Murat napisał(a):
Tutaj masz Janie link do screena w lepszej jakości:
https://drive.google.com/file/d/1GkuMfbZM9mDyEWXPqkmC8WOd-qNcTFpp/view?usp=sharingGeneralnie ja sam jestem przeciwnikiem tego typu zestawień, bo trudno porównywać dowódców wywodzących się z różnych rodzajów broni, dowodzących na różnych teatrach działań, różnymi typami armii itp. Ale jeśli już miałbym na coś wskazywać to moim zdaniem zdecydowanie za nisko jest ks. Poniatowski, Suchet też mógłby być trochę wyżej, podobnie jak Murat. Nie oglądałem filmu, więc nie wiem jaką metodologię przyjęli twórcy, ale jakakolwiek próba pozycjonowania Berthiera wydaje mi się dziwna (bo w okresie cesarstwa podajże poza epizodem w 1809 nie dowodził w polu), podobnie jak marszałków honorowych.
Muracie tutaj odbija się kwestia tego ,że jest to film( a zasadniczo seria) który został opublikowany na YouTube...jak powiedział mi raz rekonstruktor na Twierdzy w Srebrnej Górze:
"Ludzie się nie znają" osoby które to oglądają nie mają większej wiedzy rzadko wiedzą nawet podstawy, do tego autor tego rankingu zajmował się na początku IWŚ oraz historią
Rosji(Angole cierpią chyba na taką chorobę ,że kochają Rosjan) do tego ponownie odbija się jego pochodzenie( jedynym wyjątkiem jest tutaj chyba Robert's oraz Siborne)...a jeżeli chodzi o Poniatowskiego to mnie to wcale nie dziwi obejrzałem lwią część jego filmów o epoce i po prostu można by pomyśleć ,że Polacy niemal nie wzięli w niej udziału...