Teraz jest 1 lut 2026, o 22:03

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 60  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 mar 2011, o 15:53 
Soldat
Soldat

Zgadza sie!

Przepraszam, ale jestem dopiero w trakcie tlumaczenia tych tekstow angielskich na polski i przygotowuje je do zamieszczenia na necie.

Co prawda przy dzisiejszych mozliwosciach Googla mozna je prawdopodobnie przetlumaczyc i tutaj na biezaco - moze lingwisci z Babel poradzilyby cos na to?

pzdr,

Sumer

PostNapisane: 21 mar 2011, o 16:40 
Roi de Baviere et de Wurtemberg
Roi de Baviere et de Wurtemberg

Coraz bardziej nabieram przeświadczenia, że temat ten należałoby przenieść do działu science-fiction, a ponieważ ostatnie dywagacje nie mają nic wspólnego z epoką napoleońską, po prostu go zakończyć...

PostNapisane: 21 mar 2011, o 18:01 
Duc de Castiglione

Szanowni Panowie, od tej chwili wszelkie posty nie dotyczące szeroko pojętej epoki napoleońskiej lub jakichś osobistych odczuć (do czego również służy ten wątek), będą usuwane.
Howgh!

PostNapisane: 21 mar 2011, o 20:04 
Soldat
Soldat

Szanowni Panowie!

Niestety, ja dalem sie po prostu sprowokowac i podalem materialy, ktore nie mialy prawa bytu konkretnie tutaj. A juz kilka postow wczesniej zapowiedzialem, ze koncze te dyskusje, ale.. w duszy mi zagralo! Dokladnie to i prosze mnie zle nie zrozumiec, gdyz nie mialem ochoty wdawac sie w tematy, ktore wymagaja specjalnej oprawy i troche przygotowania jednak.

Teraz, gdy spojrzalem raz jeszcze widze, ze to jest zbyt odlegle i bylo absolutnie niepotrzebne.
Prosze o wyrozumialosc, pozdrawiam serdecznie,

Sumer

PostNapisane: 27 mar 2011, o 00:02 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Mam pytanko.
Komu nie spodobał się mój napoleoński burak?.

PostNapisane: 27 mar 2011, o 02:51 
Vice-roi d'Australie et d'Oceanie
Vice-roi d'Australie et d'Oceanie

Cytuj:
Komu nie spodobał się mój napoleoński burak?.

Mnie sie nie spodobal. Nie tyle sam burak tylko miejsce gdzie go umiesciles.
Moze sam temat "Pamiatki i kolekcje epoki " nie jest zbyt powazny dla osob traktujacych powaznie historie, ale chcialem pozbierac i pokazac jak dzisiaj komercjalny biznes wykorzystuje epoke napoleonska robiac na tym interesy, produkujac rozne, czesto niepowazne, czasami nawet smieszne pamiatki, dla turystow i milosnikow epoki napoleonskiej.
Sam osobiscie jestem w posiadaniu kilku takich drobiazgow ktore maja dla mnie wartosci sentymentalne. Na moim biurku stoi statuetka Napoleona, na polce z ksiazkami kilku gwardzistow i mala kopia armaty. W mojej kieszeni zapalniczka z wizerunkiem Napoleona... etc..
Jezeli wciaz chcesz umiescic tego buraka na forum , otworz osobny temat "Napoleon w warzywniaku", "Humor i ciekawostki", lub cos w tym rodzaju.....

Pozdrawiam
Gipsy

PostNapisane: 27 mar 2011, o 10:01 

Gipsy napisał(a):
ale chcialem pozbierac i pokazac jak dzisiaj komercjalny biznes wykorzystuje epoke napoleonska robiac na tym interesy,

Nie wiem dlaczego producent użył imienia Napoleona,ale chyba coś z komercji w tym jest.
Gipsy napisał(a):
W mojej kieszeni zapalniczka z wizerunkiem Napoleona...

Mam nadzieję,że popielniczki z jego wizerunkiem nie posiadasz.

PostNapisane: 27 mar 2011, o 19:45 
...hm - co do buraka. Te nazwy są również "...chwytami marketingowymi..." jak nazwy likierów np. DOMAINE NAPOLEON i temu podobne. Zaprezentowałam chyba wieczko z pudełka (upominku) na igły i nici. Podobne były do cukierków czy czekoladek - nawet jako swego rodzaju gadżety kolekcjonerskie aby zachęcić do kupowania danego wyrobu. Zdarzały się zeszyty, plany lekcji - nawet w Polsce na przełomie lat 60/70 - czy serie opakowań leków (to Francja i na szczęście prezentowały stroje medyków).
...prawa rynku.
W załączeniu taki obrazek z opakowania czekolady. Z Kim - a z J. D. Larrey.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 27 mar 2011, o 19:49 
PS.
Ciężko mi to sfotografować bo straszna płachta do tego ze lśniącego syntetyku - w 1969 roku, a więc w 200 rocznicę urodzin Napoleona - do różnych gadżetów dszlusowały chustki a la pareo na plażę. Również z Cesarzem - na mojej są jeszcze mundury i miejsca bitew.
Pozdrowienia

PostNapisane: 27 mar 2011, o 21:15 
General de brigade et baron de l'Empire
General de brigade et baron de l'Empire

Przeszlo do akt.

Ostatnio edytowano 30 mar 2011, o 20:21 przez Lepic, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 60  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]