Witajcie.
Wspaniałe forum... Dobrze, że w końcu powstało takie internetowe forum. Interesuję się trochę epoką napoleońską i szczerze mówiąc, wielokrotnie tu zaglądałem, zwłaszcza w poszukiwaniu nowości wydawniczych. Z samych Waszych dyskusji i przemyśleń, ustaleń i odkryć można by stworzyć niezłą napoleońską książkę

A swoją drogą to przykre, że wiele pozycji napoleońskich w ogóle się nie ukazało na rynku...
Na przykład wydawnictwo ''Adiutor'' zapowiedziało w 2007 r. wydanie książki Mariana Kujawskiego pt. ''Historia Pułku Jazdy Legionów''. Pytałem o to wielokrotnie, ale sprawa ucichła. Z tego co wiem, rękopis pracy przygotowywał dr. A. Kosim.
Podobnie jest z Wydawnictwem Rzeczpospolita SA. W 2008 r. poza ''200 dni Napoleona. Od Pułtuska do Tylży'' miały ukazać się cztery kolejne tomy : ''Polski wysiłek zbrojny czasów napoleońskich'', ''Księstwo Warszawskie - administracja, gospodarka i kultura'', ''Armia napoleońska i Polacy w kampanii 1806-1807 oraz w 1813 na Śląsku i Pomorzu'' no i ''Pierwsze lata Królestwa Kongresowego''. Nistety, pozostanie to chyba w strefie marzeń.
Szkoda również, że przestało istnieć wydawnictwo Armagedon'', bo również były ciekawe zapowiedzi. Pamietam, że zapowiedziano zbiorowe opracowanie pt. ''Armia Księstwa Warszawskiego w kolorze'' oraz tłumaczenia : A. I. Popow ''Pogoń za mirażem. Klęska Napoleona w Rosji'', L. Petre'a ''Polska kampania Napoleona 1807'' oraz prace G. Nafzigera o walkach w 1813 r. : Lutzen, Bautzen, Drezna i Lipsk. Te ostatnie miały być w trzech tomach.
Mam nadzieję, że ukażą się chociaż prace J. Czopa o Legionach i armii Ks. Warszawskiego. I innych autorów : Ziółkowskiego, Czubatego, Nieuważnego itd... To chyba czołówka polskich badaczy

A ile byłoby książek, gdyby nie spłonęły zbiory raperswilskie w 1939 r., albo archiwa warszawskie w 1944 r... Och, bardzo to przykre.
Pozdrawiam serdecznie.
Daniel Goldville