Teraz jest 1 lut 2026, o 22:34

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 79  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 lis 2012, o 22:00 
...przejrzałam dokładnie "O roku ów..." z serii "Polityki". Wreszcie tekst o pogodzie - szkoda, że nie rozwinięty wątek wpływu erupcji wulkanu Tambora na Jawie, która nastapiła na przełomie 1809/10 roku (wzmianka na str. 87 o "...nieznanym miejscu...") i po pierwszej nadeszły kolejne fundując (wulkan leży na styku wiatrów pasatowych) Europie anomalia pogodowe, az do słynnego "...roku bez lata..." czyli 1816.
Medyczna "...wpadka..." na sąsiedniej stronie. Na zdjęciu mamy piękny "...misz-masz..." bo herb rzeczywiście J.D. Larrey (ze słynną "...rają...") dalej "...dopuszczenie Monsieur Larrey..." do łask przez Ludwika XVIII czyli lata 20-te XIX wieku i narzędzia z manufaktury słynnego Charriere'a który zaczął ich produkcję po roku 1825.
Autentyczne zestawy J.D.Larrey'a z którymi przewędrował cały szlak do Moskwy i z powrotem (ten mały miał w kieszeni munduru, ten większy w ładownicy). Dziś w muzeum Val-de-Grace w Paryżu
Przepraszam za jakość zdjęć - ale to leży dość niefortunnie w gablotach.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 29 lis 2012, o 22:17 
Duc d'Essling
Duc d'Essling

Santa napisał(a):
Nie wiem, czy to nie jest chwyt marketingowy, chociaż chyba Finna naprawdę cienko przędzie ostatnimi czasy, sądząc po ilości wydawanych pozycji i zaległościach finansowych.

Finna jednak nie całkiem umarła. Na Targach dziś rozpoczętych chwali się Memoriałem T. III. i mnóstwem wojennych morskości.

Oprócz tego można trafić materiały MWP z konferencji d/t 1812.

Więcej dobrych uczynków nie pamiętam, gdyż z braku czasu mogłem jedynie przegalopować miedzy staraganami.

Z huzarsko-bibliofilskim pozdrowieniem.

PostNapisane: 3 sty 2013, o 14:03 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Witam
Mamy już 3 stycznia, a o plebiscycie o Złotą Pszczołę nadal ani widu ani słychu. Co to się porobiło? Czyżby na rok 2012 nie był przewidziany?

PostNapisane: 3 sty 2013, o 14:29 
Duc de Castiglione

Przewidziany jest... ale, jak dotąd, nie znalazłem czasu na utworzenie wątku :oops: :(

PostNapisane: 26 sty 2013, o 17:58 
Général de brigade
Général de brigade

Ku mojemu miłemu zaskoczeniu udało mi się dzisiaj nabyć trzeci tom "Memoriału". Czyli znaczy to chyba, że egzemplarze z targów warszawskich nie były jedynymi.

PostNapisane: 26 sty 2013, o 20:27 
Sergent-Major
Sergent-Major

Memoriał Kolega kupił w księgarni czy w sieci?

PostNapisane: 27 sty 2013, o 18:53 
Général de brigade
Général de brigade

W księgarni, a dokładnie w jednym z poznańskich empików.

PostNapisane: 28 sty 2013, o 15:00 
Chevalier
Chevalier

trzeci tom "Memoriału" oferuje także Bellona na swoich stonach a i na allegro jest sporo prpozycji sprzedaży

PostNapisane: 28 sty 2013, o 16:48 
Duc de Castiglione

Murat napisał(a):
Ku mojemu miłemu zaskoczeniu udało mi się dzisiaj nabyć trzeci tom "Memoriału". Czyli znaczy to chyba, że egzemplarze z targów warszawskich nie były jedynymi.

Zacytuję wydawcę:
Cytuj:
Reszta nakładu - może w przyszłym roku, a może wcale? To zależy od tego co się będzie działo na rynku.

Czyli działo się chyba dobrze, skoro jest dodruk.
Wiem, że jest jeszcze zaplanowany e-book.

PostNapisane: 30 sty 2013, o 00:34 
Sergent-Major
Sergent-Major

Dzięki za odpowiedz dla Kolegów. Ja teraz muszę dokupić niestety całość...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 79  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]