Teraz jest 31 sty 2026, o 16:36

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1096 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 110  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 maja 2011, o 21:42 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Upierdliwy student powraca. Ma nadzieje, że w tej postaci ostatni raz.
Tym razem moje pytanie dotyczy literatury, a mianowicie, czy istnieje jakaś pozycja książkowa, opcjonalnie artykuł naukowy (lub nawet od biedy popularno- naukowy) w którym znalazłbym parę informacji na temat lancy z czasów Księstwa. Nie musi to być bóg wie co, byle by były jakieś podane konkretne wzory, informacje techniczne (najbardziej podstawowe), może miejsca produkcji. Takie podstawy. Bardzo mi na tym zależy.
Właściwie to tylko tego brakuje mi do zakończenia swojego licencjatu.

PostNapisane: 1 cze 2011, o 08:15 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

Zajrzyj tu:
Gembarzewski Bronisław: Kopia a lanca. Warszawa 1921
Wielhorski Janusz: Lanca. „Studia do Dziejów Dawnego Uzbrojenia i Ubioru Wojskowego” 1974 t. VI.
pzdr - apacz

PostNapisane: 1 cze 2011, o 09:46 
Roi de Lituanie et Duc de Valmy
Roi de Lituanie et Duc de Valmy

Cytuj:
Gembarzewski Bronisław: Kopia a lanca. Warszawa 1921

Mam niestety tylko kilka stron (w załączniku)
Cytuj:
Wielhorski Janusz: Lanca. „Studia do Dziejów Dawnego Uzbrojenia i Ubioru Wojskowego” 1974 t. VI.

To akurat jest dosyć blisko: klik

Tutaj z kolei jest link do Rembowskiego, w którym znajdziesz wymiary lancy szwoleżerów i obroty.

I na koniec wreszcie warto zajrzeć do książki Ziółkowskiego o ułanach legionowych i nadwiślańskich.
Pzdr
Stary

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 1 cze 2011, o 20:24 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Problem w tym że tu jest mowa o szwoleżerskiej lancy. Mnie by jednak dużo bardziej urządzała lanca ułanów Księstwa... no chyba że to w zasadzie to samo i większych różnic nie zanotowano w tym względzie. I można to potraktować na zasadzie analogii. Obawiam się jednak, że tak dobrze to nie ma.

Dziękuje za pomoc. Niewątpliwie jest to jakiś krok do przodu jeśli chodzi o moją wiedzę w tym temacie :).

PostNapisane: 3 cze 2011, o 00:10 
Roi de Hollande et grand-duc de Luxembourg

Wielu z nas chciałoby coś wiedzieć o lancy polskich ułanów z okresu XW ...

Niestety , wydaje mi się , że nie znajdziesz nic więcej.
Chciałem Ci zaproponować artykuł z Tradition , ale to znowu "szwoleżerska" lanca.
To właśnie o tej szwoleżerskiej wiemy najwięcej.
Nie różniła się ona prawie niczym od lancy lansjerów liniowych francuskich.
Natomiast nasi lansjerzy Nadwiślańscy nieco się różnili ... i to w paru sprawach i najczęściej mieli rację ...

Jeżeli potrzebujesz coś do wykazu literatury to proponuję dorzucić:
1. Kornel Krzeczunowicz "Ułani księcia Józefa" Londyn 1960 .
Historia 8 pułku ułanów 1784-1945.
O lancy mało , ale zawiera jedną z pierwszych wersji artykułu p. Wielhorskiego o lancy.
2. Jan Minkiewicz "Ułańskie dzieje" Londyn 1985.
Mała książeczka , ale treściwa , o ułanach , chociaż niewiele daje jeśli chodzi o lancę.

Wiem , że to mało ...
Ale wojskiem chyba najlepiej sportretowanym , opisanym było to z Królestwa Polskiego.
I co ? Co wiemy o lancy z tego okresu ?

PostNapisane: 5 cze 2011, o 14:59 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Skoro nie ma to z kosmosu, tego nie wezmę. Trzeba będzie sobie inaczej poradzić.

Dziękuję pięknie za pomoc :).

PostNapisane: 5 cze 2011, o 23:36 

Krótka uwaga jeszcze ...
Zastanawiałem się , dlaczego tak niewiele jest o konstrukcji , o produkcji polskiej lancy.

Chodzi mi po głowie definicja konia z pierwszej encyklopedii polskiej :
„Koń jaki jest , każdy widzi.”
Przez analogię sądzę , że dla ludzi żyjących w tej epoce lanca była bronią tak prostą , jej pochodzenie i konstrukcja tak oczywiste , że aż trywialne i niewarte opisywania.
Tak jak ten koń.
Co innego szabla lub broń palna ... no tak , to już zupełnie coś innego ....

Pozdrowienia

PostNapisane: 6 cze 2011, o 18:29 
Towarzysz napisał(a):
Krótka uwaga jeszcze ...
dla ludzi żyjących w tej epoce lanca była bronią tak prostą , jej pochodzenie i konstrukcja tak oczywiste , że aż trywialne i niewarte opisywania.

Zgadzam się w całej pełni z tą opinią. A na poparcie mogę odwołać się do opowieści zawartej w przedwojennym podręczniku "Służ Państwu" wypisy z literatury dla szkół technicznych kolejowych, gdzie stary szlachcic ubiera swojego kuzyna przyszłego husarza. Kopię biorą "...aby jedną..." do której ostrze odkuwa kowal u płatnerza, resztę "...dla mniejszego ekspensu..." zrobi się w domu. To samo mogło być z lancami, zresztą wspomina o tym i Fredro w "Trzy po trzy".
...a bardzo ładnie opisane lansjerskie co prawda lance mamy w: A. Ziółkowski "Pułk jazdy legionowej. Pułk lansjerów nadwiślańskich". Co do uzbrojenia w lance tej pierwszej formacji sama bym była ciekawa jaki wzorzec tak naprawdę mieli, czy też nie kuty przez pułkowego kowala. Asumpt do takiej refleksji dają mi ryciny Cenniego.

PostNapisane: 7 cze 2011, o 16:01 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

http://ciekawostkihistoryczne.pl/2011/0 ... mment-3550.

PostNapisane: 8 cze 2011, o 14:12 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

Towarzysz napisał(a):
Wielu z nas chciałoby coś wiedzieć o lancy polskich ułanów z okresu XW ...
To właśnie o tej szwoleżerskiej wiemy najwięcej.
Nie różniła się ona prawie niczym od lancy lansjerów liniowych francuskich.
Natomiast nasi lansjerzy Nadwiślańscy nieco się różnili ... i to w paru sprawach i najczęściej mieli rację ...

I tak się tylko zastanawiam czy aby lance pułków Księstwa Warszawskiego, niebyły zbliżonymi do tych używanych przez lansjerów Legii Nadwiślańskiej, których długość wynosiła 2,65 m [wraz z grotem] oraz 2,5 kg wagi. Proporczyki przy lancach kawalerzystów nadwiślańskich oraz Księstwa Warszawskiego miały 67 cm długości i były karmazynowo-białe, zaś pułków litewskich o ile sobie przypominam granatowo-białe?
Drzewce wykonane było z drewna jesionowego, nasączonego mieszaniną oleju i smoły. [zob. B. Gembarzewski, Kopia a lanca, Warszawa 1921, s. 11]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1096 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 110  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]