Teraz jest 1 lut 2026, o 22:33

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 79  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lip 2013, o 01:28 
Colonel
Colonel

No już dostępna od jakiegoś czasu na placu boju. Toczyłem z autorem sporo boje na pewnym forum historycznym. Ma sprawne pióro, ale tworzy legendę marszałka, opartą na szwedzkich opracowaniach, które widzą w nim półboga. Jak coś, mogę zadać linka do dyskusji, można rzucić okiem i zniechęcić się do autora ;).

PostNapisane: 10 lip 2013, o 10:50 
Roi de Westphalie et duc de Frioul
Roi de Westphalie et duc de Frioul

Mam pewne podstawy aby przypuszczać, że autor "Fuengiroli 1810" i "Bernadotte'a..." to legendarny caulincourt, z którym toczyłem zażarte boje kilka lat wcześniej na temat Hiszpanii. Choć on sam temu zaprzeczył, kiedy go zapytałem...

Ostatnie słowa... :(

PostNapisane: 10 lip 2013, o 14:53 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Aby się zniechęcić to najpierw warto przeczytać. Gdyby ocenę autora opierać tylko na tym co wypisuje on ewentualnie na forach internetowych... (i tu takie inteligentne niedomówienie poparte gestem zniechęcenia)

PostNapisane: 10 lip 2013, o 17:45 
Colonel
Colonel

Nie w tym rzecz. Książki faktycznie nie przeczytałem, ale widziałem recenzje ludzi, którzy nie mieli powodu nie lubić autora, po prostu ocenili pracę. Przedstawili swój punkt widzenia, opisując kontrowersje związane z książką. Na wszystkie wątpliwości autor odpowiadał, że on wcale się z tym nie identyfikuje, tylko przedstawił szwedzki punkt widzenia. Na zarzut, że nie korzystał z francuskich pozycji odpowiadał, że Francuzi nie lubią Bernadotte'a. Ciekawe jest przy tym to, że podkreślał, iż Szwedzi go za to lubią i szczycą się nim. Przy okazji tej i innych dyskusji prezentował pogląd, że w historii liczy się ciekawe opowiedzenie, a nie fakty. Tak więc mnie trochę osłabił.

Jak ktoś chce, to przeczyta, ja nikomu nie odmawiam takiego prawa. Po prostu facet mnie zniechęcił, bo ma bardzo "Dziennikarskie" podejście do historii w najgorszym tego słowa znaczeniu. Szanuje dziennikarzy piszących książki historyczne za styl (czyli coś, co brakuje wielu historykom), ale jeśli sprzedaje w ten sposób zafałszowaną wersję wydarzeń i w dodatku twierdzi, że to norma, to ja się na to nie godzę.

PostNapisane: 10 lip 2013, o 18:07 
Santa napisał(a):
Jak coś, mogę zadać linka do dyskusji, można rzucić okiem i zniechęcić się do autora ;).

...w tzw. międzyczasie zajrzałam do księgarni przerzuciłam kartki i odnoszę wrażenie iż ów link bardzo by mi się przydał.
A poza tym - "...coś w tym jest i jest i niech ja skonam...". Witryna wygląda tak - rzeczona książka ułożona to tu to tam, a w tle kartonowa wieża Eiffle'a.
...nic dodać - nic ująć.

PostNapisane: 10 lip 2013, o 23:29 
Colonel
Colonel

http://www.historycy.org/index.php?show ... 01338&st=0

PostNapisane: 11 lip 2013, o 16:31 
...dziękuję :)

PostNapisane: 12 lip 2013, o 05:08 
Vice-roi d'Australie et d'Oceanie
Vice-roi d'Australie et d'Oceanie

Witam

"Ogólnie rzecz biorąc książkę warto przeczytać, żeby poznać przede wszystkim szwedzki punkt postrzegania dokonań Bernadotte."

Powyzsza opinia wypowiedziana przez forumowicza Clown, na stronie www. historycy.org, moim zdaniem rozwiewa wszelkie watpliwosci co do tego czy warto przeczytac te ksiazke.

pzdr.
Gipsy

PostNapisane: 12 lip 2013, o 13:28 
Colonel
Colonel

No przeczytać tak czy inaczej warto, choćby po to, żeby rzetelnie ocenić całość. I poznać wspomniany punkt widzenia, istniejący jeszcze dziś. To mnie najbardziej zaskoczyło, że oni wciąż wierzą w oczywiste nieprawdy, jakie serwują ichniejsi autorzy na temat dokonań Bernadotte'a. Ale może nie powinno mnie to zaskakiwać, przecież w naszym kraju opinie na wiele tematów historycznych również są co najmniej kontrowersyjne. Ot chociażby w kwestii Napoleona i sprawy polskiej.

PostNapisane: 24 lip 2013, o 17:22 
Ukazało się wznowienie "Lipsk 1813" Jadwigi Nadziei.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 79  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]