zuzu napisał(a):
Użytkownik zuzu napisał:
Początkowo 9. później zaś 3. pułk piechoty , to jeden z nielicznych o którego mundurach , pochodzących jeszcze z okresu formowania wiemy naprawdę dużo. Zawdzięczamy to relacji jaką pomieścił w swoim raporcie generał Fiszer, który w początku 1807 roku pułk ten wizytował.
"Co do ubioru, ten znajduję różnego gatunku. Mundury przez komisje ziemiańskie przystawione są złym krojem i w róznym jaśniejszym lub ciemniejszym kolorze, z guzikami żółtemi i białemi , a takich jest podług podanej mi specyfikacji 620. Drugie, zrobione za kontraktem od rady gospodarczej i pod dozorem płk. Żółtowskiego, są dobrym krojem, z dobrego sukna i we
wszystkim dogodne, a takowych znajduje się 650. Mundur ten składa się z kurtki granatowej z zielonymi wyłogami, guzikami białemi z numerem 9, z lejbiku białego z rękawami, z spodni granatowych długich, z izmów, a w części z trzewików, z halsztucha czerwonego z białym streflikiem, z kaszkietu okrągłego z filcu, mającego u góry obwódkę mosiężną i numer
takiż na przodzie, z daszkiem filcowym z przodu i z tyłu z sprzączką mosiężną do ściśnienia i z podpinką skórzaną. Kaszkiety te nie są najładniejsze, osobliwie mosiądz przy białych guzikach źle bardzo odbija, ten jednak płk. Żółtowski chce kazać pobielić."
Roczniki historyczne, t.IX, Poznań 1933 (Janusz Staszewski, Organizacja dywizji poznańskiej )
Wiem, że wykopuję "starocia" ale nigdzie w tekście Staszewskiego nie znalazłem tego raportu Fiszera. Czy to jest na pewno z "Organizacji dywizji poznańskiej w 1806 r."?