Teraz jest 31 sty 2026, o 21:43

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 36  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 sty 2012, o 23:31 
Caporal
Caporal

Mysle, ze wiek Napoleona8898 moglby rzucic lepsze swiatlo na jego upodobania? ;)
Ja czytam Medicusa Noah Gordon (srednie) na zmiane z historia Bizancjum Ostrogorskiego (dosc ciezko sie czyta).
Ostatnio kupilem reprinty 'Albumow widokow historycznych Polski' Ordy wydane przez wydawnictwo Grafika, wspaniala sprawa, ale to do ogladania, a nie do czytania :)

Ostatnio edytowano 16 sty 2012, o 23:38 przez ryba, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 16 sty 2012, o 23:38 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

Grunt że chłopak ma pasję! Cieszę się że taki młody człowiek czyta książki. Godne uznania!

Pozdrawiam,
Marcin

PostNapisane: 17 sty 2012, o 00:15 
bavarsky napisał(a):
Grunt że chłopak ma pasję! Cieszę się że taki młody człowiek czyta książki. Godne uznania!

...nie neguję, tylko że pozycje książkowe niezbyt "...wysokiego lotu..." mają najczęściej dość krzykliwą i sugestywną reklamę. Te wartościowe - no cóż - raczej nie. O istnieniu "Poruczników" dowiedziałam się z niewielkiej zapowiedzi wydawniczej w przepięknej "Oficerowie i dzentelmeni" o życiu oficerów kawalerii w przedwojennej Polsce.
Mam porównanie - jedną czyta się szybko i "...ze smakiem..." (to drugi tytuł) tą drugą równie szybko ale na zasadzie wciągającej lektury. Nic nie zostało.
...zacna RYBO - polecam Runcimana poczynając od drobiazgów typu "Ostatni renesans bizantyjski" i w wolnej chwili "Opowieści konstantynopolitańskie" Kappesowej. Można rzec "...miodzio...", a i "Schizma wschodnia" Jurewicza jest całkiem "...do rzeczy...".
Pozdrowienia

PostNapisane: 17 sty 2012, o 01:50 
Caporal
Caporal

Porucznikow nie czytalem i nie zamierzam. Wydaje mi sie, ze to nie dla mnie, uwazam XX w za zbyt przygnebiajacy.
W zasadzie ten temat jest rowniez po to, zeby innym zasygnalizowac, co warto przeczytac :)
Dziekuje za sugestie, Runcimana czytalem tylko Wyprawy krzyzowe, choc utknalem kilka miesiecy temu na poczatku trzeciego tomu, gdzies mam tez jego Nieszpory sycylijskie. Pozstalych sugestii nie znam, ale nie omieszkam dopisac do listy, kora niestety caly czas sie wydluza :(

PostNapisane: 27 sty 2012, o 18:45 
Tambour
Tambour

Po Elbingu czas na kupionego już ''Zimowego Monarchę'' same dobre opinie o Cornwellu więc trzeba coś poczytać, czyż nie?

PostNapisane: 3 lut 2012, o 20:41 
Colonel
Colonel

Cytuj:
same dobre opinie o Cornwellu więc trzeba coś poczytać, czyż nie?

To ode mnie m złą. Podobnie jak Bidwell. Angielska propaganda i tyle.

PostNapisane: 3 lut 2012, o 20:47 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Santa napisał(a):
Cytuj:
same dobre opinie o Cornwellu więc trzeba coś poczytać, czyż nie?

To ode mnie m złą. Podobnie jak Bidwell. Angielska propaganda i tyle.

A tam, gadanie. Ja niedawno skończyłem pierwszy tom przygód Sharpe'a i jestem pod wrażeniem. Super książka aby dać mózgowi odetchnąć od poważniejszych lektur.
Zarzut, że propaganda? Tego by brakowało, żeby Anglicy pisali źle o swoich dokonaniach historycznych. Rzucanie błotem w swoich bohaterów to tylko polska umiejętność ;) Nie uważam, że przez jej pryzmat należy źle oceniać inne nacje wraz z ich literaturą (w szczególności młodzieżową) :)

PostNapisane: 3 lut 2012, o 21:34 
Tambour
Tambour

Wiecie panowie, ja nie mam teraz na myśli serii o angielskim żołnierzu tylko o królu Arturze między innymi to mnie zachęciło:
http://ciekawostkihistoryczne.pl/2011/0 ... -cornwell/
Jak coś to sprzedam i nie kupię następnych części. Jeszcze nie zacząłem, ale bowiem dużo mam jeszcze do przeczytania...
...albo po prostu czytam za mało na dzień.

PostNapisane: 5 lut 2012, o 20:53 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

bonzo napisał(a):
Ja niedawno skończyłem pierwszy tom przygód Sharpe'a i jestem pod wrażeniem.

Ja oglądając jego wyczyny w Hiszpanii czy np.pod Waterloo też byłem pod wrażeniem.Richard to czy Arnold?.A może Sylwester lub Chuck albo MacGyver?.
Szkoda,że nikt nie wpadł na pomysł nakręcenia przygód Sharpe'a np.pod Albuerą.

PostNapisane: 5 lut 2012, o 22:58 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Oglądałem serial do odcinka gdzie Sharpe rozbija sektę wyznawców azteckich bogów. Wtedy wyczerpała się moja tolerancja do fantazji autorów scenariusza :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 356 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 36  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]