zuzu napisał(a):
Trochę tych poloników, z rosyjskich forów już tu, a właściwie piętro niżej ( BBiB) podpiąłem. No ale, jak to mówią od przybytku głowa nie boli. Wydaje też mi się, że skoro i ty i ja od pewnego czasu krążymy wokół tego tematu, to może warto by było pokusić się, na przykład o zestawienie wszystkich odnalezionych przez Rosjan orłów, aby przyjrzeć się im, zwłaszcza w kontekście tego wszystkiego co na ten temat możemy znaleźć w tak zwanej oficjalnej historiografii. Orły hulają po rosyjskich forach „wykopkowych” już od ponad roku, a my wciąż krążymy wokół klasycznej już polemiki Zaręby z Bocheńskim z początku lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku.
Świetny pomysł! Temat orłów z rogatywek żołnierzy armii XW nie daje mi spokoju od dłuższego czasu. Może w takim razie przemianować ten wątek i przenieść go do "Biblioteki Broni i Barwy" tam się nim zająć. Pospieszyłem się z założeniem mojego wątku i dopiero po tym jak powstał zobaczyłem materiały "wykopkowe", które zamieściłeś tak więc nie będzie żadnej szkody jeśli w jego miejsce utworzony zostanie całkiem nowy, poświęcony orłom. Czas ku temu jest najwyższy bowiem rosyjscy i białoruscy poszukiwacze, tak jak to napisałeś, dostarczają w tym względzie coraz to nowe eksponaty i obecnie wydaje się pewne, że "dziwne orły" z polemiki Bocheńskiego i Zaręby są falsyfikatami. Z tego powodu sam niedawno odpiąłem jego kopię z mojej rogatywki 4pp i zastąpiłem go inną repliką, wzorowaną na orle znanego z rogatywki podoficera 2 pp, która nawiasem mówiąc również zaczyna budzić wątpliwości.
Apaczu, cudeńka tu zamieściłeś, cymelia!