Zapewne większość użytkowników tego forum (tych, którzy są tu od lat i tych, którzy zaglądają tu okazjonalnie) zauważyła, że od początku roku na stronie głównej serwisu pojawiły się reklamy. Długo się przed tym broniłem, ale rosnące z roku na rok koszty utrzymania serwera i domeny, zmusiły mnie do tego, aby je zamieszczać.
Miało to być rozwiązanie problemów finansowych związanych z funkcjonowaniem wortalu Napoleon.org.pl i tegoż forum również. Kilka dni temu opłaciłem serwer na kolejny rok funkcjonowania serwisu. Niestety przychody z reklam pokryły tylko 40% całej kwoty potrzebnej na pokrycie kosztów. Z żalem więc informuję, że prawdopodobnie będzie to ostatni rok działalności Napoleon.org.pl w sieci Internet.
Przykro mi to pisać… ale cóż…
ja swój dług wobec Napoleona spłaciłem.Przez te wszystkie lata zmienił się Internet i wortal stał się w tym wszystkim cokolwiek anachroniczny, zresztą forum również nie budzi takich namiętności jak przed kilku laty. Coraz mniej osób tu zagląda, pisze jeszcze mniej. Widać jesteśmy coraz mniej potrzebni.
Wiem, że nikt tego nie lubi, ale wydawało mi się, że kliknięcie w reklamę raz na jakiś czas, nie będzie jakimś wielkim problemem. Tym bardziej, że zamieszczamy reklamy książek z ceneo związanych z epoką napoleońską. Wydawało mi się, cóż komu szkodzi zajrzeć do sklepu internetowego? Nie musi nawet niczego kupić. Wystarczy, że kliknie w ofertę.
Wielu ludzi blokuje reklamy poprzez Adblocka lub inaczej (sam zresztą to robiłem). Ale może odblokujcie go na Napoleon.org.pl i kliknijcie czasem w reklamę, którą wyświetlamy.
Może dzięki temu przetrwamy w sieci dłużej? A nie tylko do następnego września…Wasz Administrator