Teraz jest 30 sty 2026, o 17:40

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lut 2023, o 00:19 
Roi de Westphalie et duc de Frioul
Roi de Westphalie et duc de Frioul

Cytuj:
O ile w ostatnich latach po rusz pojawiały się artykuły kultywujące "czarną legendę" Napoleona to myślałem, że raczej jest to pewien dość ograniczony trend, ale okazuje się, iż to szersze zjawisko.
Ten trend przerodził się właśnie w szersze zjawisko. Pomogła temu rocznica śmierci Cesarza w 2021 r. O Napoleonie zaczęło się dużo pisać, pojawiło się wiele ahistorycznych i publicystycznych osądów, a od tego już tylko krok do wysypu chmary internetowych "ekspertów".

Ostatnie słowa... :(

PostNapisane: 10 lut 2023, o 23:14 
Général de brigade
Général de brigade

Duroc napisał(a):
Cytuj:
O ile w ostatnich latach po rusz pojawiały się artykuły kultywujące "czarną legendę" Napoleona to myślałem, że raczej jest to pewien dość ograniczony trend, ale okazuje się, iż to szersze zjawisko.
Ten trend przerodził się właśnie w szersze zjawisko. Pomogła temu rocznica śmierci Cesarza w 2021 r. O Napoleonie zaczęło się dużo pisać, pojawiło się wiele ahistorycznych i publicystycznych osądów, a od tego już tylko krok do wysypu chmary internetowych "ekspertów".

Jest to całkiem możliwe zważając na komentarze pod kolejnymi postami na fanpage'u.

PostNapisane: 29 lis 2025, o 12:53 
Roi des Espagnes et des Indes

Rocznica Somosierry.

Przeszło pół miliona odsłon tematu motywuje mnie, aby w przeddzień kolejnej rocznicy, zanim w kontekście daty 30 listopada pojawią się, powtarzane od dziesięcioleci banały, przypomnieć, związane ze zdobyciem Somosierry, ustalone przeze mnie fakty.
1. 29 listopada marszałek Victor odebrał rozkaz:
„Cesarz rozkazuje panu marszałkowi, aby jutro, 30 o godz. 10.00 rano z dwoma dywizjami, które połączą się w Carezo de Ariba, zaatakować i zdobyć gardziel Somosierry i dojść do Buitrago”.
2. Przeznaczona do obrony Madrytu, stojąca w okolicach Somosierry, tzw. armia rezerwowa pod dowództwem generała Benito San Juana liczyła 11 676 ludzi piechoty, 600 kawalerii oraz 200 artylerii z 22 działami.

3. Przed 30 listopada siły te podzielone zostały na trzy mniej więcej równe liczebnie części
- 6 batalionów piechoty, 6 szwadronów kawalerii (prawie cała jazda) i 6 dział małego kalibru pod dowództwem pułkownika Juana Josefa Sardena stało na wysuniętej pozycji w Sepulvedzie;
- 24 listopada bliżej Madrytu do Robregordo odesłane zostało 8 batalionów piechoty (3,5 tys. ludzi) z 4 działami;
- San Juan pozostał na przełęczy we wsi Somosierra z 5 batalionami piechoty, głównie oddziałami ochotników i milicji prowincjonalnych (3 tys. ludzi), 4 szwadronami kawalerii (około 200 koni) oraz 12 działami + jedno działko sygnałowe małego kalibru.

4. W przeddzień bitwy, 29 listopada, marszałek Victor raportował z Riaza, że:

„„(...) pół mili przed Somosierrą jest 13 dział w bateriach chronionych przez 1000 ludzi milicji andaluzyjskiej, (...) jest 2000 ludzi wojska w Somosierra, a w Robregordo jest 3000 do 4000 ludzi milicji andaluzyjskiej z nielicznymi szwadronami kawalerii, że nie widzieli Anglików, (...) że żołnierze i generał są głodni i prawie nadzy i że trzymają ich siłą”.

5. Pozycji broniły „trzy piętra armat” – 8 dział ustawionych na szczycie przełęczy w dwóch 4-działowych bateriach po 4 działa; pozostałe 4 armaty, stojąc po dwie w „załomach” drogi, ostrzeliwały ją ogniem bocznym z góry. Na drodze przed wejściem do przesmyku stało działko sygnałowe, porzucone od razu na wstępie działań.

6. Francuzi zgromadzili przed wąwozem od 6 do 10 tysięcy ludzi (wojsko nadciągało sukcesywnie).

7. W gęstej mgle Hiszpanie na oślep ostrzeliwali drogę powstrzymując marsz (atak) francuskiej piechoty.

8. Pozycja uniemożliwiała ruchy w szyku bojowym. Kompanie wyborcze piechoty atakowały na lewej flance po łagodnym stoku wzgórza La Cebollera.

9. Rozkaz do ataku przekazał szwadronowi służbowemu szwoleżerów major de Segur i spontanicznie wykonał go na czele plutonu podporucznika Gracjana Rudowskiego.

10. Powtórny atak poprowadzili kolejno, szef szwadronu Jan Leon Kozietulski, kapitan Jan Nepomucen Dziewanowski i kapitan Piotr Krasiński – do przedostatniej baterii (na końcu dołączył podporucznik Andrzej Niegolewski.

11. Ostatnią baterię na szczycie przełęczy zdobywali pozostali szwoleżerowie przy wsparciu szwadrony Tomasza Łubieńskiego.

12. Niegolewski nie dostał krzyża Legii Honorowej na polu bitwy.

13. Bitwa nie trwała 8 minut.

PostNapisane: 29 lis 2025, o 14:29 
Duc de Castiglione

Janku, jeśli chcesz bardziej spopularyzować swój punkt widzenia, to podeślij krótkie streszczenie tekstu z najważniejszymi wnioskami, a ja wrzucę jutro na nasze social media. Tam zasięgi są wielokrotnie większe, a miesięcznie mamy nawet 2 mln odsłon. Myślę, że warto spopularyzować Twój punkt widzenia, tym bardziej, że często bywają tam Alain Pigeard czy Alexander Mikaberidze.

PostNapisane: 30 lis 2025, o 01:11 
Général de brigade
Général de brigade

Castiglione napisał(a):
Janku, jeśli chcesz bardziej spopularyzować swój punkt widzenia, to podeślij krótkie streszczenie tekstu z najważniejszymi wnioskami, a ja wrzucę jutro na nasze social media. Tam zasięgi są wielokrotnie większe, a miesięcznie mamy nawet 2 mln odsłon. Myślę, że warto spopularyzować Twój punkt widzenia, tym bardziej, że często bywają tam Alain Pigeard czy Alexander Mikaberidze.

Bardzo dobry pomysł.

PostNapisane: 1 gru 2025, o 19:13 

Mam wrażenie, że publikacja mojego tekstu nie przyniosła wielkiego wstrząsu poznawczego. Jak to mówią, " głową muru nie przebijesz"!

PostNapisane: 1 gru 2025, o 20:12 
Sergent-Major
Sergent-Major

Bo mity i legendy żyją własnym życiem ;) A fakty, wiedza, realia są zwykle mało pociągające i tylko zaburzają wizję owych legend i mitów, które napełniają szerokie masy dumą... I tak jest z legendą Somosierry.

Pozdrawiam

Andrzej Pochodaj

PostNapisane: 1 gru 2025, o 21:15 

Fakt, ale znacznie gorzej jest, kiedy mitom ulegają historycy, czyli uczeni, których misją jest poszukiwanie prawdy. Chyba, że jest tak, jak w maksymach cytowanych poniżej.

PostNapisane: 2 gru 2025, o 01:15 
Duc de Castiglione

Zenobi napisał(a):
Mam wrażenie, że publikacja mojego tekstu nie przyniosła wielkiego wstrząsu poznawczego. Jak to mówią, " głową muru nie przebijesz"!

A ja mam wrażenie, że wręcz przeciwnie...

Wyświetlenia: 23 187
Interakcje: 382

I to wszystko po 1 dniu... Będzie znacznie więcej

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 2 gru 2025, o 11:16 

Rzeczywiście, może zbyt wczesnie chciałem widzieć efekty, ale i tak nie jest najlepiej, wystarczy porównać z zainteresowaniem wczorajszym tematem "Słońce Austerlitz".

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]