Teraz jest 1 lut 2026, o 00:31

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 lip 2011, o 20:27 
Tambour
Tambour

'' Prywatne życie Napoleona'' świetne 8-)

PostNapisane: 30 lip 2011, o 14:19 
Roi de Naples et de Sicile
Roi de Naples et de Sicile

M. Beckman "Jean Baptiste Bernadotte", szczerze odradzam. Autorka się skupia jedynie na wychwalaniu pod niebiosy "pięknej nóżki". Rozumiem, że autorką jest Szwedka, a potomkowie Bernadotte władają tym krajem do dziś, ale usprawiedliwianie (wówczas) marszałka za jego opieszałosć (Auerstadt), celowe granie na zwłokę i uprawianie własnej polityki jest miejscami śmieszne. Ta apoteoza razi i bawi, lepiej już sięgnąć do starego dobrego MacDonella. Właściwie tego co mnie interesowało- Bernadotte jako człowiek oraz okres przed i po wojnach napoleońskich - w tej książce nie ma - tylko tłumacz od siebie daje komentarz na temat dalszych losów króla Szwecji. I po co na koniec pani Beckman zamieszcza rozdział "Pułk le Royal Suédois" pasujący do biografii marszałka jak pięść do nosa- nie wiem zupełnie po co. Powiem mocniej, szkoda, że wydawnictwo Finna, które w serii napoleońskiej wydała takie perełki jak "100 dni" Dominika de Villepin, obniża taką pozycją poziom całej serii.

Z którego by tłumacz skorzystał,
Nim słowa, jakie jeszcze zostały,
Zanikną w nadchodzącej ciemności.

(Ch.Simic "Blues o śnieżnym poranku")

PostNapisane: 30 lip 2011, o 14:51 
Chevalier
Chevalier

Marcin Baranowski "Odbudowa kawalerii liniowej Wielkiej Armii po klęsce 1812 roku"- pozycja obowiązkowa!! Rzetelne opracowanie na temat kondycji kawalerii francuskiej przed kampanią 1813, multum danych ujętych w formę bardzo czytelnych tabel. Jak dla mnie kandydat do Złotej Pszczoły

PostNapisane: 30 lip 2011, o 16:20 
Tambour
Tambour

Książki opanowały moje życie w te dwa miesiące...

PostNapisane: 30 lip 2011, o 17:42 
Napoleon8898 napisał(a):
'' Prywatne życie Napoleona'' świetne

...polecam zakąsić, albo "...na wety..." dwa pamiętniki czyli: Laury Abrantes - "Pamiętnik..." (wydany po polsku w latach 70-tych) i Constanta - "Pamiętniki kamerdynera cesarza Napoleona" wyjątkowo sympatycznie się to czyta. No i jest jeszcze w tym duchu "...powieścidło..." Octave Aubry - "Pani Walewska". Ja mam wydanie przedwojenne z pięknymi ilustracjami, ale podobnież ukazało się i po wojnie.
...ja patrząc na aurę za oknem sięgnęłam po "Memoriał z wyspy Św. Heleny"

PostNapisane: 1 sie 2011, o 11:35 
Caporal
Caporal

"Kłopoty z Panią Walewską" Marian Brandys - małe dochodzenie autora. Krótka lektura z dużą ilością zdjęć.

PostNapisane: 1 sie 2011, o 18:09 
...dziwne, ale Marian Brandys nie zalicza się do moich ulubieńców. Ja aktualnie jestem na pokładzie "Northumberland" i przecinam pas ciszy równikowej. A do poduszki było "...małe co nieco..." czyli "Jeniec Europy" Dankowskiego.

PostNapisane: 7 sie 2011, o 21:53 
Caporal
Caporal

Też nie jestem fanem Brandysa, ale czekam na zamówione książki i coś trzeba czytać. Aktualnie "Memoriał......" oczywiście część pierwszą :D

PostNapisane: 8 sie 2011, o 17:52 
Caporal
Caporal

Skończyłem. Zostało mi na półce tylko "Waterloo 1815" Tomasza Malarskiego z serii Historyczne Bitwy. Czas na alledrogo.pl :D

PostNapisane: 8 sie 2011, o 21:35 
Sergent-Major
Sergent-Major

Może kolega ma jakieś uwagi o przeczytanej książce Brandysa. Uwaga, że się nie lubi tego autora to chyba nie za dużo (chyba wystarczy aby nic Ci nie wydrukowali w ... "Wysokich Obcasach" ;) )
PS. Mój jedyny Brandys też czeka na lepsze czasy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]