Teraz jest 18 kwi 2025, o 16:13

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 sty 2014, o 19:43 
Roi des Espagnes et des Indes
Roi des Espagnes et des Indes

Kto jest w posiadaniu tego pamiętnika? Czy został wydrukowany?

PostNapisane: 4 sty 2014, o 19:44 
Général de brigade
Général de brigade

Właśnie to jest zagadka :(

PostNapisane: 23 lut 2017, o 23:45 
Duc de Castiglione

Myślałem, że pomogą na forum genealogów... ale się nie zapowiada :(
Poszukuję jakichkolwiek informacji na temat udziału w wojnach napoleońskich Jakuba Kossobudzkiego. Wszelkie źródła, do których mam dostęp niestety zawiodły. Po prostu tabula rasa :(
Może ktoś będzie w stanie pomóc?

Jakub Kossobudzki (1781-1867)
Kawaler Legii Honorowej
Zmarł 10 grudnia 1867
Pochowany na cmentarzu przykościelnym w Kazimierzu Dolnym.

PostNapisane: 24 lut 2017, o 00:07 
Soldat
Soldat

Castiglione napisał(a):
Myślałem, że pomogą na forum genealogów... ale się nie zapowiada :(
Poszukuję jakichkolwiek informacji na temat udziału w wojnach napoleońskich Jakuba Kossobudzkiego. Wszelkie źródła, do których mam dostęp niestety zawiodły. Po prostu tabula rasa :(
Może ktoś będzie w stanie pomóc?

Jakub Kossobudzki (1781-1867)
Kawaler Legii Honorowej
Zmarł 10 grudnia 1867
Pochowany na cmentarzu przykościelnym w Kazimierzu Dolnym.

Forum PTG jest już lekko martwe. Bardzo dużo doświadczonych się wyniosła na Facebooka - tam trwają dyskusje, ale on jest ulotny.
Można spróbować jeszcze na http://www.Forgen.pl, a ja swoją drogą się zapytam na grupie facebookowej. Może ktoś zna zasoby AP Lublin aby coś wydobyć.

A i oczywiście warto bezpośrednio się skierować do genealogów Lubelskich - http://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=766. Uwaga: Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne to inny twór.

Pozdrawiam
Maciej Markowski
http://www.kimonibyli.pl

PostNapisane: 25 lut 2017, o 01:54 
Général de brigade
Général de brigade

U Starzeńskiego jest dwóch Kossobudzkich...
Kossobudzki - sous lieutenant 4 regiment des lannciers Polonais 28 octobre 1813

Drugi :: Kossobudzki Joseph sous lieutenant 10 regiment hussards 28 juin 1813

Może coś pomoże?????

PostNapisane: 29 sty 2019, o 22:49 
Duc de Castiglione

Dostaliśmy prośbę o pomoc w przetłumaczeniu/rozszyfrowaniu stanu służby tego oto żołnierza: Joseph Grandjean

Może ktoś z osób znających język francuski znajdzie trochę chęci i czasu?

PostNapisane: 9 cze 2023, o 12:30 
Soldat
Soldat

Szanowni, trafiłem do was w poszukiwaniu mojego przodka, Jakuba Kossobudzkiego (pisane jako Kosobucki, Kosobudzki) z Kazimierza Dolnego. Jakub byl synem Antoniego i Reginy z Piotrowskich. Jakub był podlesnym lasów rządowych w leśnictwie i straży Chełm, a wczesniej w Krzewicy i Krasnymstawie i Luchówie. W spisach blednie zapisane naziwsko Kosobrodzki.
Ożenił sie w Kazimierzu Dolnym, w 1822 roku z Magdaleną Gertner (pisownia org Gärtner). Miał córkę Honoratę (żonę Józefa Muszalskiego) i syna Seweryna. Mieszkał w pewnym momencie w Wąwolnicy, gdzie urodziła sie Honorata.

Wymieniony na waszym forum Jakub jest prawdopodobnie tym moim,ale trochę nie pasuje mi data urodzin. W publikacji "Szlachta guberni augustowskiej, lubelskiej i radomskiej wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1836–1861" podano ok. 1790 w Krajkowie.

Czy macie może jakieś informacje, bardziej szczegolowe, o Jakubie Kossobudzkim, cos co nakierowałoby mnie na potwierdzenie lub odrzucenie "waszego" Jakuba?

Pozdrawiam
Maciej Muszalski

PostNapisane: 10 cze 2023, o 11:13 
Duc de Castiglione

Grób Jakuba Kossobudzkiego na cmentarzu przykościelnym w Kazimierzu Dolnym.

Na kamiennej płycie nagrobnej płaskorzeźbiony krzyż otoczony kwiatami oraz napis: DOM / JAKÓBOWI KOSSOBUDZKIEMU / Kawalerowi Legii Hono / rowej. Zmarłemu d: 10. / Grudnia 1867 r. po prze / życiu lat 86. Żona i dzieci / kładą pamiątkę i Proszą / o Westchnienie do / BOGA. //

Jakub Kossobudzki(1781-1867) W styczniu 1813 r. odnotowany w stopniu ppor. w 4. psk. Odznaczony LH 28 października 1813 r. Odszedł ze służby w grudniu 1815 r.

Nic więcej...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 3 lut 2025, o 20:51 
Soldat
Soldat

Witam szanowne grono,
Mam małą prośbę o pomoc: poszukuję wszelkich informacji na temat mojego przodka, Jana Wandycza. Dużo już udało mi się ustalić (miedzy innymi dzięki nieocenionej pomocy pana Adama Paczuskiego), jednak nadal jest sporo białych plam w jego życiorysie, które chciałbym wypełnić. Poniżej zamieszczam, co już wiem (głównie na podstawie jego przebiegu służby, który udało się odszukać w AGAD, oraz badań genealogicznych):

Jan Wandycz urodził się 14 maja 1786 roku w miejscowości Biały Kamień, na dzisiejszej Ukrainie, jako syn Marcina i Katarzyny. Był szlachcicem, chociaż nie dotarłem do informacji, jakim herbem mógł się pieczętować. Być może jego ród wywodzi się od Bilińskich herbu Sas- jedna z gałęzi tego rodu używała przydomka Wandycz, który z czasem mógł się przeobrazić w nazwisko. Według opisu z przebiegu służby Jana był on "twarzy okrągłey ospowatey, oczu siwych, nosa miernego, włosów czarnych". Na podstawie tego opisu AI wygenerowało portret, który mam w awatarze ;)

1 czerwca 1802 roku Jan zaciągnął się na ochotnika do armii austriackiej, do 8. Pułku Huzarów Kienmayer. O jego służbie w armii austriackiej nie wiem nic, poza tym, że musiał najpewniej zmieniać przydział, bo 19 kwietnia 1809 roku dostał się do niewoli pod Raszynem, a 8. Pułk Huzarów nie brał udziału w kampanii na terenie Księstwa Warszawskiego. Wstąpił następnie jako żołnierz do 12. Pułku Ułanów, a w 1810 został awansowany na wachmistrza. Odbył kampanię 1812 roku, gdzie walczył pod Grodnem, a w starciu pod Romanowem został raniony lancą w plecy (stąd wysuwam przypuszczenie, że służył w szwadronie dowodzonym przez majora Franciszka Brzechwę, gdyż właśnie ten oddział wspierał 1. Pułk Strzelców Konnych w tym starciu). Bił się potem jednak dalej pod Możajskiem i Wiaźmą. Walczył w kampanii 1813 roku, prawdopodobnie w ramach 8. Pułku Ułanów, do którego po kampanii rosyjskiej dołączono resztki pułku 12 (przeniesienie do 8. Pułku Ułanów widnieje na przebiegu służby), chociaż są tu niejasności. Zgodnie ze stanem służby Jana, brał on udział w bitwach pod Lutzen, Bautzen, Dreznem, Altenburgiem, Lipskiem i Hanau jednak nie przypominam sobie, by w pierwszych 3 starciach walczył 8. Pułk Ułanów lub inna jazda Księstwa Warszawskiego... Tak czy owak, w styczniu 1814 roku znalazł się w Sedanie, gdzie przeniesiono go do świeżo formowanego 3. Pułku Eklererów Gwardii w stopniu brygadiera (kaprala) w 2. szwadronie, 2. kompanii. Z pułkiem tym odbył kampanię 1814 roku (zgodnie z biogramem u Bieleckiego: Brienne, Montmirail, Laon, Chateau-Thierry, Arcis-sur-Aube) i zarobił kolejną ranę od lancy, tym razem w prawy bok.

Po abdykacji Napoleona powrócił do Polski i został w armii- w 1815 umieszczony jako wachmistrz w pułku Strzelców Konnych Gwardii (Późniejszy 5. P.S.K), 21 października 1820 roku awansowany na podporucznika w batalionie Weteranów Czynnych, 28 grudnia 1821 przeniesiony do korpusu pociągów. Stacjonował w twierdzy Zamość, jako dowódca 5. kompanii II batalionu, jego jednostka była przydzielona do 2. Pułku Strzelców Pieszych. Prawdopodobnie z pułkiem tym Jan przeszedł szlak bojowy podczas powstania listopadowego. Jego losy po powstaniu są słabo znane. Widnieje na liście oficerów, którzy po powstaniu ponownie złożyli przysięgę wierności carowi, gdzie jest też informacja, że "Pozostał w tym samym stopniu i Korpusie. Przybył z Prus z Korpusu Rybińskiego i obrał sobie zamieszkanie w m[ie]ście Zamościu gdzie wsparcie pobiera". Jan Wandycz umiera 11 stycznia 1845 roku w Kokawie koło Częstochowy, jako leśniczy lasów donacyjnych.

Przed wybuchem postania listopadowego, zapewne w drugiej połowie lat 20., Jan ożenił się z Marianną Brzezińską, z którą miał trójkę dzieci: Juliannę Aleksandrę (ur. 8.02.1829 w Zamościu, zm. 13.03.1908 w Warszawie), Wiktora Teofila (ur. 26.02.1831 w Zamościu, zm. 29.12.1834 tamże) oraz Leopolda Jana (ur. 20.01.1834 w Zamościu, zm. 1886 w Szczebrzeszynie).

Teraz konkretne pytania: czy ktoś wyciągał jakieś skany z wiedeńskiego Kriegsarchiv? Dzięki uprzejmości profesora Michała Baczkowskiego mam dokładny namiar na kartony, które powinny zawierać listy przyjęć rekrutów i ewentualnych przeniesień z 8. Pułku Huzarów, jednak wycieczka do Wiednia w celu siedzenia w archiwum na razie nie wchodzi w grę... Najchętniej bym zlecił wykonanie jakiejś kwerendy, jednak nie wiem, jak to u nich wygląda, ile kosztuje itd. Brak znajomości niemieckiego też stanowi pewną przeszkodę...
Druga sprawa: czy znane są (i najlepiej- czy są gdzieś dostępne) jakiekolwiek dokumenty dotyczące 12. Pułku Ułanów? Ewentualnie listy, wspomnienia? Podejrzewam, że większość spłonęła podczas wojny, ale może coś się cudem gdzieś zachowało?
Wszelkie informacje o Janie Wandyczu i jego przodkach także są mile widziane :)

W załączeniu linki do przebiegu służby Jana:
(Stany służby oficerów Korpusu Pociągu. Skany 89-90)
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... 8569d8b7fe
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... 0e5cdc6c95
(3e régiment d'éclaireurs, attaché au 1er régiment de chevau-légers lanciers. Strona 93)
https://www.memoiredeshommes.sga.defens ... m_zoom=129

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]