Santa napisał(a):
Polecacie Panowie coś z anglojęzycznych, najnowszych publikacji? Mogą być starsze również, zastanawiam się, na co się rzucić z Amazonu... Ostatnio ściągnąłem "Spanish Ulcer" Gates'a i po pobieżnym rzucie okiem nieco się rozczarowałem. Wiem, że pierwsze wydanie książki, to 1986 rok, ale na Boga, co Ci Angole mają z tymi 87-88 szwoleżerami pod Somosierrą, którzy zaatakowali dzielnie, i dostali w czapkę?
Co do Montbruna ostatnio dostałem "The Peninsular War Atlas", pięknie wydany, ale również i tam Montbrun prowadzi polskich szwoleżerów ku zwycięstwu

i to z przypisem od Thiersa.
Z książek poleciłbym "The Peninsular War" (Charles Esdaile), która jest świetnym uzupełnieniem pozycji "Spanish Ulcer". Autor sprawy militarne opisuje ogólnie, a dużo bardziej skupia się na sprawach politycznych, ekonomicznych oraz wewnętrznych problemach hiszpańskich. Również polecam książkę "Soult: Napoleon's Maligned Marshall" (Peter Hayman), która rozjaśnia trochę temat Soulta w Hiszpanii. Obecnie zaś czytam "Wellington against Massena: The Third Invasion of Portugal 1810 - 1811" (David Buttery), wydaje się być interesująca, została napisana bardziej z perspektywy francuskiej i co najważniejsze dla mnie, jest dużo o Massenie, którego biografia jest nieosiągalna.