Teraz jest 1 lut 2026, o 00:31

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 sie 2011, o 13:22 
Roi de Lituanie et Duc de Valmy

napoleonv napisał(a):
jeśli chce się robić coraz lepsze książki to trzeba brać za nie odpowiedzialność, ale nie może być tak że osoby w internecie [...] nie będą za to brały odpowiedzialności - to powinno działać w dwie strony.

?
To jest słuszna koncepcja. Kupujesz, płacisz za książkę swoimi pieniędzmi? Więc odpowiadaj za jej jakość.
Jest trzech takich brodatych facetów, którzy w grobie się przewracają, że na to nie wpadli.
napoleonv napisał(a):
Co do nieuzasadnionej krytyki to nie mogę się zgodzić, bo to tak jakby czytelnicy godzili się na błędy w książkach, a tak też nie powinno być - to również powinno działać w dwie strony - jeśli chcecie Państwo kupować dobre książki to musicie dać nam szansę je robić, a z pewnością uzasadniona krytyka nam w tym pomoże, nieuzasadniona z pewnością nie, bo jak nie będziemy wiedzieć o co chodzi to jak to możemy poprawić?

To co napisałem wyżej to oczywiście żart.
Słaby.
A teraz na poważnie. Od tego są fora takie jak to, żeby - jak to ładnie ująłeś - konstruktywną krytyką przyczyniać się do poprawy tego, co zostanie wydane w przyszłości. Ale pod tym warunkiem, że komuś będzie się chciało taką konstruktywną krytykę sformułować. Nie wątpię, że wszyscy wiele skorzystamy z uwag JWK. Ale dopóki nie zostaną one napisane, z pokorą przyjmijmy dowody niezadowolenia z dotychczasowej działalności wydawniczej.
Nawet jeżeli są one nieuzasadnione. Bo to jest po prostu święte prawo kupującego.
Pozdrawiam serdecznie
Stały - i co ważniejsze w pełni zadowolony - nabywca
Stary

PostNapisane: 19 sie 2011, o 13:48 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Już kończąc.
Oczywiście każdy ma prawo do krytyki, nawet nieuzasadnionej, ale każdy też powinien mieć prawo do obrony przed niesłuszną, a tym bardziej nieuzasadnioną krytyką, czy też przed cynicznymi uwagami. Traktujemy naszych klientów poważnie, ale też tak chcemy być traktowani. Jeśli dacie nam szansę to z pewnością się odwdzięczymy. Po tylu latach suszy w tej materii mieliśmy nadzieje, że nasz projekt zostanie przyjęty co najmniej z neutralną życzliwością, zamieściłem nawet ogłoszenie na forum zachęcające do współpracy, sądząc że wielu z Was będzie chciało nam pomóc, prawie nikt się nie zgłosił..., tak jak pisałem łatwiej jest krytykować niż samemu coś zrobić, ale nawet krytyka jest potrzebna tyle, że uzasadniona, takie jest przynajmniej moje zdanie.

PostNapisane: 19 sie 2011, o 15:47 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Nasza rozmowa miała miejsce 30.XII.ub.roku.Jeżeli podałem cenę 100 zł,TO TAK MUSIAŁEM USŁYSZEĆ.Zresztą mój post został szybko sprostowany.

Ps:Książkę miałem i mam zamiar kupić czy będzie kosztowała 70,100 czy 200 zł.Tu można mi zarzucić fanatyzm.
W przeciwieństwie do milionów moich rodaków stać mnie na trzy uczciwe posiłki dziennie choć nie zawsze mam na nie czas.Grosz zarabiam w pocie,brudzie i smrodzie więc zarzucanie mi cynizmu i działania na szkodę MOJEJ OJCZYZNY jest dla mnie zwykłym /tu Sz.P może sobie wpisać 14-literowe wulgarne słowo/.
Jeżeli Sz.P chce mnie pociągnąć do odpowiedzialności prawnej lub jakiejkolwiek innej służę na P.W swoimi danymi.

Tym razem bez cienia cynizmu.
grenadier.

PostNapisane: 19 sie 2011, o 18:57 
Czcigodny Stary
Moim zdaniem piękne i uczciwe postawienie sprawy. Poziom warsztatu translatorskiego i edytorskiego z roku na rok niestety spada. W przekładach widać brak ogłady językowej - a tego nie da żaden egzamin, żaden test Cambridge czy jakiś inny - niestety "...wyłazi..." edytor komputerowy.
Myślę, że przy pracach historycznych widać to szczególnie.
I redaktorzy powinni liczyć się ze słowami krytyki.
...a cytat z prezentowanej i omawianej pozycji Łęczyca nazwana została fortecą,a Jasna Góra małym fortem jaki podał Grenadier jeśli jest prawdziwy moim zdaniem dyskredytuje sposób translacji i jej wykonawcę, ale i redaktora.
...sama jestem ciekawa gdzie w Łęczycy był w 1806 roku jakiś wielki fort. Kolegiata owszem ma grube mury, ta w Tumie też potęga, na ale Częstochowa - pomijam sanktuarium - to do dziś piękne założenie forteczne, bastiony, wykorzystanie terenu (szkoda, że w najciekawszym jest zaplecze sanitarne dla pielgrzymów, a w esplanadzie - trochę zniwelowanej - parking), a że do obrony zdolna nie tylko za Szwedów to chyba Kajetan Stuart w 1809 roku pokazał.
Pozdrowienia

PostNapisane: 19 sie 2011, o 19:19 

Prusacy próbowali w latach 90-tych XVIII w zrobić z Zamku i miasta fortecę ale coś im słabo poszło.

PostNapisane: 19 sie 2011, o 20:31 

Nie tylko nagie kobiety walczące w kisielu, ale nawet nasza liga jest zabawniejsza.
Ale ja nie o tym.
Grenadierze czy mógłbym wykorzystać ten fragment Twojego postu W przeciwieństwie do milionów moich rodaków stać mnie na trzy uczciwe posiłki dziennie jako sygnaturkę?
Jest tak debilny, że aż piękny.

PostNapisane: 19 sie 2011, o 21:15 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

A obecnie lektura pierwszego tomu; Procesu Romualda Traugutta i członków Rządu Narodowego. Akta Audytoriatu Polowego z lat 1863/1864, Warszawa 1960, pod red. Emanuela Halicza.

PostNapisane: 19 sie 2011, o 22:12 
Minister Marynarki i Kolonii, duc de l'Empire
Minister Marynarki i Kolonii, duc de l'Empire

Witam,

właśnie dostałem wiadomość od Włodka (Castiglione), że moja skromna uwaga o "Manewrze na Pułtusk" wywołała niezłe zamieszanie na forum. Chciałbym krótko rozwinąć moją uwagę na temat niezbyt starannego tłumaczenia. Proszę zauważyć, że analiza manewru pułtuskiego Lechartier'a, nie jest powieścią beletrystyczną, a fundamentalnym źródłem wiedzy na temat kampanii w Polsce. Cytowana jest w wielu opracowaniach, razem z Foucartem, Hoepfnerem itd... Długo czekałem na ten polski przekład. Wcześniej musiałem przebrnąć przez francuski oryginał i angielskie tłumaczenie.

Zadając sobie trud tłumaczenia, należało wziąć to pod uwagę, że dzieło to będzie służyć również przyszłym pokoleniom historyków i entuzjastów epoki napoleońskiej. Nie będę czepiał się literówek czy drobnych błędów stylistycznych. Bardzo rażąca jest nieścisłość w nazewnictwie pułków (zwłaszcza rosyjskich). Aby nie być gołosłownym przykład z otwartej na chybił trafił strony:

str. 227 (...) W czasie gdy woltyżerowie z brygady Brouarda z III Korpusu ruszyli z natarciem w stronę lasu, brygady Lasalle'a i Milhauda formowały się w dwie linie i kierowały się przeciw kirasjerom z Saint-Georges i pskowskim dragonom...(...)

Brak jednolitości w nazewnictwie, a poza tym błąd popełniony przez nieznajomość rosyjskich pułków kawalerii. W powyższym cytacie chodzi oczywiście o pułk kirasjerów Orderu Wojskowego (oficjalna nazwa). W wielu opracowaniach (m.in. u Hoepfnera) występuje nazwa pułk kirasjerów Św. Jerzego (St.Georges) - czyli orderu Św. Jerzego (pułk ten zamiast dwugłowego orła na hełmach miał gwiazdę orderu Św. Jerzego). Lechartier korzystał głównie z opracowania Foucarta "Campagnes de Prusse et de Pologne 1806-1807" (raporty, dzienniki operacji itp..) i Hoepfnera "Der Krieg von 1806 und 1807", stąd pewnie u niego rzadziej używana nazwa pułku (St. Georges). Nie zwalnia to jednak tłumacza i redaktora wydania z obowiązku weryfikacji i dogłębnego poznania tematu (czyt. przygotowania się do tłumaczenia).
W tym przypadku tłumaczka zastosowała metodę nazewnictwa, która wydała się jej najbardziej słuszna "z" - "kirasjerom z Saint-Georges". W tym przypadku jest to niedopuszczalne, zdradza wręcz dyletanctwo. W tekście można spotkać również np. dragoni z St.Petersburga, z Pskowa itp... To można jeszcze uznać za w miarę poprawne, chociaż istnieje ogólnie przyjęte nazewnictwo pułków rosyjskich. Takich rażących rodzynków w tekście jest znacznie więcej. Jednak mimo wszystko zachęcam do przeczytania i podzielenia się komentarzem.

Pozrawiam,
JWK

PostNapisane: 19 sie 2011, o 22:19 

Stary napisał(a):
Grenadierze czy mógłbym wykorzystać ten fragment Twojego postu W przeciwieństwie do milionów moich rodaków stać mnie na trzy uczciwe posiłki dziennie jako sygnaturkę?

Jeżeli uważasz,że jest debilny to jak najbardziej.Oczywiście z zaznaczeniem,że jest mojego autorstwa.

PostNapisane: 19 sie 2011, o 22:31 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Nie zwalnia to jednak tłumacza i redaktora wydania z obowiązku weryfikacji i dogłębnego poznania tematu.
Zgadza się.
Z krytyką byłbym jednak bardziej powściągliwy na nazewnictwie nie jeden poległ i polegnie, ale argument jak najbardziej trafny.

Ostatnio edytowano 19 sie 2011, o 22:32 przez napoleonv, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]