Eques napisał(a):
Co do czerwono zielonego terroru to przypominam że za Rospudę żaden ekolog nie został aresztowany. Jak to porównać z "bandytami" z Białegostoku (Jaga) z którymi policja rozprawiła się w trymiga. Dlatego napisałem "bez jaj".
Po tym wyjaśnieniu rozumiem jeszcze mniej niż przedtem.
Najprościej byłoby napisać, że żaden z "bandytów z Białegostoku" też nie został aresztowany.
Ale to oznaczałoby zgodę na takie bezmyślne przerzucanie się hasłami, w sprawach, o których nic nie wiemy. Ja np. nie mam zielonego pojęcia o Rospudzie, bo sprawy ekologii w ogóle średnio mnie obchodzą. Dotarły jednak do mnie dwie rzeczy. Po pierwsze tym razem protest "zielono-czerwonych terrorystów" zaoszczędził nam chyba kilkaset milionów w twardej walucie, bo jeden z ministrów nawet w rzadkich chwilach trzeźwości nie potrafił zrozumieć terminu "zobowiązanie międzynarodowe". Chociaż z żabkami w okolicy swojego domu świetnie się dogadywał. Po wtóre terroryści owi byli zatrzymywani, a sądy grodzkie orzekały wobec nich grzywny (inna sprawa, że nie wiem jak to się skończyło w rejonie). Notabene bardzo bym się zdziwił, gdyby któryś z "zielono-czerwonych terrorystów" został aresztowany. Nie świadczyłoby to najlepiej o kondycji państwa i to niezależnie od tego czy żądasz aresztu jako środka zapobiegawczego, czy jako kary za wykroczenie.
Ale o sprawie mandatów dla kibiców Jagi wiem akurat sporo. I gdybyś poszukał jakichkolwiek informacji poza forami kibicowskimi, czy doniesieniami lokalnej prasy w Białymstoku ("Wobec 23 kolejnych [osób] trwa postępowanie o wykroczenia"; "Ukarani kibice za majowy protest staną teraz przed sądem"; "Sąd Rejonowy w Białymstoku zdecydował, że kibice muszą zapłacić mandaty") sprokurowanymi przez jakiegoś bezmózgiego gamonia, który nie jest w stanie poświęcić 5 minut na przygotowanie się do tego o czym ma pisać, to byś się po prostu zawstydził.
Żeby było jasne: już samo ukaranie mandatami kibiców za obrażanie konstytucyjnych organów państwa uważam za sukinsyństwo i - co gorsze - wyjątkową bezmyślność. Ale właśnie po to mamy instytucje państwa, żeby takie głupoty naprawiać. No chyba, że należysz do licznego grona osób śpiewających "Ojczyznę wolną racz nam wrócić Panie".
PS
Wygląda na to, że trochę się pospieszyłem z pochwałami -
klik. W Lipnie za kradzież pewnie karzą obcięciem rąk.