Chciałbym poruszyć ten temat nie tylko w nadziei na wsadzenie kija w mrowisko i przy okazji ożywienie nieco towarzystwa, ale też zwyczajnie z ciekawości. Po raz kolejny bowiem Zenobi nieco mnie zaskoczył i konsekwentnie ogłosił (a może nawet zaapelował w ten sposób do innych w poczuciu swoiście rozumianego patriotyzmu
), że "Zanim zagłosuję, pozwolę sobie na krótką subiektywną ocenę. Otóż, głosuję w przekonaniu, że najbardziej na uznanie zasługują współcześni polscy pasjonaci epoki napoleońskiej (czytaj: Autorzy książek o epoce napoleońskiej), bo z połączenia ich pasji i mrówczej, w sumie bezinteresownej, pracy wychodzą dzieła naprawdę wyjątkowe i wybitne. Należy im się odrobina satysfakcji."
Nawiązując do powyższej wypowiedzi chciałbym się dowiedzieć, co stoi za tą deklaracją? Nie mam tutaj na myśli poglądów politycznych autora, ale uzasadnienie takiego stanowiska? Bo mnie zwyczajnie zastanawia w jaki sposób praca autorów zagranicznych jest gorsza, podobnie jak dokonania tych osób, które już nie żyją? Zwłaszcza, że tych pierwszych trzeba jeszcze umiejętnie przetłumaczyć, co nie jest łatwą sprawą. Tych drugich czasem też (o ile mówimy o autorach nieżyjących, tworzących za granicą). Tym bardziej, że i oni nie zarabiają kokosów, też mają pasję, a to, że tworzą dzieła wybitne jest sprawą nieco mniej dyskusyjną, niż ocena pracy "polskich pasjonatów", jako grupy. O czym świadczy choćby fakt, że dzieła tych pierwszych są wydawane w innych językach i znane w całym światku napoleońskim.
Żeby była jasność: nie zamierzam umniejszać dokonań tych, którzy tworzą coś na własną rękę, w ramach hobby, znajdując na to czas, poza swoją pracą zarobkową, rodziną i innymi obowiązkami. Tylko dla mnie główną oceną powstałego dzieła jest jego jakość, a nie warunki w jakich powstawało, bo mimo że ma to jakieś znaczenie, to jednak drugorzędne. Albowiem, jeśli mamy zdolnego autora, który napisze wybitne dzieło w pół roku i drugiego, który pisze je 20 lat, w którym to czasie ów pierwszy spłodzi kolejne kilka prac, to czy dokonania drugiego są większe?
Ciekawym wypowiedzi wszystkich członków forum. Moje słowa nie mają na celu sugerowanie, jakie dzieła należy doceniać, ot ciekawym opinii.