Teraz jest 31 sty 2026, o 19:27

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 60  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 mar 2012, o 10:42 
Chef de bataillon
Chef de bataillon

http://www.1917.net.pl/?q=node/7881

To dla tych co nie pili jeszcze dzisiaj kawy. :evil: :evil:

PostNapisane: 5 mar 2012, o 22:28 
...powinno się zacytować Mickiewicza "...gwałt niech się gwałtem odciska..." lecz jakoś między słowami Wieszcza, a tym leży ogromna przepaść.
...więc może lepiej Francisco Goya e Lucientes "...gdy rozum śpi budzą się upiory...".
Białostoczczyzna to bardzo specyficzne miejsce - wystarczy wspomnieć Rajsk od 1939 do 1948 roku cztery razy pacyfikowany.

PostNapisane: 16 mar 2012, o 14:45 
Roi de Hollande et grand-duc de Luxembourg

Co mi w duszy gra ?
Ano , smutno mi ...

Jeżdżę do pracy autobusem fimowym .
Wczoraj , kiedy autobus ruszył , dwoje Polaków i Węgierka rozpoczeli niezobowiazujacą rozmowę pt "Jak minął dzień".
Dołaczyłem się i grzecznie złożyłem życzenia Węgierce z okazji Święta Narodowego.
Zdziwiła się , że wiem , ucieszyła się i zaczęła rozprawiać o przyczynie tego święta , o rewolucji 1848 roku ...

I wtedy mój rodak , po trzydzestce , mgr. inżynier zapytał : No i co , odzyskaliście wtedy niepodległość ?

Wróciłem na swoje miejsce i powróciłem do swojej lektury książki ...

Słyszę o dalszych ograniczeniach w ilości godzin nauczania historii w szkołach średnich . Polskiego też.
No i smutno mi ...

Pozdrawiam
T.

PostNapisane: 16 mar 2012, o 20:26 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Kiepscy,Taniec z gwiazdami,Kubeł Wojewódzki,Doda... itp. najlepiej rządzić przygłupami.
Po miesiącu wracam do pracy,i znów będę słyszał:-Debil,kupił książkę,a byłoby litr wódki.

Mimo wszystko ja widzę zmiany na lepsze więc głowa do góry Towarzyszu.

PostNapisane: 16 mar 2012, o 21:44 
Chevalier
Chevalier

komunistyczny alkohol nas nie zniszczył, zniszczy natomiast kapitalistyczna pseudo-wolność, która daje złudzenie,że człowiek sam o sobie decyduje. Ale dobra jest, grunt, że wydają ciekawe książki i jest jeszcze trochę ludzi czytających.

PostNapisane: 16 mar 2012, o 22:36 
Roi de Baviere et de Wurtemberg
Roi de Baviere et de Wurtemberg

Cytuj:
No i smutno mi ...

Towarzyszu czcigodny... wiesz, mieszkam w kraju kompletnych ignorantów historyczno-kulturalno-geograficznych.. (no poza nieliczną mniejszością).. wśród ludzi, którzy na pytanie, kiedy była II.wojna światowa rzucają datami pomiędzy 1920-1960, gdy pytasz, czy znają nazwisko Gabriela Garcii Marqueza, odpowiadają, że nie interesują się piłką nożną, a znany Ci skądinąd Szczecin "umieszczają" nad brzegiem Morza Północnego. To ostatnie, to nie fikcyjny przykład, lecz odpowiedź nauczyciela gimnazjum (!) w znanym Ci zapewne teleturnieju na pytanie, nad którym morzem leży wspomniane miasto. Odpowiedź na tyle "interesująca", że wiodąca gazeta bulwarowa uznała ją godną zamieszczenia na stronie tytułowej ...
A ja ... "cieszę się", że wielu z tych ludzi wie, że Węgry to państwo europejskie. O stolicę na wszelki wypadek nie pytam.
A Ty smucisz się, że ktoś, nawet z wyższym wykształceniem, nie zna historii Węgier i przypuszczalnie nic nie mówią mu nazwiska Bema i Kossutha?
Ja musiałbym dziennie nosić najczarniejszą żałobę...

PostNapisane: 16 mar 2012, o 23:38 

W jednej z komercyjnych stacji radiowych pełnych idiotycznych konkursów,na pytanie:Jaka partia rządziła w Polsce przed 1989r.padła odpowiedz 23-letniej kobiety-PRL.

PostNapisane: 17 mar 2012, o 00:03 
Roi de Westphalie et duc de Frioul
Roi de Westphalie et duc de Frioul

Oj, Towarzyszu, przesadzasz... ;)

A czy ta Węgierka znałaby np. datę pierwszego rozbioru Polski :?:

Ostatnie słowa... :(

PostNapisane: 20 mar 2012, o 01:08 

Cytuj:
Oj, Towarzyszu, przesadzasz...

Czyżby ? A Ty nie lekceważysz problemu ?

Cytuj:
A czy ta Węgierka znałaby np. datę pierwszego rozbioru Polski

A co ma piernik do wiatraka ?
Czy znajomość dat i nazwisk to jest to , co najważniejsze w naukach historycznych ?

Odpowiadając jednak na pytanie , sądzę , że moja znajoma nie zna tej daty.
No i co z tego ?
Wystarczy , że wie , że Polska utraciła niepodległość , była podzielona i odzyskała wtedy , kiedy Węgry.
Tez nie pamiętam daty wybuchu powstania węgierskiego (poza rokiem) . To ostanio nagłośnione obchody świeta nrodowego w Budapeszcie przypomniały mi o tych wydarzeniach. Ale znam z grupsza przyczyny i przebieg powstania.

Sadzę zresztą , że zostałem źle zrozumiany.
Nie chciałem ani szydzić z nieuctwa , czy niewiedzy , ani nie interesuje mnie stan umysłów innych nacji .Nie sadzę też , że historia Węgier jest najważniejsza.

Sądzę jednak , że ktoś zaliczany do tzw inteligencji powinien posiadac pewną minimalna dozę informacji z historii .
To jest znajomośc ciągu wydarzeń , procesu zmian , jakiemu podlegał ten kontynet na przestrzeni kilku ostatnich wieków .
Inaczej nie bedzie rozumiał dzisiejszej Europy , otaczającego go świata , polityki europejskiej.
To tak , jak ktoś kto interesuje się sztuka musi znać Biblię , nawet , jeżeli nie wierzy w Boga …

Polacy zawsze byli lepsi w tzw wiedzy ogólnej o świecie . Okazuje się ,ze powoli " się europeizują", czyli obniżają loty.
Tym bardziej matwi mnie ograniczanie ilosci godzin nauki historii i zakończenie nauki na gimnazjum.
To jest ruch w złym kierunku.

Pozdrawiam
T.

PostNapisane: 20 mar 2012, o 09:10 
Chevalier
Chevalier

zgadzam się w 100 % z wypowiedzią towarzysza. Powoli, ale bardzo skutecznie następuje amerykanizacja życia, czyli bierne uczestniczenie w wydarzeniach, totalnym brakiem zainteresowania otaczającym światem. Stajemy się tylko konsumentami informacji, które chłoniemy za pomocą telewizji nie poddając ich jakiejkolwiek krytycznej obróbce. Tak to bardzo smutne, gdy ilość ludzi ze średnim i wyższym wykształceniem ( która ciągle rośnie) nie przekłada się ( a wręcz obniża) na poziom intelektualny tychże osób. Żeby nie być gołosłownym: dzisiejszy trzynastolatek, kończąc szkołę podstawową nie potrafi wymienić ani państw europejskich, ani ich stolic, a tym bardziej wskazać ich miejsce na mapie. Nasz system edukacyjny skutecznie produkuje głupich konsumentów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 592 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 60  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]