Post użytkownika DurocWitam Panowie
Przeprowadziłem małe poszukiwania i wreszcie ustaliłem kim byli ci adjunkci. Interpretacja Kampa jest niestety błędna, choć nie pozbawiona cząstki prawdy...
Cytuj:
Nie wiem na ile to istotne
Chciałem w ten sposób Castiglione ustalić wszelkie okoliczności w jakich ta funkcja była przez Bolestę sprawowana. Otóż został on zaliczony w tym "stopniu" w skład Kwatery Głównej Wielkiej Armii w 1805 r., ściągnięty z zakładu w Chalons-sur-Marne. W pracy Pachońskiego
Korpus oficerski Legionów Polskich 1796-1807 znalazłem etat Legii Włoskiej Dąbrowskiego z lat 1800-01. Było tam pięciu adjunktów, umieszczonych w hierarchii zaraz za adiutantem komendantem i przed kwatermistrzem. Pozostało tylko ustalić czym się oni zajmowali.
Poszukałem znaczenia samego słowa "adiunkt" w słowniku łacińsko-polskim. Otóż jest to "urzędnik, pomocnik kancelaryjny". Postanowiłem odwołać się jeszcze do dobrej przedwojennej literatury - Encyklopedii wojskowej pod red. Laskowskiego, t. I. No i znalazłem rozwiązanie zagadki: na stronie 12 znajduje się hasło "adjunkt sztabu". Wg encyklopedii była to funkcja sprawowana przez oficerów zajmujących się w sztabach pracą kancelaryjną, czyli po prostu pisaniem i opracowywaniem rozkazów i wszelkich innych dokumentów wychodzących ze sztabów. Czyli tonęli w papierkach...
Ponieważ odkomenderowywano do tych czynności oficerów w różnych rangach, stąd mamy podporucznika-adjunkta, porucznika-adjunkta, kapitana-adjunkta i szefa batalionu (szwadronu)-adjunkta.
Pozdr