Teraz jest 1 lut 2026, o 18:07

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 60  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 wrz 2011, o 18:47 
Roi de Lituanie et Duc de Valmy

Eques napisał(a):
Co do czerwono zielonego terroru to przypominam że za Rospudę żaden ekolog nie został aresztowany. Jak to porównać z "bandytami" z Białegostoku (Jaga) z którymi policja rozprawiła się w trymiga. Dlatego napisałem "bez jaj".

Po tym wyjaśnieniu rozumiem jeszcze mniej niż przedtem.
Najprościej byłoby napisać, że żaden z "bandytów z Białegostoku" też nie został aresztowany.
Ale to oznaczałoby zgodę na takie bezmyślne przerzucanie się hasłami, w sprawach, o których nic nie wiemy. Ja np. nie mam zielonego pojęcia o Rospudzie, bo sprawy ekologii w ogóle średnio mnie obchodzą. Dotarły jednak do mnie dwie rzeczy. Po pierwsze tym razem protest "zielono-czerwonych terrorystów" zaoszczędził nam chyba kilkaset milionów w twardej walucie, bo jeden z ministrów nawet w rzadkich chwilach trzeźwości nie potrafił zrozumieć terminu "zobowiązanie międzynarodowe". Chociaż z żabkami w okolicy swojego domu świetnie się dogadywał. Po wtóre terroryści owi byli zatrzymywani, a sądy grodzkie orzekały wobec nich grzywny (inna sprawa, że nie wiem jak to się skończyło w rejonie). Notabene bardzo bym się zdziwił, gdyby któryś z "zielono-czerwonych terrorystów" został aresztowany. Nie świadczyłoby to najlepiej o kondycji państwa i to niezależnie od tego czy żądasz aresztu jako środka zapobiegawczego, czy jako kary za wykroczenie.
Ale o sprawie mandatów dla kibiców Jagi wiem akurat sporo. I gdybyś poszukał jakichkolwiek informacji poza forami kibicowskimi, czy doniesieniami lokalnej prasy w Białymstoku ("Wobec 23 kolejnych [osób] trwa postępowanie o wykroczenia"; "Ukarani kibice za majowy protest staną teraz przed sądem"; "Sąd Rejonowy w Białymstoku zdecydował, że kibice muszą zapłacić mandaty") sprokurowanymi przez jakiegoś bezmózgiego gamonia, który nie jest w stanie poświęcić 5 minut na przygotowanie się do tego o czym ma pisać, to byś się po prostu zawstydził.
Żeby było jasne: już samo ukaranie mandatami kibiców za obrażanie konstytucyjnych organów państwa uważam za sukinsyństwo i - co gorsze - wyjątkową bezmyślność. Ale właśnie po to mamy instytucje państwa, żeby takie głupoty naprawiać. No chyba, że należysz do licznego grona osób śpiewających "Ojczyznę wolną racz nam wrócić Panie".

PS
Wygląda na to, że trochę się pospieszyłem z pochwałami - klik. W Lipnie za kradzież pewnie karzą obcięciem rąk.

PostNapisane: 8 wrz 2011, o 22:25 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Eques napisał(a):
za Rospudę żaden ekolog nie został aresztowany.

A gdzieś ty tam Equesie widział EKOLOGÓW :o .
Stary napisał(a):
Dotarły jednak do mnie dwie rzeczy. Po pierwsze tym razem protest "zielono-czerwonych terrorystów" zaoszczędził nam chyba kilkaset milionów w twardej walucie, bo jeden z ministrów nawet w rzadkich chwilach trzeźwości nie potrafił zrozumieć terminu "zobowiązanie międzynarodowe".

Szwajcarzy swoją część Alp podziurawili tunelami jak ,,szwajcarski ser''.Francuzi wycięli setki hektarów lasów pod nartostrady.Hiszpanie budują hotele na plażach niszcząc unikalne pod względem przyrodniczym wydmy.Ich ZOBOWIĄZANIA MIĘDZYNARODOWE NIE OBOWIĄZUJĄ.

PS:,,eko terrorystów''w Rospudzie także nie było widać.Sprawdzali stan swoich kont bankowych.Za to ,,pożytecznych idiotów'' przykutych do drzew kilku naliczyłem.No i było co niemiara okolicznych mieszkańców.Oczywiście oprócz tych,których rozjechały TIR-y.

PostNapisane: 9 wrz 2011, o 18:34 

grenadier napisał(a):
Szwajcarzy swoją część Alp podziurawili tunelami jak ,,szwajcarski ser''.Francuzi wycięli setki hektarów lasów pod nartostrady.Hiszpanie budują hotele na plażach niszcząc unikalne pod względem przyrodniczym wydmy.Ich ZOBOWIĄZANIA MIĘDZYNARODOWE NIE OBOWIĄZUJĄ.

Strasznie głupio się czuję ciągnąc ten temat bo nie mam o nim bladego pojęcia. Ale tak sobie myślę, że może Francuzi tych zobowiązań po prostu nie zaciągnęli? Może nie potrzebowali pieniędzy? Albo może budowali nartostrady przed przyjęciem programu Natura 2000? Albo może wycięte przez nich hektary lasów nie były objęte tym programem?
Piszę o Francuzach, bo Szwajcaria nie należy do UE (chociaż liczący grubo ponad pół wieku jej program ochrony środowiska jest znacznie bardziej rygorystyczny niż regulacje europejskie), a Hiszpanie w pocie czoła i za grube pieniądze rozebrali kilkadziesiąt kilometrów autostrady przechodzącej przez ich obszary Natura 2000.
Ale to chyba nie ma znaczenia. Bo mamusia mnie nauczyła, że wszelkie swoje zobowiązania moje państwo - tzn. te które współtworzę i które obdarzam mianem państwa polskiego, niezależnie od tego czy ministrem spraw zagranicznych jest Fotyga, czy Sikorski - powinno respektować. Nawet te, których nie rozumiem, albo z którymi się nie zgadzam.

PostNapisane: 1 paź 2011, o 22:00 
Duc de Castiglione

Bitwa Warszawska 3D. Piękny epizod z panią Marią w roli głównej :)
Oczywiście z piłą w dłoni. Gratulacje!

PostNapisane: 2 paź 2011, o 16:24 
Roi de Naples et de Sicile
Roi de Naples et de Sicile

Również dołączam się do gratulacji :!:

Z którego by tłumacz skorzystał,
Nim słowa, jakie jeszcze zostały,
Zanikną w nadchodzącej ciemności.

(Ch.Simic "Blues o śnieżnym poranku")

PostNapisane: 4 paź 2011, o 19:02 
Tambour
Tambour

W sobotę idę... drożej ale nie muszę się martwić o lekcje. Liczę że film będzie fajny ;)

Chciałem być na premierze lecz cóż... obejrzę i podzielę się wrażeniami :)

Edit:

Też pochwalam film jest świetny ! Są nawet wątki śmieszne !

PostNapisane: 23 paź 2011, o 20:44 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

ALL BLACKS !!! :D :P :D
Załącznik:
all-blacks-haka_1117141c.jpg

foto z The Telegraph
Wspaniały mecz finałowy z Francją. Może i brutalny na murawie, ale za to na trybunach kibice obu drużyn (zresztą przemieszani - żadne tam sektory) świętujący wspólnie i z dużym szacunkiem dla przeciwników. Zupełnie inaczej niż w piłce kopanej...
;)
pzdr - apacz

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 27 paź 2011, o 17:01 
Tambour
Tambour

Co komu w duszy gra ? Mi gra szczęście ! Dzisiaj imprezka !

Nie napiszę jaka bo zaraz będzie ''jak on się chwali'' ;p

PostNapisane: 8 lis 2011, o 22:04 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

Obrazek
Old "Stradom" manufacturer in Czestochowa. Founded by Goldstein, Oderfeld, Oppenheim in 1882. by Marcin F.M., on Flickr

PostNapisane: 9 lis 2011, o 13:05 
Chevalier
Chevalier

witam, wkurza mnie ,że wydawnictwo proponuje kupno książki po cenie teoretycxnie niższej niż w momencie wydani a po jakiś czasie obniża cenę książki jeszcze niżej niż na początku proponowało. Uważm, że jest to nie w porządku wobec tych , którzy zakupili książki w czsie jej wydania. No ale cóż taka jest poltyka ekonomiczna.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 60  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]