|
Panie Andrzeju czy książę podawał w rzeczonym raporcie konkretne pułki? a może z kontekstu lub wprost jest napisane, że wszystkie pułki jazdy używały sztucerów? Tak jak Pan wspomniał, bodaj najbardziej prawdopodobnym scenariuszem mógłby być taki, że nasi kawalerzyści używali sztucerów pruskich i w jakimś zakresie, zdobycznych w wojnie 1809 r., austriackich. Natomiast rozmyślając o sprawie przypomniałem sobie pewne fakty, które podaje Pan Adam Paczuski w "Wojsko Księstwa Warszawskiego. Piechota, gwardie narodowe, weterani". Otóż zachował się raport Inspektora Kwileckiego, sporządzony bodaj na przełomie 1809/1810 r., który precyzyjnie podaje stan uzbrojenia w broń palną pułków piechoty Księstwa Warszawskiego. W w/w publikacji autor podaje stan uzbrojenia 13 pp i oprócz karabinów pruskich, austriackich, szwedzkich, francuskich itd. wyszczególnione jest, że pułk posiadał 207 sztucerów, niestety bez podania nazwy. W mojej "internetowo/ księgarnianej kwerendzie" nie udało mi się nigdy dotrzeć nie tylko do oryginału, ale choćby i opracowania całościowego tego raportu i nie wiem czy inne pulki piechoty posiadały na stanie jakiekolwiek sztucery, ale z braku innego tropu, może ten wydaje się na ten czas obiecującym? Skoro pułki Strzelców konnych mogły oddać swoje karabiny lekkim kompaniom, zbrojąc się w lance, tak może odwrotny proceder, już po wojnie 1809 r., miał miejsce w przypadku sztucerów dla pułków jazdy?
Pozdrawiam, Jacek Byś
_________________ Rok 1809. Raszyn viewtopic.php?f=3&t=1765
|