaj ja się nie bardzo zgadzam.
Po pierwsze to nie jest temat wykładu bo jest nim broń i barwa , a nie porównanie czy różnice pomiędzy formacjami różnych państw.
Po drugie w kurzu i błocie widoczna była masa a nie poszczególne kompanie .
Po trzecie przed np grenadierem francuskim czy pruskim niekoniecznie stawiano te same zadania , skład kompanii nie był często porównywalny.
Na przykład o ile pamietam woltżerowie byli wynalazkiem francuskim ; po prostu szkoda było eliminować z poboru małych chłopaków jako mięso armatnie.
Wymyślono więc dla nich zadania na polu bitwy i pomysł był udany - mały człowiek , może wyśmiewany , stawał się kimś , żołnierzem kompanii wyborczej.
I wydaje mi się , że inne armie jak pruska , rosyjska , austriacka , które miały swoją myśl wojskową nie kupiły tego wynalazku, nie miały woltyżerów.
Bardzo ciekawy jest przypomnienie o tym , że przecież Polacy znali broń pruską i skąd. Chociaż śp. Marian Maciejewski nie miał tak dobrego
zdania o broni pruskiej (dawno temu p. Maciejewski i ja byliśmy członkami koła zachodnio-pomorskiego SMDBiB).
Podobało mi się, że zdołałeś odszukać ilustracje konkretnych regimentów spod Kołobrzegu.
Kończąc jeszcze raz gratuluję i zapraszam częściej na forum , może z jakimś artykułem ...