Teraz jest 30 sty 2026, o 08:21

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lut 2010, o 15:30 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

post użytkownika Unclean
Znalazłem info jakoby Konstanty nie tyle lewatywy pieskom robił, co podawał im jakieś ochydne leki i patrzył jak cierpią
I miał podobno takie jedno ulubione zajęcie, oprócz budzenia księżniczki Sasko-Koburskiej bębnieniem, w przypływie dobrego chumoru strzelał z armaty... żywymi szczurami

ciekawe kto mu je łapał?

pozdrowienia dla zwolenników "polityki realnej"

PostNapisane: 7 lut 2010, o 15:31 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

Witam!
Czytam ostatnio książkę Wiesława Cabana "Służba rekrutów z Królestwa Polskiego w armii carskiej w latach 1831-1873" i znalazłem ciekawą informację odnoszącą się do Konstantego.
We fragmencie opisującym tzw. "spisek omski" zawiązany przez wcielonych do armii rosyjskiej polskich jeńców z powstania listopadowego znajduje się taki ustęp: "Celem pozyskania żołnierzy rosyjskich i ludności cywilnej posłużono się legendą o księciu Konstantym Pawłowiczu, który jakoby żył w jakimś klasztorze i wzywał pomocy . Wyzwolony ksiażę, o którym jeszcze długo rozprawiano w Rosji, że bezprawnie został pozbawiony tronu, miał poprowadzić wszystkich do walki, celem oswobodzenia narodu rosyjskiego i polskiego spod tyranii Mikołaja I" Spisek miał miejsce w garnizonach Samodzielnego Korpusu Syberyjskiego w latach 1832-1833 i upadł z powodu donosów... dwóch Polaków i jednego kozaka. Aresztowano 460 Polaków i kilku Rosjan. Śledztwo trwało 4,5 roku. Główni przywódcy spisku - ksiądz kanonik Jan Sierociński, Ksawery Szokalski i Władysław Drużyłowski, skazani na 6 tys. kijów nie przeżyli egzekucji.
Późniejsi spiskowcy (z korpusu Orenburskiego) chcąc pozyskać Rosjan opowiadali im jeszcze inne bajki - że Konstanty podczas powstania listopadowego wyjechał do... Paryża , a teraz dowodząc wojskami francuskimi i współdziałając z Prusami maszeruje na Petersburg, by odzyskać prawo do tronu . O prawdziwości tych opowiadań świadczyć miały pogłoski o rozruchach w Moskwie i Petersburgu.
To tyle jeżeli idzie o pogrobowe Konstantego używanie przez jego byłych podkomendnych.
pzdr - apacz

PostNapisane: 7 lut 2010, o 15:33 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

post użytkownika Eques
Towarzyszu, chyba Konstantemu nie przysługiwał tytuł Jewo Wiliczestwa (zarezerwowany dla Cesarza i Małżonki) tylko: Jewo Imeratorskawa Wysoczestwa.
Opieram się na nazwach poszczególnych pułków imion władców, małżonek, następców tronu itp...

Pzdr

PS Rozkaz Jego Cesarskiej Wysokości Mikołaja I do gwardii, w związku ze śmiercią jej dowódcy, Jego Cesarskiej Wysokości Konstantego Pawłowicza (po angielsku):
http://home.comcast.net/~markconrad/KonPavDeath.htm

A co do tytułów to jestem jak to określił Remarque "starym wielbicielem kast" co pozwala mi zawsze wesoło podyskutować z Durocem.

http://home.comcast.net/~markconrad/
To jest strona główna, po co mam podawać wciąż podstrony. Tam też jest nazewnictwo pułków szefostwa różnych władców i ich krewnych. Piękny zbiór wiedzy o armii Rosji i CCCP ostatnich 300 lat.
Ale żeby było na temat i świadczyło o mej skłonności do zgody. Kiedy jegr przyjechał z Taganrogu to zwrócił się do Jewo Wiliczestwa Konstantego Pawłowicza. Taki też miał nagłówek listu Mikołaja, nieprawdaż? Więc prawie dobrze napisałeś.

Jeszcze jedna rzecz. Gdy dekabryści (Zw. Południowy) rozmawiali z Tow. Patriotycznym to nalegali na powstanie w Polsce. Bali się bardzo, że Konstanty na czele Wojsk Polskich i Litewskich ich rebelię zmiażdży
(Mochnacki)

PS U Wańkowicza? (co prawda nie lubię go bardzo) Gdzie?
PS 2: QUOTEnie rozbisurmaniłEтo нe вoзмoжна. Jestem równie skromny jak zgodny

Pzdr

PostNapisane: 7 lut 2010, o 15:36 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

post użytkownika Castiglione
Trafiłem na dość zaskakującą (przynajmniej dla mnie) informację i dlatego postanowiłem przypomnieć ten temat. Otóż we wspomnieniach Ksawerego Branickiego stoi, że końcem 1825 r. Konstanty wzywał dwukrotnie jego ojca gen. Korczak-Branickiego do pałacu Brühla w celu... rozpoczęcia wojny przeciw swojemu bratu Mikołajowi. Cassus belli miało stanowić ogłoszenie listu Konstantego o zrzeczeniu się tronu, który zawierał m.in. słowa "Nie znajduję w sobie geniuszu, talentów i siły koniecznych do stanowiska władcy..." Ponoć Konstanty chciał ogłosić manifest do narodu rosyjskiego i natychmiast ruszyć na Mikołaja na czele armii Królestwa. Branicki miał natychmiast ruszyć do Dubna i przejąć dowództwo dywizji Korpusu Litewskiego... Otoczenie Konstantego było cokolwiek przerażone. Kuruta, płk Turno i sam Branickie uznali to za szaleństwo. Sam Branicki miał powiedzieć do żony: "Może kazać mnie rozstrzelać, ale nigdy nie przyłożę ręki do tego, czego ode mnie wymaga". Na szczęście - pisze młodszy Branicki - carewicz ostygł i wszystkie poprzednie rozkazy odwołał.
Cała sytuacja, przynajmniej dla mnie, stanowi duże zaskoczenie. Ciekaw jestem, czy ktoś spotkał się z jakąś informacją na ten temat?

PostNapisane: 7 lut 2010, o 15:37 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

post użytkownika Eques
Specjalnie, przejrzałem cały temta bo nie chciało mi sie wierzyć, że cała sprawa nie została omówiona.
Konstanty zrzekał się tronu dwukrotnie. W 1820 ustnie i w 1822 pisemnie. Jednak, choć kochał swego starszego brata i był lojalny, uważał, że po śmierci Aleksandra, to zobowiąznie straci ważność. Aleksander, jak to on, mamił go obietnicą, że ten papier to tylko pro forma, i nikt się o nim nie dowie.
Gdy jegr przybył Tanogrodu i rzucił się do stóp Jewo Wiliczestwa Konstaniego I, ten przeżył chwilę wahania. Moze jednak zostać carem? Zrezygnował. Jednka gdy przybył jegr z Petersburga od Mikołaja z hołdem...oraz z informacją, ze "cyrograf" Konstantego jest w jego posiadaniu, wtedy dopiero Ksiażę zaczął przeżywać rozterki. Wcześniej abdykował wypełniając wolę Aleksandra. Jednak teraz sam Mikołaj się mu poddaje, a po drugie, wyszło na jaw, iz Alesander go oszukał. Zdradził. Dlatego podburzany przez Rosjan (Nowosilcow) ze swego otoczenia, planuje, ze wszystkimi podległymi wojskami marsz na Pitra.
A podlegały mu: K.Gw., VI.K.Lit. oraz Armia Królestwa Polskiego: K.P. i K.K.
Cytuj:
Branicki miał natychmiast ruszyć do Dubna i przejąć dowództwo dywizji Korpusu Litewskiego

Trochę mnie to dziwi, co na Wołyniu robiłby K.Lit. Może to pomyłka pamietnikarza, bo w tamtych okolicach stacjonowała gwardia.

PostNapisane: 7 lut 2010, o 15:38 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

post użytkownika magdas
Witam, mam prośbe do wszystkich, którzy dyskutują na temat Konstantego. Czy moglibyście polecić mi jakieś książki, w których znajdę coś na jego temat? Chce napisac o nim referat, ale nie mam na razie konkretnych źródeł. Dziękuję z góry

PostNapisane: 7 lut 2010, o 15:42 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

post użytkownika Castiglione
Wszystko czego potrzebujesz znajdziesz: TU

PostNapisane: 7 lut 2010, o 15:43 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

Witam!
Postanowiłem nieco "odświeżyć" ten temat, bo zainteresował mnie ostatnio pewien aspekt w biografii Konstantego. Otóż chodzi o okres 1807-1812. Był wówczas Konstanty raczej przeciwnikiem nowej wojny z Francją, ale czy można powiedzieć, że był "profrancuski"?. I czy istniało wówczas w Rosji profrancuskie stronnictwo?
pzdr - apacz

PostNapisane: 7 lut 2010, o 15:44 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

post użytkownika Lannes
Witam
Cytuj:
Był wówczas Konstanty raczej przeciwnikiem nowej wojny z Francją, ale czy można powiedzieć, że był "profrancuski"?.

Wydaje mi się, że Konstanty nie chciał wojny przede wszystkim jako żołnierz. Doceniał siłę armii napoleońskiej. W porównaniu swego brata Aleksandra znał się cokolwiek na wojnie i wiedział, że sukcesy odnoszone przez armię rosyjską w 1807 roku nie były rzeczywiste. Wielki Książę bał się następnego starcia z Napoleonem, bo miał w pamięci kampanie 1805 i 1807. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale to chyba Łysiak nazwał Konstantego "frankofilem"

Pozdrawiam

PostNapisane: 7 lut 2010, o 15:44 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

Dzięki Lannesie za głos
Kukiel w "Wojnie 1812 r." opisuje, jak już po rozpoczęciu działań zbrojnych Carewicz "gardłował za zawarciem pokoju".
A przy okazji - czy ktoś może wie - czy Konstanty był masonem? Oczywiście chodzi mi o okres zanim został zwierzchnikiem Wojska Polskiego.
pzdr - apacz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]