Teraz jest 1 lut 2026, o 22:30

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 60  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 wrz 2011, o 00:13 
La Rochejaquelein
La Rochejaquelein

Bez jaj

PostNapisane: 7 wrz 2011, o 01:14 
Roi de Lituanie et Duc de Valmy

Eques napisał(a):
Bez jaj

Nie potrafię tego skomentować z lekkością i błyskotliwością odpowiedzi Anrepa na wpis Grenadiera, czy chociażby z głębią zbliżoną do Twojego wpisu sprzed kilkudziesięciu minut. Ale może to i lepiej.
Bo nie o tym chciałem.
Przez niedawno minione w Mantui dwa dni próbowałem przeegzaminować przygotowanych fachowo Włochów z ich wiedzy o udziale Polaków w obronie miasta w 1799 r. I wyszło tak sobie. Jedna z dwóch przewodniczek była ledwie świadoma, że byli tam legioniści, i że wyrządzono im jakąś krzywdę. Druga wprawdzie o legionach wiedziała sporo ale ani nie ze szkoły, ani ze studiów. Jej dziadek to Polak z II korpusu :(
A u nas o Francesco Nullo uczyli w podstawówce...

PostNapisane: 7 wrz 2011, o 10:08 
Roi de Baviere et de Wurtemberg
Roi de Baviere et de Wurtemberg

Cytuj:
przeegzaminować przygotowanych fachowo Włochów z ich wiedzy

Stary ... nie tylko Włosi nie pamiętają o Legionach we Włoszech. Przed kilkoma laty pod murami Gaety spotkałem polską przewodniczkę, która nie miała zielonego pojęcia, że kiedyś walczyli tam Polacy....

PostNapisane: 7 wrz 2011, o 11:24 
Chevalier
Chevalier

Witam, przepraszam, że się wtrącę, ale tak naprawdę 90% ludzi na ziemi nie ma pojęcia o tym co działo się wokół nich w minionych wiekach. Rozumiem święte oburzenie, że we Włoszech mało kto słyszał o Legionach, ale i w naszym kraju mało kto o nich słyszał . Gdyby przeprowadzono sprawdzian z wiedzy o epoce napoleońskiej nie wiem czy wynik nie byłby podobny jak we Włoszech. Wydaje mi się, że generalnie ludzi mało obchodzi coś co zdarzyło sie wczoraj a co dopiero setki lat temu. Moze to brzmi trochę pesymistycznie, ale przeciętnemu Kowalskiemu wystarczy wiedza dostarczana przez media. Czego nie ma w wiadomościach to nie istnieje. Jest to smutne, ale ten proces przewidział już Kapuściński w swoich felietonach. Zresztą propos epoki napoleońskiej: sam kiedyś będąc w Nysie na lipcowej rekonstukcji bitwy tłumaczyłem ludziom najbliżej mnie stojącym kto jest kto, ale oni nie byli ciekawi w sensie poznawczym, oni chcieli informacji tu i teraz. Prawdopodobnie ich poznanie epoki zakończyło sie wraz z końcem pokazu. Nie mniej tak naprawdę należy dalej ( z ufnoscią maniaka ) propagować wiedzę o danej epoce, w tym przypadku o Napoleonie i jego czasach.

Ostatnio edytowano 7 wrz 2011, o 19:22 przez sewer, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 7 wrz 2011, o 15:07 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

Czytaj uważnie.

Stary jak i Kamp nadmienili wyraźnie iż chodziło im o przewodniczkę/przewodnika, nie zwykłego przechodnia.

Pozdr.
Marcin

PostNapisane: 7 wrz 2011, o 17:15 
...niebawem miną dwa lata od mojej przygody tu w Polsce, niedaleko od stolicy. W czasie Święta Nauki w pewnej pięknej miejscowości (gdzie nota bene mieszkał a później bywał często jeden z naszych Bohaterów) odbywał się pokaz pod auspicjami PAN-u. Było wszystko od policyjnego robota, przez laboratorium chemiczne po zdjęcia i filmy z Antarktydy. Wraz z uczniami chodziły "...panie psorki..." i bacznie zwracały uwagę, czy to na co patrzą ich podopieczni jest dostatecznie nowoczesne. O historii - ZERO!!!.
Ja no cóż - pokazywałam to co lubię czyli historię więc mnie ominęły. Ale przed wieczorem przyszli sami uczniowie. Najpierw czwórka, później jeszcze kilkoro a nastepnego dnia miałam chyba ze dwie klasy. Przyszli, usiedli na trawie i słuchali - nawet nie chichotali zanadto, a kilkoro skwapliwie notowało.
I myślałam, że na tym rzecz cała się skończyła, ale mniej więcej po trzech miesiącach moi studenci którzy mają praktyki na ratownictwie - a języków za zębami trzymać nie potrafią - wygadali się, iz w czasie dyżuru jeden z zespołów "R" miał wezwanie do szkoły w tejże miejscowości gdzie "...pani psorka..." dostała "...ataku sercowego...".
Cóż było powodem zachorowania - otóż uczeń zapytał się dlaczego nic do tej pory nie usłyszeli na lekcji historii własnie o Bohaterze tej miejscowości, ani o dziejach pałacu.
...wystarczyło - "...pani psorka..." padła.
...a ja zyskałam młodych przyjaciół. Na kolejny pokaz przyszli z rodzicami i rodzeństwem nawet.

PostNapisane: 7 wrz 2011, o 19:19 
Chevalier
Chevalier

bavarsky napisał(a):
Czytaj uważnie.

Stary jak i Kamp nadmienili wyraźnie iż chodziło im o przewodniczkę/przewodnika, nie zwykłego przechodnia.

Pozdr.
Marcin

tak, czytałem uważnie i nie zmienia to niczego. Nie ma znaczenia czy jest to przewodnik czy tez zwykły Kowalski. Brak wiedzy nie usprawiedliwia nikogo ( może przeciętnego Kowalskiego, choć brak dążenia do poznania też jest naganne).

pozdrawiam Seweryn

PostNapisane: 7 wrz 2011, o 23:08 

sewer napisał(a):
tak, czytałem uważnie i nie zmienia to niczego. Nie ma znaczenia czy jest to przewodnik czy tez zwykły Kowalski. Brak wiedzy nie usprawiedliwia nikogo ( może przeciętnego Kowalskiego, choć brak dążenia do poznania też jest naganne).
pozdrawiam Seweryn

Wobec tego troszkę się nie zrozumieliśmy.
Ale mam nowy kwiatek.
Capo di tutti cappi informacji turystycznej w Terracinie obiecał mi wskazać miejsce, w którym znajdowała się grobla na Via Appia broniona w 1798 r. przed Francuzami przez polskiego "colonnello Bialoski", bohatersko poległego za wolność ziemi włoskiej. Podejrzewam, że gdybym parsknął śmiechem bardziej dyskretnie, to miałbym możliwość złożenia kwiatów na świeżo odkrytym grobie Szymona Białowiejskiego.
Pojutrze jadę do Gaety. Już sobie obiecałem, że nikogo tam o nic nie będę pytał.

PostNapisane: 8 wrz 2011, o 05:53 
Vice-roi d'Australie et d'Oceanie
Vice-roi d'Australie et d'Oceanie

"nie tylko Włosi nie pamiętają o Legionach we Włoszech".
To dziala w obie strony.
Ilu Polakow wie o tym ze grupa wloskich ochotnikow pod dowodztwem plk. Francesko Nullo walczyla w Powstaniu Styczniowym?
Albo ze Menotti Garibaldi syn Giuseppe Garibaldiego byl polskim generalem?

PostNapisane: 8 wrz 2011, o 09:55 
La Rochejaquelein
La Rochejaquelein

Gipsy o Nullo ktoś wspomniał kilka postów wcześniej. Zresztą nawalczył się w tym powstaniu całe dwa dni. :P
Co do czerwono zielonego terroru to przypominam że za Rospudę żaden ekolog nie został aresztowany. Jak to porównać z "bandytami" z Białegostoku (Jaga) z którymi policja rozprawiła się w trymiga. Dlatego napisałem "bez jaj".

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 60  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]