Teraz jest 31 sty 2026, o 22:23

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 60  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 sty 2012, o 19:44 
Roi de Portugal et duc de Fuengirola
Roi de Portugal et duc de Fuengirola

Baldauf napisał(a):
grenadier napisał(a):
W lubelskim,powiat Łuków znajduje się wieś WAGRAM.Może miejsce na kolejną LKP?.

...a ja myślę już o małej kwerendzie. Takie nazwy nie wzięły się "...z powietrza..." i może to być bardzo ciekawe.

Oby nie było tak jak ze Spychowem:) Zaręczam, że nie jest to bardzo ciekawe...

PostNapisane: 30 sty 2012, o 21:07 
Pitrek napisał(a):
Oby nie było tak jak ze Spychowem:) Zaręczam, że nie jest to bardzo ciekawe...

Spychowo czy Spychów było trochę legendarne - vide "Krzyżacy" i tu już nasza prywatna fantazja.
...ale bliżej epoki. Ja z dość dużą dozą sceptycyzmu podeszłam do pamiętników Raymonde Pontiera z odwrotu spod Moskwy i Jego wędrówki z rannymi i chorymi podczas tego odwrotu. Jak to, szedł przez Siedlce i jeszcze "...gdzie...". W 2010 roku w Kisielanach po rozmowie z kustoszem z Archiwum w Siedlcach miałam możność obejrzenia dokumentu gdzie "...stało jak wół..." iż pod rzeczonymi Kisielanami na folwarku był mały lazaret, opiekował się rannymi lekarz Francuz, zaś zmarłych z całym ceremoniałem liturgicznym pochowano w poświęconej ziemi (był to wyciąg z ksiąg parafialnych zapisy o zgonach zimą 1812/1813).
Podobnie było z Czarnowem - w kurii znalazłam wzmiankę z wizytacji duszpasterskiej za rok 1814 i opis co się od ostatniej działo - w Pomiechowie w kościele był ambulans, mało uszkodzenie "...gzemsu..."(gzymsu) nad boczną kaplicą "...od kuli..." pozwala ustalić miejsce gdzie za zakręcającą w tym miejscu Wkrą stały rosyjskie działa - i dlaczego Rosjanie je tam musieli zostawić.
...bardzo lubię takie małe historie na poboczu wielkiej HISTORII

PostNapisane: 31 sty 2012, o 00:23 
Tambour
Tambour

Lepiej raczej byłoby założyć już wątek ''LKP 2012'' ;).

PostNapisane: 1 lut 2012, o 20:39 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

http://www.crazychops.com/people/celebr ... portraits/

:mrgreen:

PostNapisane: 1 lut 2012, o 20:51 
Colonel
Colonel

Też to widziałem, Kozic wrzucił. Uchachałem się po pachy.

PostNapisane: 1 lut 2012, o 21:00 
Tambour
Tambour

Też widziałem :)

PostNapisane: 2 lut 2012, o 20:22 
Tambour
Tambour

Chyba znany jest już hymn EURO 2012
O_O
http://www.youtube.com/watch?v=QY1haxxK ... r_embedded
Porównując z hymnem na MŚ 2006...
http://www.youtube.com/watch?v=ZFi2lyn5PYg

PostNapisane: 7 lut 2012, o 00:06 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

http://www.youtube.com/watch?v=_UHSWSpY ... r_embedded

Przepiękne zdjęcia. Dnia 9 maja 1920 r. *), odbyła się parada wojska polskiego w zajętym Kijowie, pochód otwierały "leguny" z 1 dywizji piechoty, kolejno
w marszu paradnym, jakby według musztry austriackiej, maszerowały pułki podhalańskie z wyśmienicie grającymi orkiestrami, w których uwagę
widzów przykuwał ozdobnie przepasany tambour-major oraz - ponny, mały konik, ciągnący na dwukółce duży bęben. "Pruskim krokiem" kroczyły pułki dywizji wielkopolskiej, a suwalski 41. pułk piechoty, znakomicie wyekwipowany, wystąpił z fanfarystami, do tego czasu w wojsku jeszcze nie wprowadzonymi. Legioniści, Podhalanie, Poznaniacy i kresowiacy, wszyscy żołnierze polscy!
Przybył asystować przy defiladzie również przedstawiciel Sztabu Generalnego Cesarskiej Armii Japonii, major Yamawaki, późniejszy generał i attache w Polsce, odznaczony Krzyżem Virtuti Militari.

-------------------------------------------
*) W maju 1920 roku jako pierwszy do Kijowa wkroczył pododdział I dywizjonu 1 pułku szwoleżerów, który spędziwszy noc z 4 na 5 maja w Demidowie, dnia 5 maja wyruszył o świcie przez Luteż na Petrowce. Tak oto też idące w -avant garde- dwa plutony wpadły w Wyszogrodzie na cofającą się z północy brygadę jazdy sowieckiej tj. 48. i 49. pułki, która wg. Stachiewicza, straciwszy 1 działo i 14 karabinów maszynowych, cofnęła się na Kijów, szerząc w samym mieście swym pojawieniem się popłoch. Wówczas to dywizjon wyruszył na >>KURENIÓWKĘ<< tj. północne przedmieście Kijowa, które to osiągnął zrazu po południu tegoż dnia, acz bez styczności z nieprzyjacielem. Do tramwaju natomiast, idącego notabene z letniska podmiejskiego Puszczy Wodnej w stronę Kijowa, wsiadł na ochotnika jeden z oficerów z patrolem szwoleżerskim i karabinem maszynowym. Chłopaki po niedługim czasie przywieźli z centrum miasta jakąś wartę sowiecką tj. ośmiu jeńców.

Proszę jednak pamiętać, że dowódca dywizjonu podjął tego samego dnia tj. 5 maja odwrót z pozycji >>Kijów<<, kierując się na noc do Petrowiec, gdzie dołączyła doń reszta pułku jak i jedna bateria konna. Oficjalne wejście do miasta nastąpiło dopiero dwa dni później tj 7 maja, kiedy to cały 1 regiment szwoleżerów wmaszerował o 8 z rana w miejskie ulice.

Owe opóźnienie było spowodowane tym iż 5 maja kiedy ów samotny dywizjon parady w mieście wyczyniał, reszta naszego wojska zbliżała się dopiero do Irpienia! :) Za którego "brzegi" szpice strzelców podhalańskich zabrały się dopiero dnia... 6 maja. Istniało realne ryzyko, że szwoleżery znalazłby się w nie lada opałach gdyby Sowietom przyszło do łba podjąć kontratak...

PostNapisane: 19 lut 2012, o 23:57 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Usłyszałem informację,że jest projekt przemianowania Hali Stulecia we Wrocławiu na im.Księcia Józefa Poniatowskiego.
Ewentualnie połączenie obu nazw.

PostNapisane: 21 lut 2012, o 12:31 
La Rochejaquelein
La Rochejaquelein

Miejmy nadzieję. Bo 1813 to rok klęski - dla nas, a to jest miarodajne.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 60  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]