Teraz jest 31 sty 2026, o 10:49

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1096 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 110  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sty 2011, o 23:06 
Roi des Espagnes et des Indes

Potrzebna mi informacja, jaka była donośność działa 8 funtowego?

PostNapisane: 6 sty 2011, o 23:15 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Nie jestem pewien ale chyba pełną kulą 1200m,kartaczem połowę mniej.

PostNapisane: 6 sty 2011, o 23:21 

Dzięki za odpowiedź. A czy umieszczenie działa na pozycji powyżej celu mogło mieć wpływ na zwiększenie zasięgu?

PostNapisane: 7 sty 2011, o 02:10 

Zasięg zwiększał się gdyż kula uderzając o podłoże odbijała się jeszcze kilkakrotnie/to zależało od twardości ziemi i kąta podniesienia lufy/.Czy ustawienie armaty powyżej celu zwiększało donośność wątpię,ale to tak na chłopski rozum.Artylerzystą nie jestem.

PostNapisane: 7 sty 2011, o 14:12 
Roi de Lituanie et Duc de Valmy

Zenobi napisał(a):
A czy umieszczenie działa na pozycji powyżej celu mogło mieć wpływ na zwiększenie zasięgu?

Z wyglądu krzywej balistycznej wynika, że obniżenie punktu padania zwiększa zasięg i to niezależnie od rodzaju strzału. Jednocześnie zmniejszeniu ulega też kąt padania, co oznacza, że kolejne odbicia pocisku będą niższe, ale za to dłuższe. Zatem zasięg strzału do pierwszego odbicia od podłoża się wydłuży, ale nie wiem czy zwiększy to zasięg skuteczny, tj. zasiąg efektywnego rażenia.
Ale "Zasady rozstawiania dział, czyli użycie artylleryi z Woyskiem w polu" przetłumaczone przez Stolzmana w 1828 r. (klik) korzyści w ustawieniu armat na pozycji dominującej upatrują - chyba - w czymś innym:
Ustawienie zaś dział na wzgórzu, które nieznacznym stokiem ku leżącemu przed niem polu spada, nie tylko z tego względu jest naykorzystnieyszem, że nasze strzały dzielniey skutkują, ale i z tego, że pociski nieprzyjacielskie, jeśli bezpośrednio na punkt stanowiska naszych dział nie uderzają, albo do nas nie dochodzą, bo się w ziemię wbijają, albo przez nas przenoszą. W obu tych razach szkodzić nam nie mogą.

PostNapisane: 7 sty 2011, o 14:21 

Ale jeżeli ziemia jest miękka np.po deszczu to g... z chrzanem czyli z poślizgiem.

PostNapisane: 7 sty 2011, o 16:05 

grenadier napisał(a):
Ale jeżeli ziemia jest miękka np.po deszczu to g... z chrzanem czyli z poślizgiem.

I to niezależnie od tego czy działo umieszczono wyżej, czy nie ;)

PostNapisane: 23 mar 2011, o 12:17 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

grenadier napisał(a):
Nie jestem pewien ale chyba pełną kulą 1200m,kartaczem połowę mniej.

To chyba zasięg strzału skutecznego, a nie donośność. Pruska trzyfuntówka batalionowa w połowie XVIII w. miała zasięg strzału skutecznego kula pełnolaną ok. 600 m.

PostNapisane: 4 kwi 2011, o 21:24 
Soldat
Soldat

Witam po małej przerwie :D

Piszę ponieważ mam dwa małe problemy i myślę że pomożecie mi je rozwiązać. Do rzeczy:
Primo dowódcą artylerii w 17 Dyw J.H. Dąbrowskiego był niejaki "Artillery: Chef de bataillion Gugenmus", czy może mi ktoś przybliżyć postać tego Pana bądź odesłać mnie do literatury, może napisał jakieś pamiętniki, albo inny zostawił po sobie ślad i po kampanii 1812 roku.
Secundo korzystałam z ODB z tej strony http://www.cgsc.edu/carl/nafziger/index.asp i znalazłam coś takiego:

17th Division: General de division Dombrowski
Brigade: General de brigade Zottowski
1st Polish Line Regiment

6th Polish Line Regiment

Brigade: General de brigade Compere???? Kto to
14th Polish Line Regiment

17th Polish Line Regiment

18th Division: General de division Kniaziewicz
Brigade: General de brigade Grabowski
2nd Polish Line Regiment

8th Polish Line Regiment

Brigade: General de brigade Pakosz???
12th Polish Line Regiment

Jednak gdy weźmiemy EWN Bieleckiego, W-wa 2001, s. 605, bądź Katastrofa WA R. Kowalczyk, Łódź 2007 s. 302 to mamy:
17 dyw J.H. Dąbrowski ...... dowódca 1 brygady E. Żółtowski, dowódca 2 brygady CZESŁAW PAKOSZ . Czy może mi ktoś powiedzieć o co chodzi

pozdrawiam Egaher

PostNapisane: 4 kwi 2011, o 21:32 
Duc de Castiglione

egaher napisał(a):
Primo dowódcą artylerii w 17 Dyw J.H. Dąbrowskiego był niejaki "Artillery: Chef de bataillion Gugenmus", czy może mi ktoś przybliżyć postać tego Pana bądź odesłać mnie do literatury, może napisał jakieś pamiętniki, albo inny zostawił po sobie ślad i po kampanii 1812 roku.

Jan Gugenmus

Urodził się 12 maja 1774 roku w Warszawie, w rodzinie sławnych zegarmistrzów. Jego dziad, Michał, przybył z rodzinnej Bawarii do Warszawy za panowania króla Augusta III Mocnego Sasa. Wielkie uznanie zyskał ojciec Jana - Franciszek, który był nadwornym zegarmistrzem króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Brat Jana - Antoni - zbudował zegary wieżowe na Pałacu Kazimierzowskim i ratuszu miejskim w Warszawie.
Jan Gugenmus złamał rodzinną tradycję i został żołnierzem. Gdy miał 16 lat, wstąpił do artylerii pieszej koronnej jako kanonier. Walczył w stopniu bombardiera w 1792 roku w wojnie polsko - rosyjskiej w obronie Konstytucji 3 maja. W 1794 roku awansował w powstaniu kościuszkowskim na oberfajerwerka i walczył pod Słonimem, Kobryniem i Brześciem Litewskim. Gdy Polska utraciła niepodległość, uciekł w 1797 roku do Włoch i zaciągnął się - już jako porucznik - do Legionów Dąbrowskiego. Wziął udział w kampanii we Włoszech w latach 1797-99, awansował do stopnia kapitana. "Zegarmistrzowską precyzją" popisał się w bitwie pod Terraciną, gdy strzałem z działa zatopił powstańczy okręt. Po zakończeniu kampanii we Włoszech rok przesiedział w austriackiej niewoli. Potem wrócił do kraju, by walczyć jako żołnierz Księstwa Warszawskiego. W 1807 roku wstąpił w stopniu kapitana do tworzącej się artylerii Księstwa Warszawskiego. Bił się u boku Napoleona pod Gdańskiem i pod Friedlandem. W październiku 1807 roku, wychwalany przez marszałka Mortiera, odznaczony został Legią Honorową, a w 1808 - Złotym Krzyżem Virtuti Militari.
Na wojnę 1812 roku ruszył w stopniu majora jako żołnierz dywizji Dąbrowskiego, w korpusie księcia Poniatowskiego. Walczył pod Bobrujskiem, Borysowem, Studzianką i Dreznem. W organizującej się armii Królestwa Polskiego, już jako podpułkownik, pracował w Dyrekcji Artylerii i był w latach 1823-1830 komendantem twierdzy Modlin. W 1816 roku ożenił się z Teresą Kamillą z Jaskułdów. W 1827 roku awansował na pułkownika. W 1830 r. otrzymał "znak honorowy" za 25 lat nieskazitelnej służby oficerskiej. W 1830 roku dowodził twierdzą Modlin. Nie przyłączył się do powstańców, ale poddał im fortecę. W 1832 roku został "przeznaczony do zadań wojskowych" w Płocku. Pięć lat później otrzymał szlachectwo z tytułu posiadanego stopnia oficerskiego. [wg. Bonieckiego: Franciszek Gugemus, syn Michała, kwitował Ronikiera 1774 r. Magdalena, żona Franciszka Przeradowskiego, miecznika rożańskiego 1788 r. Jan, kapitan wojsk koronnych 1789 r. (DW. 91 f. 587; 105 f. 166 i 176). Jan, syn Franciszka, kapitan artyleryi, kawaler krzyża Virtuti Militari i Legii Honorowej 1808 roku, pułkownik b. wojsk polskich, komendant Modlina 1829 roku, legitymował się ze szlachectwa w Królestwie, w pierwszej połowie XIX-go wieku.]
Zmarł bezpotomnie w wieku 67 lat w Płocku w lutym 1841 roku.

Tekst: JWK

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1096 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 110  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]