Teraz jest 1 lut 2026, o 17:07

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 79  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 sie 2011, o 17:41 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

Cytuj:
Oddam ją za darmo.
No może niezupełnie za darmo. Poproszę obdarowanego, żeby się na mnie nie wściekał za taki prezent
.
I w ten zgrabny sposób Stary pogrążył na przyszłość wszelkie moje rekomendacje :? Mam za swoje - tj pewnie też przy okazji za zdjęcia z kampanii 8-) To żarty oczywiście, ale tak serio, to może byś jednak Stary uzasadnił nieco szerzej, cóż Cię takiego odrzuciło w pracy p. Kowalczyka? Bo ciekaw jestem...

Cytuj:
Cytuj:
apacz napisał(a):
Znaczy, że wiszę Ci piwo?

Po długim zastanowieniu chyba jednak nie. Mimo wszystko to To było ciekawe doświadczenie.

A co?!!! Złoty Denar Ci nie smakował?!? Gardzisz Waść POLSKIM piwem?!? Ta zniewaga wymaga... dwóch kufli ... co najmniej ;) :lol:
pzdr - apacz

PostNapisane: 21 sie 2011, o 20:05 
Roi de Lituanie et Duc de Valmy
Roi de Lituanie et Duc de Valmy

apacz napisał(a):
może byś jednak Stary uzasadnił nieco szerzej, cóż Cię takiego odrzuciło w pracy p. Kowalczyka? Bo ciekaw jestem...

Ależ nic. Książka jest zapewne świetna. Ale po lekturze pierwszych 76 stron postanowiłem się jej pozbyć.
Taki kaprys.
Nie namówisz mnie na jakąkolwiek recenzję. Postanowiłem zostać jednostką aspołeczną i nie przyczyniać się do poprawy rynku wydawniczego.

PostNapisane: 23 sie 2011, o 10:17 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

Skoro Stary sam nie zamierza zrecenzować ksiażki p. Kowalczyka, to może warto zapoznac się z recenzją z portalu historia.org.pl ? :roll:
http://historia.org.pl/index.php/recenz ... enzja.html
pzdr - apacz

PostNapisane: 24 sie 2011, o 21:00 
General de brigade et baron de l'Empire
General de brigade et baron de l'Empire

Lucien Rousselot, Armia Napoleońska 1790-1815

Witam.

Kilka slow na temat owej pozycji. Na wstepie, ksiazka ta, oparta na wydawanych od 1943 roku planszach Rousselota, nie jest encyklopedia armii napoleonskiej od A do Z. Oprocz wspomnianych przez Zuzu sztandarow i jednostek cudzoziemskich (chociaz nie calkowicie, sa tam lansjerzy Krasinskiego i Colberta), brak tam w samym rozdziale na temat gwardii np. mamelukow, holenderskich grenadierow, zandarmerii ordynansowej itd...mloda gwardia zostala calkowicie pominieta.
Rowniez w rozdzialach poswieconych innym rodzajom broni czytelnik nie znajdzie z pewnoscia wszystkiego, pomimo tego, pozycja ta jest moim zdaniem najlepszym wydaniem na temat. Cenna informacja sa zrodla podane przez Rousselota, pomocna dla modelarzy moze byc tablica z kolorami stosowanymi w armii francuskiej doby napoleonskiej. Jednym slowem, wszystkim zainteresowanym tematem ksiazke mozna polecic.
Co do ceny, biorac pod uwage cene pojedynczych plansz Rousselota (do tego trzeba miec jeszcze ogromne szczescie aby dostac komplet), wspomniana tu ksiazka swa cena nie zwala z nog (ok. 70 Euro na Zachodzie, jako przyklad: jedna plansza Rousselota ok. 15 do 20 Euro).

Pozdrawiam

PostNapisane: 18 wrz 2011, o 17:25 
Roi de Naples et de Sicile

Będzie co czytać jesienią/zimą:
http://www.wanax.pl/index.php?p1379,woj ... 1811-tom-i

Z którego by tłumacz skorzystał,
Nim słowa, jakie jeszcze zostały,
Zanikną w nadchodzącej ciemności.

(Ch.Simic "Blues o śnieżnym poranku")

PostNapisane: 23 wrz 2011, o 10:54 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

O proszę, wznowiono rozprawę doktorską Łysiaka, Napoleon Fortyfikator:
http://odk.pl/napoleon-fortyfikator,15413.html

PostNapisane: 11 paź 2011, o 20:04 

Nowa nowość :shock:
http://www.wanax.pl/index.php?p1389,gut ... erwca-1807

...jak to się wszystko ukaże to chyba trzeba będzie zmiienić regulamin Złotej Pszczoły by można było glosować np. na dziesięć książek. Taka klęska urodzaju :!:

Z którego by tłumacz skorzystał,
Nim słowa, jakie jeszcze zostały,
Zanikną w nadchodzącej ciemności.

(Ch.Simic "Blues o śnieżnym poranku")

PostNapisane: 20 paź 2011, o 15:38 
Tambour
Tambour

Nie wiem dokładnie lecz w Empiku znużony patrzeniem na gry i filmy postanowiłem poszperać w książkach działy dla młodzieży,mapy i atlasy,dla dzieci,wspomnienia,pamiętniki i biografie... aż w dziale historycznym, znalazłem książkę o epoce napoleońskiej, zainteresowany nią wyjąłem i zobaczyłem logo ''Seria Napoleońska'' od razu skojarzyłem to z ''Memoriał ze Św. Heleny'',''100 dni'', jedna z wersji ''Historia Napoleona'',''Bitwa'' ( akurat sąsiadowała na półce z ową książką). Więc pomyślałem Finna. OK dokładnie nie wiem czo to nowa okładka czy dopiero teraz zauważyłem ( pierwszy raz w empiku odwiedzanym przez moją osobę nie widziałem tego w księgarniach... więc tytuł był podobny do jednej książki ''Wspomnienia z wyprawy na Moskwę'' lecz tytuł był z tego co pamiętam inny... za to okładka przedstawiała Napoleona stojącego na jakieś pewnie wieży,balkonie patrzącego na płonącą Moskwę.

Nie wiem czy to stara już książka,nowa,czy zmieniony tytuł lub okładka albo razem. Zresztą w ''moim'' Empiku rzadko jest jakaś książka z ''Finna'' jest MASA historycznych ale takie jak ''Bellona'' oraz inne mniej popularne wydawnictwa... za to z ''Finna'' jest dość dużo książek z ''Serii z kotwiczką''.

Czy ktoś z tu obecnych ma info na temat tej ''nowej'' książki ? Bo nie wiem do końca czy owa książka jest nowa. Wiem że okładki tej nie ma na stronie internetowej.

PostNapisane: 20 paź 2011, o 19:05 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Napoleonie.

To druga część trylogii Paula Brittena Austina 1812 Napoleon w Moskwie.Cz 1 to Marsz na Moskwę,cz 3 Wielki Odwrót.To wspomnienia uczestników kampanii w Rosji.Ma już dobre parę lat,ale kupić jeszcze można np.na Allegro.

PostNapisane: 21 paź 2011, o 11:16 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

A sam Paul Britten Austin; dziś już nieżyjący pisarz i tłumacz poślubił siostrę Ingmara Bergmana, Margaretę.
Co by nie rzec nietuzinkowym człekiem był.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 79  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]