Teraz jest 31 sty 2026, o 21:03

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 60  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 sty 2012, o 18:15 
Tambour
Tambour

ACTA wie, że paczysz
Tak to oceniam proszę panie i panów. Otóż będzie to kontrola każdego ruchu myszką, każda rozmowa kontrolowana i ja nie ściągam nielegalnych plików, ale mogli by tego zabronić a nie robić jakąś czystkę.

PostNapisane: 26 sty 2012, o 18:48 
Roi de Lituanie et Duc de Valmy
Roi de Lituanie et Duc de Valmy

Napoleon8898 napisał(a):
Tak to oceniam proszę panie i panów. Otóż będzie to kontrola każdego ruchu myszką, każda rozmowa kontrolowana i ja nie ściągam nielegalnych plików, ale mogli by tego zabronić a nie robić jakąś czystkę.

Z drugiej jednak strony "owa ACTA" ma przyznawać nagrody za odwiedzanie stron zawierających słowniki języka ojczystego. Szczególnie cenne upominki przewidziano dla czytających słowniki ortograficzne.
Prędzej czy później i tak będziesz musiał odkryć, że posługiwanie się naszym pięknym językiem winno odbywać się według pewnych reguł, więc dzięki ACTA będziesz mógł połączyć przyjemne z pożytecznym. ;)

Swoją drogą zupełnie nieprawdopodobne jest to, że większość przeciwników podpisania (czy teraz ratyfikowania) umowy nie wychodzi poza argumenty zbliżone do tych, które wyżej przedstawił nasz zacny kolega. Na szczęście wypowiedzi zwolenników są równie nieprzemyślane, kompromitacja jest więc obustronna. :)

PostNapisane: 26 sty 2012, o 20:27 
Napoleon8898 napisał(a):
Otóż będzie to kontrola każdego ruchu myszką.

...na tym również polega wolność nosząca bardzo prozaiczną nazwę "...wolność wyboru...". O pewnych stronach w Internecie mogę napisać tylko używając emotikonów typu :evil:

PostNapisane: 26 sty 2012, o 21:17 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

apacz napisał(a):
Gigantów na miarę Kukiela zdolnych objąć wielkie tematy, zgłębić je i z WIELKĄ kultura słowa polskiego opisać, nie ma na horyzoncie i dlugo sie pewnie (o ile w ogóle) nie doczekamy.

Ale przecież byli po Kukielu tacy giganci, jak choćby Bazylow czy Kieniewicz.

Nie ulegajmy pewnemu mitologizowaniu. Kukiel bowiem już nie tylko jest wybitnym wychowankiem lwowskiej wszechnicy Jana Kazimierza, z pokaźnym dorobkiem naukowym, ale wręcz kimś nadnaturalnym, niedoścignionym ideałem. Podczas gdy był tylko człowiekiem, miał swoje lepsze i czasem słabsze prace [vide Pierwsza wytyczna operacji warszawskiej].

Rzecz w tym Apaczu, że Ja, Ty jak i wiele Szacownych osób tego forum, zaznało słowa z "międzywojnia". A ono uzależnia, staje nie tylko w kontraście do dzisiejszego języka, ale również okazuje się być czymś co niestety nigdy nie wróci w takiej formie jak ją poznaliśmy na pożółkłych stronach książek. Nad osobami które taką "szermierką pióra" operowało, bezpowrotnie zamknęło się przeto wieko trumny.

Grzegorz Nowik, w ocenie sukcesów naszego radiowywiadu w wojnie z bolszewicką Rosją, stwierdził wyraźnie, że główną przyczyną sukcesu naszych kryptologów, były nie tyle zdolności matematyczne czy analityczne, ale to że wszyscy oficerowie którzy służyli w "dwójce" byli poliglotami jako "spadkobiercy" upadłych imperiów znali biegle rosyjski, niemiecki, często francuski, czeski, węgierski, hiszpański...

Do powyższej oceny Nowika, po zamazaniu słowa "dwójka", można dopisać obywatele polscy, tj. do tych spadkobierców upadłych imperiów doliczyć należy całkiem pokaźną grupę inteligencji, która to tworzyła wszystkie szczeble późniejszego bytu II RP.

Dzisiejsi naukowcy, nie mają takiego bagażu doświadczeń, jak mieli ich "koledzy" 80[i więcej] lat temu. To jest inne pokolenie, wychowane w innych czasach, co nie znaczy jednak że gorsze.
Wierze, że jeszcze wiele pięknych umysłów w tym czy innym obszarze historii zaistnieje.

Bo jeżeli nie? To po co studiować?

Pozdr.
Marcin

PostNapisane: 26 sty 2012, o 22:30 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

Cytuj:
Rzecz w tym Apaczu, że Ja, Ty jak i wiele Szacownych osób tego forum, zaznało słowa z "międzywojnia". A ono uzależnia, staje nie tylko w kontraście do dzisiejszego języka, ale również okazuje się być czymś co niestety nigdy nie wróci w takiej formie jak ją poznaliśmy na pożółkłych stronach książek. Nad osobami które taką "szermierką pióra" operowało, bezpowrotnie zamknęło się przeto wieko trumny.

I tu mnie drogi Marcinie rozszyfrowaleś. :lol: Rzeczywiście, przyznaję to otwarcie: jestem uzależniony... :cry: od języka jakim operowali Askenazy, Kukiel, Gembarzewski, Handelsman a nawet Staszewski. Bo pokazali, że można nie tylko pisać rzeczy ważne i mądre, ale też pisać pięknie.
Wspominając o Kukielu jako o gigancie, miałem na myśli polską historiografię epoki napoleońskiej. Ale oczywiście masz rację... Mam jednak bardziej niż Ty pesymistyczny obraz współczesnej nauki polskiej opartej o tzw. "środowisko akademickie". Wolę nie wchodzić w szczegóły, ale poza wyjątkami, nie jest ono tak naprawdę zainteresowane rozwijaniem badań. Znowu się będę powielał, ale przytoczę chociażby kwestię wydawania źrodeł... Do pisania "odkrywczych" opracowań będących w rzeczywistości kompilacją z kompilacji chętnych jest wielu, ale do "pracy od podstaw" a'la Staszewski już ich nie widać.... Bo to pracochłonne, mało wdzięczne, no i splendory już nie te, jak przy autorskim opracowaniu...
Cytuj:
Nie bardzo rozumiem, czy to źle że "samozwańczy historycy", czy też internauci zajmują się badaniami, poszukiwaniami?

Pewnie wyraziłem sie nieprecyzyjnie... Uważam, że to BARDZO dobrze, że pasjonaci prowadzą a nawet publikują własne badania. Historia to nie jest "wiedza tajemna" dostępna jedynie absolwentom ściśle określonych wydziałów uniwersyteckich. Na szczęście już minęły czasy, kiedy dostęp do literatury (np. tej XIX-wiecznej) miało tylko kilku naukowców zazdrośnie strzegących jej przed "profanami". Biblioteki internetowe złamały ten monopol, czego najlepszym dowodem jest stale rosnąca aktywność wydawnicza pasjonatów i "samozwanczych historyków" do których piszący te słowa też się z dumą zalicza.
Howgh! 8-)

PostNapisane: 26 sty 2012, o 22:49 
Tambour
Tambour

Baldauf napisał(a):
Napoleon8898 napisał(a):

. O pewnych stronach w Internecie mogę napisać tylko używając emotikonów typu :evil:

Ale o niektórych można powiedzieć dobrze, nawet bardzo. Poza tym wynalazki nie mogą być ulepszane pomimo tego, że telefon był ulepszany itd. dojdzie do dewolucji będą suche schematy, a za drobne przewinienia albo płacisz wysoką grzywnę, idziesz do więzienia...każda rozmowa jest kontrolowana nawet fajne strony jak YouTube (zależy kto co ogląda) są fajne. A dokona się czystki na większości stron i filmów, wolność słowa zostanie usunięta. I mogę zacytować słowa z Władcy Pierścienia:
''Ani w języku ludzi, trolli, orków, elfów ani drzew nie ma słowa by potępić tę...prawo''
A właśnie skoro to nic nie zmienia w polskim prawie to po co wprowadzać.
Chyba, że mówić o incydencie pani Barbary
''Dziś o 00:00 wprowadziłam stan wojenny na obszarze całego internetu''
''Wolność dla internetu, i git majonez''
Z jednej strony aż chciało mi się śmiać a z drugiej oburzyć...
Tak więc A.C.T.A po pewnym czasie jest skazane na porażkę.

PostNapisane: 27 sty 2012, o 17:49 
apacz napisał(a):
Znowu się będę powielał, ale przytoczę chociażby kwestię wydawania źrodeł... Do pisania "odkrywczych" opracowań będących w rzeczywistości kompilacją z kompilacji chętnych jest wielu, ale do "pracy od podstaw" a'la Staszewski już ich nie widać.... Bo to pracochłonne, mało wdzięczne, no i splendory już nie te, jak przy autorskim opracowaniu...

Apaczu przezacny.
...znów mogę tylko napisać HOWGH.
Choć z drugiej strony widzę coś kielkującego niejako oddolnie - mojego "...gniota..." o "Urzadzeniu Szpitalów..." wyda nasze czasopismo zawodowe, podobnie o "...lekach ból uśmierzających..." stosowanych w początkach XIX wieku. Dla "...historyków..." było "...za mało objętościowe..." i "...za mało odnosników..." czyli właśnie tych "...cytatów w cytacie z wypowiedzi autora...".
Pozdrowienia

PostNapisane: 29 sty 2012, o 21:22 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

W lubelskim,powiat Łuków znajduje się wieś WAGRAM.Może miejsce na kolejną LKP?.

PostNapisane: 29 sty 2012, o 21:55 
Tambour
Tambour

He, he. Jednak zapomnieliście panowie o Byczynie, która została przez waćpanów tak chętnie przyjęta? Może tym razem będą miejsca. ;)

PostNapisane: 30 sty 2012, o 17:59 
grenadier napisał(a):
W lubelskim,powiat Łuków znajduje się wieś WAGRAM.Może miejsce na kolejną LKP?.

...a ja myślę już o małej kwerendzie. Takie nazwy nie wzięły się "...z powietrza..." i może to być bardzo ciekawe.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 60  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]