Post użytkownika StaryCytuj:
Szukałem informacji na temat holenderskiej Gwardii Królewskiej ale na razie znalazłem tylko to, w 1810 r. dekretem cesarskim z 13 września "le régiment de Grenadiers de la Garde Royale Hollandaise" został włączony do Gwardii Cesarskiej jako 2 regiment grenadierów.
Pułk, o którym piszesz powstał 11 czerwca 1805 r. jako batalion grenadierów gwardii. Jeszcze w tym samym roku został rozwinięty w 1 pułk grenadierów gwardii (numer w łącznej numeracji z pułkami liniowymi, nie wiem kiedy został nadany). W gwardii był jeszcze 1 batalion strzelców gwardii, utworzony 18 lipca 1806 r. z dwóch kompanii lekkiej piechoty gwardii konsularnej, powstałych 11 czerwca 1805 r. 17 września 1806 batalion przemianowano na pułk strzelców, 7 października następnego roku włączono go do pułku grenadierów gwardii jako 3 batalion, a 29 listopada 1809 r. rozwiązano.
Oba oddziały miały guziki z mosiądzu.
Poza oddziałami piechoty w gwardii Królestwa Holandii były też dwa pułki kawalerii utworzone 11 czerwca 1805 r.: pułk dragonów i pułk huzarów. Pierwszy z nich 18 lipca 1806 r. przemianowano na pułk grenadierów konnych gwardii. Potem ich historia trochę się komplikuje. Według jednej wersji pułk grenadierów 1 marca 1807 r. przemianowano na 1 pułk kirasjerów gwardii, a w listopadzie 1807 r. rozwiązano. 7 września pułk huzarów miał otrzymać numer 1, 15 listopada 1807 zmienić nazwę na 1 pułk kirasjerów i huzarów gwardii i pod tą nazwą dotrwać do 1810 r. kiedy to stał się 2 pułkiem szwoleżerów-lansjerów gwardii cesarskiej. Według drugiej wersji pułk grenadierów gwardii nie przekształcił się w pułk kirasjerów, a po rozwiązaniu 15 listopada 1807 r. pozostawiono w gwardii samodzielną kompanię (szwadron ?) kirasjerów. Natomiast 1 pułk huzarów gwardii - pod tą nazwą - miał zostać rozwiązany w 1810 r. po to, by jego żołnierzy włączyć do 2 pułku szwoleżerów-lansjerów.
Także oba gwardyjskie pułki jazdy miały mosiężne guziki.
Pozdrawiam
Stary