Pierwotny autor zuzuWitam serdecznie.
Widzę że na marginesie dyskusji o docelowej funkcji prezentowanej tu pogoni, wyklarował się nam jeszcze jeden nowy i równie ciekawy temat. Myślę oczywiście o tym czym znaczyli swoje czapki żołnierze pułków litewskich i czy odmiana znaków ( z orła na pogoń) miała rzeczywiście tak czytelny do wychwycenia przebieg.
Biorąc pod uwagę wszystkie zachowane egzemplarze czapek i to tych piechoty , jak i kawalerii, przyznam że nie sposób odmówić racji koledze Epoletowi.
W przypadku kawalerii mamy tu do czynienia z trzema egzemplarzami , przypisywanymi 17. pułkowi ułanów.
Pierwsza z orłem i tarczą amazonek , wykonana zdecydowanie najsolidniej i najprawdopodobniej pochodząca jeszcze z 1812 to czapka po poruczniku Moraczewskim. Druga to wykonana już w Niemczech ze złotym półsłońcem z wyraźnymi śladami po przymocowanej tam pogoni, czapka po poruczniku Hrehorowiczu.
No i w końcu trzecia datowana również na 1813 i również z półsłońcem ( choć o innym rozstawie promieni ) i tym razem z zachowaną pogonią .
Czy jednak te trzy zachowane egzemplarze pozwalają na wyznaczenie w miarę wyraźnej granicy po której ułani litewscy odpięli orły i przypięli półsłońca ? O tym że po przemundurowaniu z 1813 w 17. pułku współistniały oba żywioły, świadczyć może akwarela namalowana z natury i znajdująca się dziś w Museum fur Hamburgische Geschichte. Niestety, nie udało mi się dotrzeć do oryginału, a jedynie do dwóch , choć jak mi się wydaje wykonanych niezależnie od siebie kopii.
Oto link do pierwszej z nich:
http://www.grosser-generalstab.de/tafel ... 19_32.htmlZałącznik:
17 pułk ułanów 1813.jpg
Drugą kopię wykonał J. Bahrynowski i we wszystkich ważniejszych elementach pokrywa się z tą z grosser-generalstab.
Pułk o czym świadczą granatowe rabaty ukazany jest tu już po przemundurowaniu. Co ciekawe, na obu kopiach ułan z lancą nosi czapkę z pogonią bez półsłońca,
z biało-czerwoną kokardą i to umieszczoną centralnie na krawędzi, a nie na kwaterze.
A więc kolejna zagadka.
Co do samego znaleziska to również uważam że nie pochodzi ono z czapki, a z tarczki lub klamry, ze wskazaniem na tę drugą.
Na temat pogoni na czapkach kawalerii i piechoty jeszcze w 1812, nie mam niestety żadnego zdania. Uważam że dysponujemy w tym względzie zbyt skąpymi danymi. Co się zaś tyczy 1813, to wydaje mi się ,że w grę wchodzą obie wersje : orły i pogonie.
No cóż , do póki ktoś nie przeprowadzi dokładnych i systematycznych badań źródłowych, wciąż skazani będziemy na nieustanne domysły
Istnieje jeszcze jedna czapka , ta wystawiona na sprzedaż na rosyjskim forum , również z półsłońcem i pogonią , przypisywana dowódcy pułk Tyszkiewiczowi. Być może po jej dokładnym zbadaniu moglibyśmy dowiedzieć się czegoś więcej. Tylko gdzie jej teraz szukać.
Pozdrawiam,
Zuzu