Teraz jest 1 lut 2026, o 21:27

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 79  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lis 2011, o 21:04 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

lobau napisał(a):
http://napoleonv.pl/opis/2856850/kampan ... oorea.html

Drooogo.Kupię :!:
Od zwyczajów,obyczajów do mordobicia.Może być ciekawie :lol:

PostNapisane: 8 lis 2011, o 21:27 
Colonel
Colonel

Cytuj:
Tylko czemu ta książka o dzidzie :lol: ma tak przeszywającą dla kieszeni cenę? ;)

Znając życie, pewnie ze względu na papier i dużą liczbę ilustracji. Tak czy inaczej, brawo Darek i trzeba zbierać kasę!

PostNapisane: 8 lis 2011, o 21:35 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

Jaka ciekawa książka Tomasza Strzeżeka...

PostNapisane: 8 lis 2011, o 21:40 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Dzięki, walczyłem żeby zejść do 100 zł, ale nie dało się poskromić drukarni, heh Ci to mają dobrze, drukują, kasują i już się nie martwią czy się sprzeda czy nie ;).
Sporo rzeczy byłem zmuszony zrobić sam, mam nadzieje, że mnie nie zjecie na śniadanie, i że kniga się obroni.
Nie obiektywnie powiem, że kniga dobra, choć pewne braki ma, ale jak na przetarcie szlaków o lancy myślę, że jak znalazł ;).
Obiecałem sobie, że w końcu zainwestuje w jakiś samochód, ale nie da się, trzymajcie kciuki żeby mi stary grat przetrwał zimę, bo na pocztę będę chodził piechotą, a spory kawał jest, i górale zapowiadają srogą zimę ;)

PostNapisane: 9 lis 2011, o 09:12 
Vice-roi d'Italie
Vice-roi d'Italie

Gratulacje dla wydawcy i autora! Książka wygląda przepysznie :) Już wiem, co chcę dostać pod choinkę... ;)

PostNapisane: 13 lis 2011, o 02:23 
Duc d'Essling
Duc d'Essling

Mam wrażenie, że o tej książce jeszcze nie było. A jako że powoli zbliżam się do końca podpowiem, że warta jest zainteresowana. Rada Stanu Księstwa Warszawskiego Michała Krzymkowskiego to klasyczna monografia historyczno-prawna, która kilka miesięcy temu ukazała się staraniem wydawnictwa Ars Boni et Aequi. Stanowi ona kontynuację zainteresowań autora problematyką ustrojową „Małego państwa wielkich nadziei” zapoczątkowanych, w aspekcie monograficznym, Statusem prawnym urzędników Księstwa Warszawskiego opublikowanym kilka lat temu. Praca to efekt solidnej kwerendy rodzimych archiwów oraz wnikliwej analizy źródeł drukowanych i opracowań, w tym obcych. Ambicją M. Krzemkowskiego stało się bowiem ukazanie Rady na tle analogicznych rozwiązań ustrojowych satelitów napoleońskiej Francji. Autor trafnie dowodzi tożsamości rdzenia tego organu władzy pomimo różnic kompetencyjnych i organizacyjnych w poszczególnych krajach. Temat został potraktowany niezwykle wyczerpująco. Kolejno omawiane są skład, organizacja (w tym podstawy prawne, sesje, ich terminy, miejsce i zwoływanie) oraz kompetencje. Zaznaczona została rola Fryderyka Augusta w „dopełnianiu” Konstytucji Księstwa mocą swych dekretów oraz problem wzajemnych relacji, a początkowo wręcz swoistej tożsamości funkcjonowania Rady Stanu i Rady Ministrów. Imponuje dbałość o szczegół. Dla przykładu można wskazać swoiste śledztwo w sprawie korygowania błędów pisarskich dekretu z 19 września 1810 r. W tych warunkach nie powinno dziwić, iż nie uszły z życiem nieścisłości monografii ustrojowych M. Kallasa i W. Sobocińskiego. Całość dopełnia aneks zawierający sylwetki członków Rady Stanu. Powstało zatem ważne dzieło naukowe, wypełniające istniejącą dotąd lukę badawczą. Siłą rzeczy, miłośnicy militariów nie uświadczą szczęku oręża. Jeżeli czegoś mi zabrakło to czysto historycznej analizy działania Rady w kluczowych dla Księstwa momentach. Wykładnia prawa i dorobek prawny organu, w tym jako sądu kasacyjnego dominuje nad resztą.

PostNapisane: 13 lis 2011, o 19:24 
...czyli źródłowe "...miodzio..." o tym korpusie "...w gęsie pióra uzbrojonym..." . Czy można liczyć na bliższe "...namiary..." wydawnictwa lub gdzie można nabyć, bo z prawdziwą przyjemnością bym przeczytała.

PostNapisane: 15 lis 2011, o 00:32 
Duc d'Essling
Duc d'Essling

Baldauf napisał(a):
...czyli źródłowe "...miodzio..." o tym korpusie "...w gęsie pióra uzbrojonym..." . Czy można liczyć na bliższe "...namiary..." wydawnictwa lub gdzie można nabyć, bo z prawdziwą przyjemnością bym przeczytała.

Ici: http://www.arsboni.com.pl/

PostNapisane: 16 lis 2011, o 02:42 
Mon General.
Mes remerciements

PostNapisane: 17 lis 2011, o 01:16 
Duc d'Essling
Duc d'Essling

Baldauf napisał(a):
Mon General.
Mes remerciements

Pas de quoi, Madame la chirugienne. Bonne lecture!!!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 79  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]