Teraz jest 1 lut 2026, o 18:01

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 79  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 lip 2012, o 17:51 
...w taki upał dobrze jest zajrzeć do ksiegarni.
Oto co znalazłam: Digby Smith - Napoleon przeciwko Rosji 1812. Druga wojna polska. Wyd. "Republika".
...i na marginesie poprzedniego postu. W numerze styczeń/luty 2012 "Tradition Magazine" jest artykuł autorstwa Yves Martin'a "Les Brunswick-Oels au service britannique" gdzie już w pierwszym zdaniu (str.37) uzyty jest skrót KGL
W "...razie czego..." tekstem (ilustrowanym) służę.

PostNapisane: 9 wrz 2012, o 00:10 
Duc d'Essling
Duc d'Essling

Nie wiem ilu z nas udało sie przebrnąć przez "dzieło" Napoleon przeciwko Rosji 1812. Druga wojna polska aut. Digby Smitha. Jeśli ktoś nie zdołał a ma taki zamiar, to niech się dobrze zastanowi. Pisząc wprost, dawna nie trafiłem na pobobnego gniota. I nie chodzi tu o błędy co do dat i osób - te każdemu autorowi się zdarzają i za to na forum Smith został już wypunktowany. Konstrukcyjnie, to powielenie pomysłu Austina. Jednak wykonanie już bez takiego rozmachu. Własny wkład autora sprowadza się głównie do strzeszczania tych fragmentów pamiętników, które akurat nie są cytowane dosłownie. Jeśli już Smith pisze coś od siebie, to można się dowiedzieć, że Napoleon to "oderwany od rzeczywistości megaloman", który od początku "wiódł swoich żołnierzy na pewną śmierć", cała kampania to jedno pasmo samych klęsk, a pomimo zapowiedzi wyboru wiarygodnych pamiętnikarzy, co chwila pojawia się Segur. Jak naprawdę były strategiczne koleje kampanii można się jedynie domyślać. Swoje dołożył także autor polskiego tytułu. Skąd ta "druga wojna polska" skoro o Polsce trudno cokolwiek znaleźć?

PostNapisane: 9 wrz 2012, o 00:41 
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire
duc de Sandomierz, Maréchal d'Empire

Przybij piątkę Huzarze.

PostNapisane: 9 wrz 2012, o 17:15 
...czyli nie żałuję, iż nie nabyłam, bo już po przerzuceniu kilkunastu kartek zorientowałam się, że nie jest to nic nowatorskiego.

PostNapisane: 9 wrz 2012, o 20:19 
Sergent-Major
Sergent-Major

Jakby nie patrzeć takie mini recenzje zawsze są najcenniejsze. Zwłaszcza jak się takiej pozycji nie kupiło. Trochę trudni wydawać coś o 1812 r. po Kukielu i Nawrocie.

PostNapisane: 9 wrz 2012, o 20:30 
Général de brigade
Général de brigade

Mnie z kolei bardzo ucieszyła zapowiedź "Kampanii 1814". Nareszcie pierwsze wydane po polsku opracowanie tej kampanii (sic!) wydane niemal 100 lat po swojej premierze we Francji.

PostNapisane: 9 wrz 2012, o 23:35 
Duc d'Essling
Duc d'Essling

Anrep napisał(a):
Jakby nie patrzeć takie mini recenzje zawsze są najcenniejsze. Zwłaszcza jak się takiej pozycji nie kupiło. Trochę trudni wydawać coś o 1812 r. po Kukielu i Nawrocie.

Coś by się jednak znalazło. Np. Naftziger albo stare prace rosyjskie.

PostNapisane: 10 wrz 2012, o 17:37 
...ale można również sięgnąć do nowości. Dzięki uprzejmości przyjaciół otrzymałam - i to z dedykacją odautorską - egzemplarz "L'effroyable tragedie. Une nouvelle histoire de la campagne de Russie". Marie-Pierre Rey. Doskonały aparat krytyczny, obszerna bibliografia, a poza tym niezwykle szeroki wachlarz tematów pobocznych niejako zaadresowanych do kolejnych badaczy okresu o którym zda się powiedziano już wszystko - tu m.in. również sygnalizowany na forum problem odpowiedzi stresowej i emocjonalnej na przeżycia odwrotu ujawniającej się często po wielu latach.
Również "...leży odłogiem..." memuarystyka. Np. pamiętnik Dr.Roos - wydany we Francji trzykrotnie - który cytuje Paul Austin w swojej "Wielki odwrót".
...choć może lepiej, bo pewne epizody po Berezynie chluby mieszkańcom Kresów nie przynoszą :evil:

PostNapisane: 11 wrz 2012, o 12:29 
Duc de Castiglione

ChLasalle napisał(a):
Nie wiem ilu z nas udało sie przebrnąć przez "dzieło" Napoleon przeciwko Rosji 1812. Druga wojna polska aut. Digby Smitha. Jeśli ktoś nie zdołał a ma taki zamiar, to niech się dobrze zastanowi. Pisząc wprost, dawna nie trafiłem na pobobnego gniota. I nie chodzi tu o błędy co do dat i osób - te każdemu autorowi się zdarzają i za to na forum Smith został już wypunktowany. Konstrukcyjnie, to powielenie pomysłu Austina. Jednak wykonanie już bez takiego rozmachu. Własny wkład autora sprowadza się głównie do strzeszczania tych fragmentów pamiętników, które akurat nie są cytowane dosłownie. Jeśli już Smith pisze coś od siebie, to można się dowiedzieć, że Napoleon to "oderwany od rzeczywistości megaloman", który od początku "wiódł swoich żołnierzy na pewną śmierć", cała kampania to jedno pasmo samych klęsk, a pomimo zapowiedzi wyboru wiarygodnych pamiętnikarzy, co chwila pojawia się Segur. Jak naprawdę były strategiczne koleje kampanii można się jedynie domyślać. Swoje dołożył także autor polskiego tytułu. Skąd ta "druga wojna polska" skoro o Polsce trudno cokolwiek znaleźć?

Cóż... Powinniśmy się uderzyć w pierś, bo podjęliśmy decyzję o promocji tego "dzieła" na stronie głównej serwisu. Na usprawiedliwienie mogę tylko napisać, że w momencie podejmowania decyzji znaliśmy tylko spis treści i krótki fragment pierwszego rozdziału.

Natomiast osobiście mogę poręczyć (nawet głową :lol:) za kolejne dzieło, które promujemy na stronie głównej:
Źródła do historii Pułku Polskiego Lekkokonnego Gwardii Napoleona I

Choć pewnie jakieś niedociągnięcia się znajdą, polecam tę książkę z czystym sumieniem.

PostNapisane: 11 wrz 2012, o 17:26 
Cóż za smakowity kąsek :!:
...mam cichą nadzieję iż Dr. Girardot tudziez Jego polscy Koledzy również zostana tam uwzględnieni.
Dużą sympatią darzę Sykstusa Lewkowicza oraz Wawrzyńca Gadomskiego, który naraził się w Wilnie samemu Śniadeckiemu mówiąc (co notuje J.D.Larrey) iż kołtun to żadna choroba i najlepiej leczy go higiena.
Pozdrowienia

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 79  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]