Teraz jest 30 sty 2026, o 21:56

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 42  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lis 2010, o 21:30 
Roi des Espagnes et des Indes
Roi des Espagnes et des Indes

Odpowiedź: Nico

Jeśli ktoś jest zainteresowany tutaj parę zdjęć z Somosierra, które zrobiłem podczas mojej wędrówki po Hiszpanii.

http://picasaweb.google.pl/NicoDavout/S ... G4hrCSiQE#

PostNapisane: 17 lis 2010, o 21:46 
Serdecznie dziękuję. Będąc służbowo - i naukowo - w Madrycie również pojechałam na to miejsce. Był to początek grudnia, więc aura "...historyczna..." i ziąb.
Pozdrowienia

PostNapisane: 19 lis 2010, o 23:37 
Soldat
Soldat

''Hiszpanie męstwo cenić umieją'',w Hiszpanii nigdy nie byłem, lecz ze zdjęć widzę że jest to prawdą. Nie niszczą akcentów dotyczących spraw trudnych dla ich historii. W Polsce te tablice i witraże pewnie były by pobite lub sprayem zamalowane niestety... :roll:

PostNapisane: 13 maja 2012, o 14:17 
Général de brigade
Général de brigade

W tym temacie nigdy za dużo...Nie wiem czy znacie artykuł Hugona Kerchnave " Wspomnienie o pułku szwoleżerów gwardyi Napoleona". W sprawie rozstawienia i ilości armat pisze on tak:
"Brygada konna Lasalle'a stała już od 23 listopada przed wąwozem Somo - Sierry; wiadomości zebrane przez nią, opiewały a cheval w samym środku wąwozu, okrakiem na drodze, stoją 4 baterye po 3 - 4 działa ( jedno hiszpańskie działo leżało zdemontowane na północ wąwozu, tam gdzie francuskie działa 30 listopada zajechały na pozycyę; Hiszpanie zatem tylko 15 dział mogli ustawić na pozycyi), oraz, że tyralierzy zajęli stoki po obu stronach wąwozu."

" Pod Somo - Sierra sprawa nie zapowiadała się tak łatwo. Na przestrzeni pięciu kilometrów, wije się gościniec z Burgos do Madrytu i idąc głęboką doliną, wznosi się do przełęczy Somo - Sierra, leżącej 1441 m. nad morzem. Spad szosy nie jest zbyt stromy; przełęcz sama góruje o jakie 300 m. nad wejściem do wąwozu. Stoki spadziste, miejscami skaliste i pełne kamieni, górują z obu stron o 600 - 800 m. nad gościńcem i wykluczają zupełnie użycie jazdy i artyleryi. Zakręty gościńca chroniły w wielu miejscach postępujące nim wojska od ognia artyleryi, ustawionej na przełęczy. Hiszpanie jednak poradzili sobie. O 2 km. od przełęczy ustawili okrakiem na gościńcu bateryę z 4 dział, która ostrzeliwała drogę na całą ówczesną doniosłość działową. Na przełęczy samej ustawili drugą bateryę z 4 dział za zasiekami 40 m. szerokimi. Pomiędzy temi działobitniami, ustawili jeszcze dwie baterye, jedną z 3, drugą z 4 dział. Tym sposobem ostrzeliwali gościniec na przestrzeni przeszło trzech kilometrów nieustannym i skutecznym ogniem działowym. Pobocz gościńca nie było można nigdzie dział na pozycyę sprowadzić, a na gościńcu samym tylko dwa działa obok siebie miały miejsce; tym sposobem mogli Hiszpanie na pewno liczyć, że nieprzyjacielowi nie uda się ustawić więcej niż 2 działa."
Żałuję bardzo, ale niestety nie ma żadnej bibliografii. :|

PostNapisane: 19 gru 2012, o 18:35 
Major
Major

Zenobi napisał(a):
Temat założył: Mestwin

po tym niewątpliwym zwycięstwie, polska jazda nazywana była przez hiszpanów LOS INFERNOS PICADORES, czyli diabelscy lansjerzy, ale pewnie to już wszyscy wiedzą.. pozdrawiam. Mestwin.

Jeśli już to "los picadores del infierno ", "los infernos picadores" - tak żaden Hiszpan nie powie, bo to termin spotykany wyłącznie w polskiej literaturze pop-historycznej. Raczej nie dotyczył szwoleżerów a już na pewno nie po szarży pod Somosierrą, bo wtedy lanc nie mieli.

PostNapisane: 27 cze 2013, o 19:39 
    Général de brigade
    Général de brigade

Zastanawiałem gdzie o tym napisać, ale jeżeli rzecz dotyczy Somosierry to chyba tutaj.
    Mianowicie jestem świeżo po lekturze "Somosierra" Jan Laske i Rafała Małowieckiego. Oczywiście jestem zachwycony tym, że ktoś spróbował nowej interpretacji dotychczasowej (dotychczasowych) wersji szarży ale...
    W tej książce jest błąd (nie wiem czym spowodowany), ale wydaje mi się, że burzy całą postawioną tezę... Chodzi oto " że, Lejune ani słowem nie wspomniał o mostku i leżących pod nim ciałach pomordowanych Francuzów, o czym informowali Kujawski i Robert Bielecki, dokonując kontaminacji relacji pamiętnikarza z namalowanym przez niego obrazem (...) Lejune nie wspomina również o jakimkolwiek rowie przed opisywanym przed siebie punktem oporu Hiszpanów, co dodatkowo wskazuje na mylne przesunięcie wszystkich dział francuskich przed właściwym szturmem zbyt daleko w głąb wąwozu"
    No właśnie wspomina...Małe tego pisze, że wszystkie te szczegóły zawarł na obrazie...
    http://archive.org/details/cu31924024337051
    Pisze o tym na str. 90 i początek 91.
    Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi za niewinne przemyślenia ;)

PostNapisane: 27 cze 2013, o 20:38 
    Roi de Naples et de Sicile

Rzeczywiście, rzecz zdaje sie wymaga komentarza i mam nadzieję, że autorzy zaglądający tutaj również z pewnością sie do tych wątpliwości odniosą. Wprawdzie relacja Lejeuna stawiającego na czele szwadronu poczciwego "Kosciusko" (to pewnie jedyne nazwisko polskie rozpoczynające się literą K które po latach mógł sobie przypomnieć) i opisujacego jak to "dzielni nasi Polacy z gen. Montbrun na czele rozproszyli kompletnie kilkanaście tysięcy nieprzyjaciół" nie wzbudza we mnie zaufania jesli chodzi o precyzje i dbałość o szczegóły, ale zarzut jest na tyle ciężki, że pozwolę sobie wstrzymać się z wyrażaniem opinii o tej monografii, choć nie ukrywam, że jestem świezo po lekturze książki i miałem taki zamiar.

Z którego by tłumacz skorzystał,
    Nim słowa, jakie jeszcze zostały,
    Zanikną w nadchodzącej ciemności.

(Ch.Simic "Blues o śnieżnym poranku")

PostNapisane: 27 cze 2013, o 20:48 
    Général de brigade
    Général de brigade

Właśnie o to mi chodziło. Ale z tym "Kosciusko" to Lejune przesadził. Ja nie rozumiem z tej książki, czy Lejune jest wiarygodny (obraz) czy nie (pamiętnik). Zresztą wg mnie jest w tej nowej książce kilka nieścisłości, nad którymi nadal warto się zastanawiać...
    A z tym Montbrunem znalazłem fajną ciekawostkę...
    Mianowicie spóźnił się pod Burgos, ponieważ spotkał się ze swoją przyszłą żoną w Bayonnie... Napoleon był podobno na niego wściekły i żeby się zrehabilitować generał wziął udział w szarży.( Taka dygresja. Napisał to Anglik...) :)

PostNapisane: 27 cze 2013, o 20:52 

desaix - czy masz może link do francuskiej (oryginalnej wersji) wspomnień Lejeune'a do sciągnięcia?

Z którego by tłumacz skorzystał,
    Nim słowa, jakie jeszcze zostały,
    Zanikną w nadchodzącej ciemności.

(Ch.Simic "Blues o śnieżnym poranku")

PostNapisane: 27 cze 2013, o 20:53 
    Général de brigade
    Général de brigade

Mam...
    http://archive.org/details/mmoiresdugnrale01lejegoog

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 42  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]