Teraz jest 31 sty 2026, o 20:18

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 sie 2011, o 17:40 
Napoleon8898 napisał(a):
Ja nie czytałem :lol:
Czyli muszę żeby być 8-)

...jesli "...muszę..."to bardzo źle, a jeśli "...chcę..." - to już lepiej.
Ja czasami wracam do takich książek, mało z przyjemnością sięgam po "Raszyn 1809" Gabriela Zycha czy powieść Zofii Morawskiej "Na posterunku" (o roku 1813). Bo to my kształtujemy nasz dobór lektury i źle się dzieje gdy ulegamy modzie, albo - co gorsza - wstydzimy się naszych lektur...że "...nie dorastają do pięt...".
...komu :?: .
Aktualnie "...wykorzystawszy moce przerobowe..." mojej drukarki (jakoś jestem kosmitą z Galaktyki Gutenberga i na ekranie nie lubię) zabieram się za Henryka Eile "Oblężenie Zamościa", a w perspektywie "Książę Józef jako administrator".
Już myślę o wieczorze.

PostNapisane: 29 sie 2011, o 21:05 
Tambour
Tambour

Muszę by być 8-)
A chcę jeśli nie chcę być to zwykła odpowiedź :D

PostNapisane: 30 sie 2011, o 18:58 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Wertuję sobie jeden z tomów Thiersa.Przydałby się tłumacz Kukiela :lol:

PostNapisane: 14 wrz 2011, o 11:02 
Chevalier
Chevalier

Jestem po lekturze " Uzbrojenie kawalerii napoleońskiej " Tiziano Tonelli. Bardzo ciekawy album bazujący na zbiorach muzealnych, ukazujący broń wyprodukowaną na terenie Włoch i Francji. jedyną wadą, jak dla mnie, jest to, że album nie jest przeznaczony dla laika, początkującego napoleonisty chcącego dowidzieć jakie są zasadnicze różnice między np. kaskiem używanym przez dragonów jak i kirasjerów. Jest to w tekście, ale laikowi brakuje wizualnych zestawień rodzajów np. kasków różnych formacji obok siebie co pozwoliłoby zauważyć różnice między poszczególnymi modelami. Z drugiej strony to co może być wadą może stać się jednocześnie inspiracją do własnych poszukiwań. Podsumowując uważam album za udany ( szczególnie za zdjęcia ze zbiorów muzealnych) i godny polecenia.

PostNapisane: 14 wrz 2011, o 13:42 
Chevalier
Chevalier

W książce Patricae Breta " egipt w czasach Napoleona" znalazłem taką perełkę: "14 lipca w pobliżu miejscowości Szubrachit doszło do poważniejszego spotkania. szalupy kanonierskie Murad Beja natknęły się na flotyllę francuską płynącą w górę rzeki i zatopiły dwa statki.(...) Podążające brzegiem wojska uzbrojone wdziała próbowały szaleńczym marszem dotrzeć na miejsce bitwy, gdy zostały zaatakowane przez oddziały konne Murad Beja.] Po raz pierwszy w historii Francuzi sformowali czworoboki, będące ustawieniem przyjętym regulaminowo już od dwudziestu lat i z powodzeniem wykorzystywanym przez Rosjan w walce z Turkami". Jak na pierwszy raz to Francuzom poszło całkiem sprawnie.

PostNapisane: 14 wrz 2011, o 21:51 

Dla Anglików,a i dla niektórych Francuzów gen.Ludwik Mateusz DEMBOWSKI to Dombrowski,Dombrouski.Dla Sutherlanda,a raczej tłumacza jego dziełka pod Arroyo des Molinos bił się Dąbrowski.

PostNapisane: 15 wrz 2011, o 17:20 
...już poza mną cały Eile - rzecz świetna i mądrze napisana, a dla rozrywki było Muszyńskiej-Hofmanowej "Kochałam Księcia Józefa".
W planach - mimo potknięć tłumacza - "Manewr na Pułtusk". Sama jestem ciekawa ile to jest mil z Kacic do rzeczonego Pułtuska, tudzież czy jest tam wzmianka o niemiłej przygodzie jaka spotkała tuż za Czarnowem Gen. Moranda (o czym w liście wzmiankował Marszałek Davout).

PostNapisane: 21 wrz 2011, o 12:35 
Chevalier
Chevalier

jestem po dwóch pierwszych księgach Clausewitza " O wojnie" i tak się zstanawiam dlaczego gość został ogłoszony alą i omegą w dziadzinie strategi w swoich czsach. Po dwóch księgach mam wrażenie ,że autor zebrał w jednym miejscu prawdy tak oczywiste i wszystkim znane, że aż bolą swoją naiwnością. Nie wiem może to tylko moje wrażenie..

PostNapisane: 21 wrz 2011, o 15:02 
Soldat
Soldat

Może własnie dlatego, iż zebrał w jednym miejscu ;) Był swoistego rodzaju technicznym prekursorem, takiego pisarstwa....

PostNapisane: 21 wrz 2011, o 17:20 
...nie powiem gdzie :evil: wygrzebałam Tadeusza Micińskiego "Termopile polskie", a że wydanie stare więc razem z "Witą".
Rzecz o Księciu Józefie...
Godne zapisania: - dedykacja Autora
"...znanym i nieznanym zacnym ludziom w Polsce, a w przeciwieństwie do nich tym, którzy szargają imię Polski, którzy nie czynia niczego dla zapalenia znicza na górach i zasiania ziaren na padołach. Ku rozwadze i przestrodze...".
Będzie na kilka wieczorów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]