Teraz jest 31 sty 2026, o 20:58

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 kwi 2011, o 22:32 
Roi de Westphalie et duc de Frioul
Roi de Westphalie et duc de Frioul

Cytuj:
Sądzisz, że chodziłem do szkoły za czasów pani Hallowej
Nieporozumienie... :)

Ostatnie słowa... :(

PostNapisane: 25 kwi 2011, o 19:09 
Anrep napisał(a):
A jaka to książka?
Adama Mickiewicza "Pan Tadeusz". Polecam

...tak to prawda. Do "Pana Tadeusza" wraca się niejeden raz i zawsze jest to powrót jak do rodzinnego domu. Gdzie to i swary i kłótnie i bijatyka nawet, ale to jest dom.
Nie pomnę autora, ale kiedyś czytałam taki wiersz
"...pamiętasz dom rodzinny próg co wita cię z dalekich dróg
pamiętasz dom, rodzinny dom, co czeka cię z dalekich stron..."

Coś z tego jest w "Panu Tadeuszu" - apetyczne śniadanko te "...kumpia, skrzydliki ozoru...", a może kawa, lub "...chołodziec..." co to "...milczkiem żwawo jedli...", no i owa "...ryba nie krojona..." (w sumie łatwa do przyrządzenia - nie na "...szczuce..." ale na karpiu przetestowana i wyszła), jakiś spacer po lesie gdzie to "...surojadki białe, żółte i czerwone...", ale i mrówki co to...wiadomo oblazły.
Lubię "Pana Tadeusza" - ale przyznam się nigdy nie przeczytałam "...od deski do deski...". Zawsze to była jakaś myśl - i najczęściej piękna.
...a co aktualnie czytam - jak mnie nudzi francuskie tomiszcze to wyciągam (nabyte za całe 2 złote w serii Klasyka Mniej Znana Ossolineum w składzie tanich książek) "Grenadier filozof" Godebskiego bądź (gdzieś to zniknęło z sieci a było w Śląskiej Bibliotece Cyfrowej) w miarę pełne wydanie "Poezyj" gdzie również prozę mamy z 1821 roku.
Pozdrowienia

PostNapisane: 25 kwi 2011, o 21:22 
...małe PS.
Z tejże samej Klasyki Mniej Znanej szczególnie dla Anrepa przezacnego polecam "Pamiętniki kwestarza" Chodźki gdzie rozdziały końcowe to właśnie "...notre epoque favori..."a rzecz się na Litwie dzieje.

PostNapisane: 25 kwi 2011, o 22:24 
Sergent-Major
Sergent-Major

Dziękuję za propozycję. "Pamiętników kwestarza" nie znam, ale dopisze sobie do listy książek do przeczytania. Temat Litwy zainteresował mnie wcześniej w kontekście najlepszej książki jaką czytałem o okresie Królestwa Polskiego tj. Askenazego "Łukasińskiego", gdzie sporo jest też o czasach i osobach ważnych w XW (pozycję tę polecam każdemu miłośnikowi epoki). Lista pozycji na razie nie jest długa, choć dość "opasła".

PostNapisane: 26 kwi 2011, o 18:04 
...to jest chyba nasza bolączka, iż bazując na opracowaniach rzadko zaglądamy do memuarystyki i tekstów z epoki. Ja np. przynajmniej od czasu do czasu "...przewietrzam..." i Kurpińskiego i pamiętnik Prota Lelewela, w okresie Świąt - tak Bożego Narodzenia jak i Wielkanocnych - zaglądam do Wójcickiego (choćby z racji na opis "...stołu..." gdzie spoczywał "...strucel na łokieć długi..." tradycyjne ciasto, a raczej chleb bożonarodzeniowy, którym "...zakąszano..." inne dania, a często "...na długich sankach..." wieziono go do domu, czy maślany baranek specjalność dla odmiany Wielkanocy). Doskonałe są "Pamiętniki czasów moich" Niemcewicza (coś mi się zeszło na tematy kulinarne - tu dla odmiany mamy "...krążki do podlewy..." czyli rybne pulpeciki z sosem żurawinowym) no i oczywiście Wybicki, którego "Życie moje..." nabyłam również za jakąś "...astronomiczną..." sumę dwóch czy trzech złotych.
A co "...siedzi..." w bibliotekach cyfrowych - nic tylko czytać,
Kiedyś maj był "...miesiącem książki i czytelnictwa..." - może by wrócić do tego zwyczaju i oddać się ulubionej lekturze częściej i dłużej. Można już na świeżym powietrzu - o ile "...komar..." (ten z wiersza Godebskiego - zawsze się zastanawiam które opisywał: te znad bagien Horynia, może znad Padu, czy te nasze "...zjadliwce..." z Modlina) spokoju nie zakłóci i "...swą trąbą..." nie "...zbudzi...".
Pozdrowienia

PostNapisane: 30 kwi 2011, o 15:08 
Tambour
Tambour

Ja zawsze napoleońskie książki odkładam na wakacje przynajmniej te najciekawsze. Dlatego nie czytam na razie paru książek zbieram na wakacje. To będzie napoleońska uczta literacka ! Właściwie to tylko jedną książkę czytam regularnie przed wakacjami. Ma ona tylko 45 stron więc to pestka a jakie duże litery. Zresztą... kogo to obchodzi !

PostNapisane: 17 cze 2011, o 19:10 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

Przeglądam właśnie opracowanie Popowa, o pierwszym "srażeniju" pod Połockiem w 1812 roku [seria opracowań z okazji 200-lecia wojny 1812 roku]. Książeczka krótka, bo 119 stronic. Tym niemniej autor mnogo czerpał z solidnych opracowań już to moskiewskich już to zagranicznych.

Obrazek

PostNapisane: 19 cze 2011, o 00:39 
...a ja, choć mi trochę wstyd, iż mam takie możliwości, wróciłam do "Eylau. La bataille raconte par les soldats" Sirius 2005 i czytam właśnie wyjątek wspomnień żołnierza z dywizji Gen.Friant o nazwisku Putigny. Był ranny, ale przeżył zawinięty w kozacką burkę przez chirurga który Go opatrywał.
...dobry "...kawałek..." historii

PostNapisane: 19 cze 2011, o 11:14 
Chevalier
Chevalier

właśnie ponownie śięgnąłem po "Elitę jazdy", ach ten wspomnień czar o naszych szwoleżerach...

PostNapisane: 19 cze 2011, o 21:10 
Tambour
Tambour

Z pewnych okoliczności na Allegro kupiłem książkę '' Dzieje oręża polskiego w epoce napoleońskiej''

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]