Teraz jest 31 sty 2026, o 21:48

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1096 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 110  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 cze 2011, o 15:46 
Tambour
Tambour

Grenadier dzięki za link szukam w książkach w internecie oraz w mózgu próbuję sobie przypomnieć...
Bez obrazy że jestem takim ''chciwym fanem'' wiem że wygrasz ale też chciałbym właściwie zapytać o to samo co ty :D :D
Żarcik nie będę tu zaglądał żeby nie psuć ci szansy...
Bo to by było nie miło z mojej strony sam wiesz czemu...

PostNapisane: 8 cze 2011, o 15:57 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Napoleon8898 napisał(a):
wiem że wygrasz

:lol: :lol: :lol:
Jeżeli się poszczęści książka jest Twoja.

PostNapisane: 8 cze 2011, o 16:04 
Tambour
Tambour

Nawet jeżeli się poszczęści to przy ''moim wykształceniu'' tylko jedna odpowiedź będzie dobra. Ale lepiej żebyś już pisał e-mail bo może kiedyś znowu mi dasz ;) Żarcik wygrasz i tyle !
P.S ( W sprawie tych wieków ( mam nadzieję że się domyślasz) napisz PW nie chcę zostać zdemaskowany )

PostNapisane: 10 cze 2011, o 00:03 
Tambour
Tambour

A ja już nie mogę się doczekać wyników owego konkursu które według mnie pojawią się już 11 czerwca.

PostNapisane: 21 lip 2011, o 10:50 
Soldat
Soldat

Witam

Poszukuję jakichś informacji odnośnie rodzinnego statutu cesarskiego. Niestety nic konkretnego nie mogę znaleźć. Czy ma ktoś jakieś informacje na jego temat ? Szczególnie bardzo by mi zależało na tekście źródłowym, choćby po angielsku. Za każdą informację będe bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

PostNapisane: 30 lip 2011, o 14:14 
Soldat
Soldat

Czy nikt nie wie gdzie mógłbym znaleźć konkretne informacje odnośnie cesarskiego statutu rodzinnego? Proszę pomóżcie staremu koledze. Jest to mi potrzebne do pracy magisterskiej.

PostNapisane: 30 lip 2011, o 17:51 
Podstawą systemu napoleońskiego było osadzanie na tronach lub najwyższych stanowiskach państwowych ludzi całkowicie Napoleonowi oddanych - członków jego rodziny, zaufanych marszałków i dowódców. Dzięki statutowi z 31 marca 1806 r. Napoleon uzyskał "ojcowski autorytet" nad wszystkimi głowami "państw federacyjnych", którzy stali się na mocy wymienionego statutu członkami rodziny cesarskiej. Najstarszy z Bonapartych - Józef w 1806 roku został władcą Neapolu, a dwa lata później "przeniesiono go" na stanowisko w Hiszpanii. W Neapolu królował odtąd marszałek Murat, małżonek Karoliny Bonaparte. Równocześnie Murat władał Wielkim Księstwem Bergu i Kliwii. Młodszy brat Napoleona, Hieronim, mianowany został królem specjalnie dla niego utworzonego Królestwa Westfalii i poślubił Katarzynę Wirtemberską. Ludwik Bonaparte, zmuszony do poślubienia pasierbicy Napoleona - Hortensji, objął Królestwo Holandii. Eliza Bonaparte, wraz z mężem Felixem Bacciochi, od 1805 roku władała Księstwem Lukki i Piombino we Włoszech, a w 1809 została Wielką Księżną Toskanii. Paulina Borghese, siostra Cesarza, otrzymała od brata Księstwo Guastalla. Ponadto 13 stycznia 1806r. Eugeniusz Beauharnais poślubił córkę króla Bawarii Augustę, a w kwietniu 1806r. Stefania Beauharnais (kuzynka Eugeniusza i Hortensji) została wydana za badeńskiego następcę tronu - księcia Karola. Dzięki temu Napoleon, oprócz związków politycznych, tworzył w Europie system powiązań dynastycznych.
To miałam w notatkach. Będę szukac pod datą albo via Gallica.
Pozdrowienia

PostNapisane: 31 lip 2011, o 13:55 
Soldat
Soldat

Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Jednak chodzi mi o sam tekst źródłowy statutu rodzinnego z 1806 roku. Niestety znalazłem go tylko w języku francuskim...którego nie znam :oops:

PostNapisane: 31 lip 2011, o 16:22 
...nie jestem w stu procentach pewna, ale przekład - o ile istnieje - może być na McGill University w zbiorach napoleoniców tamtejszej biblioteki.
Pozdrowienia

PostNapisane: 3 sie 2011, o 12:53 
La Rochejaquelein
La Rochejaquelein

Mam takie pytanka, liczę na pomoć:
1. Skąd zdobyć informacje nt zdobycia koszar w Puławach w lutym 1831 oraz o bitwie w bezimiennym wąwozie pod Kazimierzem. O to drugie już pytałem na starym forum ale nie mogę odzukać odpowiedzi.
2. Była kiedyś taka bajka dla dorosłych o N. pt.Odcięta placówka gdzież by to można było znaleźć (badziej mnie forma papierowa niż audio intersuje)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1096 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 110  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]