Teraz jest 31 sty 2026, o 22:10

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 79  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 maja 2011, o 22:38 
Dziś właśnie odebrałam przesyłkę z Francji. A wewnątrz Joseph de Kerckhove - Memoires sur les campagnes de Russie et d'Allemagne.
Autor był lekarzem początkowo w 3 a następnie w 2 korpusie Wielkiej Armii.
Przerzuciłam chwilowo kartki, ale już widzę, iż będzie to ciekawa, choć smutna lektura.

PostNapisane: 16 maja 2011, o 22:51 
Roi des Espagnes et des Indes
Roi des Espagnes et des Indes

Pozazdrościć dzieła i zdolności czytania w oryginale.

PostNapisane: 17 maja 2011, o 09:58 
Lieutenant
Lieutenant

Cytuj:
Zuzu obiecał wkrótce napisać recenzje

W takim razie czuję sie wyręczony. Poza tym nie miałem jeszcze czasu powaznie nad książką zasiąść.
Jeśli chodzi o cenę to trzeba pamietać, że wpływa na nią ilość wydrukowanych książek. Z drugiej strony, kupując wszystkie Ospreye przedstawiające armię francuską z pewnością było by drożej.

PostNapisane: 17 maja 2011, o 20:18 
...a dziś w moim szpitalnym kiosku znalazłam "Salamanca 1812" z serii Ospre'ya.

PostNapisane: 17 maja 2011, o 22:55 
Sergent-Major
Sergent-Major

Sebastian napisał(a):
Cytuj:
Zuzu obiecał wkrótce napisać recenzje

W takim razie czuję sie wyręczony. Poza tym nie miałem jeszcze czasu powaznie nad książką zasiąść.

Recenzję Zuzu przeczytam z chęcią , jednak uważam, ze o smaku kotleta nie musi pisać tylko wybitny kucharz , ale i prosty (bez obrazy) konsument (vel zjadacz) ;)
Pozdrawiam

PostNapisane: 18 maja 2011, o 00:28 
Roi de Danemark
Roi de Danemark

Plansze ( bo taką pierwotnie materiały te miały formę) jak i zapewne książka Rousselota to prawie kompletne kompendium wiedzy o umundurowaniu armii francuskiej w latach 1800-1815. Ilustracje i tekst wart jest, jak to już ktoś powiedział wszystkich „ospreyów”, oczywiście dotyczących tego tematu razem wziętych, a nadto prawie wszystko ma swoje oparcie w źródłach. Cała reszta to jedynie lektura uzupełniająca. Żałuję tylko, że książka ta wyszła dopiero teraz, bo zaoszczędziła by mi parę dobrych lat żmudnego zbierania obrazków (zresztą dopiero od niedawna elektronicznych), których źródło i tak wymagało dalszej weryfikacji. Siodła, czapraki, kaski, kaszkiety, fraki, tornistry, szable, karabiny, a wszystko to chronologicznie uporządkowane, z datami od kiedy weszły i przypuszczalnie wyszły z użycia. Nie znajdziesz tak tylko sztandarów i jednostek cudzoziemskich. Niestety trudno powiedzieć mi cokolwiek na temat tłumaczenia, bo miałem jak dotąd w ręku jedynie, najprawdopodobniej zbliżone do polskiego wydanie niemieckie.

PostNapisane: 19 maja 2011, o 10:59 
Lieutenant
Lieutenant

Dodam jeszcze, że autor szczególnie wiele miejsca poświeca temu co jest wyjątkowe, nietypowe i odbiegające od regulaminów. Wszystko jest poparte na konkretnych źródłach, często nieznanych w kraju. Dodatkowo książka pisana jest przez osobę znajacą realia kampanii, autor pisze co było praktykowane, co się nie sprawdzało oraz jakie innowacje wprowadzali sami żołnierze - dla mnie jako rekonstruktora ta wiedza jest szczególnie cenna np wczoraj czytałem o poprzecznych pasach łączących szelki tornistra. Sam chodziłem bez poprzeczki i wiem , że kiedy zacząłem ją stosować plecak stał się dużo wygodniejszy. Autor wspomina, że poprzeczka była uzywana w wojsku rosyjskim i pruskim - stąd pojawiła się u Francuzów. Pisze też, że sami żołnierze tworzyli takie poprzeczki z chust lub sznurka. Czekam na inne tego typu smaczki.

PostNapisane: 11 lip 2011, o 23:36 
Duc d'Essling
Duc d'Essling

Ukazało się drugie, poprawione i zmienione wydanie "Wielkich wojen w Prusach" pod red. N. Kasparka i W. Gieszczyńskiego. Jest to zbiór syntetycznych opracowań d/t poszczególnych wojen toczonych na obaszarze Warmii i Mazur. I-e wydanie pod podobnym tytułem ukazało się w 2004 r. Opracowanie kampanii 1807 r. liczy blisko 50 stron i jest, jak na tę objętość dość szczegółowe. Zachęca też osoba autora - T. Strzeżka.

Wydawcą jest niezwykle sympatyczny p. Waldemar Mierzwa, prowadzący od lat "Antykwariat Mazurski". Można się z nim skontaktować przez
http://www.mojabibliotekamazurska.pl/nowosci.html i tylko za 40 zł nabyć książkę, dodajmy, bardzo przyzwoicie wydaną, w twardej oprawie, z mapami i ilustracjami.

PostNapisane: 25 lip 2011, o 15:58 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Kampania Iberyjska 1807-1814 Osprey'a.
Kupiłem z przyzwyczajenia.Takie ,,potworki''przeważnie foliują aby nie można było przeglądnąć,i odłożyć.Na jednej ze stron z entuzjazmem obejrzałem grafikę przedstawiającą lansjera mocującego się z Beresfordem.Nasz los inferno picador wygląda jakby pod Albuerę przybył wprost z jakiejś Love Parade.
A co do reszty można się przekonać samemu.Chociaż nie wiem po co.

PostNapisane: 25 lip 2011, o 19:31 
Caporal
Caporal

Dobrze, że napisałeś, bo o mało co nie kupiłem :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 79  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]