Teraz jest 1 lut 2026, o 00:31

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 79  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 sie 2015, o 14:32 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Dziękuje bardzo pani Doktor za wstęp do 'Roku ostatniego...'. Po dwóch latach od obrony pracy magisterskiej mogę nazwać metodę pracy ze źródłem, którą w niej zastosowałem. A wydawało mi się, że magisterka to już zakończony etap w moim życiu :)

PostNapisane: 31 sie 2015, o 17:36 
...jest mi bardzo przyjemnie, iż mój "...gniot..." znalazł uznanie. A co do metody. Ja z racji zawodu pracuję tylko w obszarze Evidence Based Medicine gdzie mamy przecież nie tylko badania kliniczne, ale i analizę danych (czy nawet metadanych). Spróbowałam tą formę pracy w naukach historycznych - i chyba się udało.
Cieszę się, iż nie tylko ja tak to postrzegam.
Dziękuje raz jeszcze.

PostNapisane: 27 wrz 2015, o 21:07 
Caporal-Fourrier
Caporal-Fourrier

Kilka dniu temu ukazał się kolejny album autorstw Pana Jana Czopa " Barwa ARMII KSIĘSTWA WARSZAWSKIEGO oraz FORMACJI POLSKICH w SŁUŻBIE CESARZA 1807-1814" wydawnictwa Libra. zawartość to krótkie informacje o formowaniu wojska, Barwach jednostek XW, jednostek na żołdzie francuskim i jednostkach z 1814 roku z przeglądu w Saint Denis. Następnie autor podaje wybrana bibliografię, moim zdaniem nie wykorzystaną kompleksowo, kilka tytułów raczej bez związku z zawartością. W załącznikach wypisy z Gembarzewskiego : Wojsko Polskie 1807-1814 i kopia "Przepisów Ubiorów dla Woyska i Administracyów Wojennych Xsiestwa Warszawskiego"
Zasadniczą część stanowią plansze z sylwetkami 426 żołnierzy wszystkich bez mała jednostek. Co zwróciło moja uwagę to brak plansz
6 p.uł., które wykorzystał Pan Andrzej Ziółkowski w swojej monografii o pułkach ułańskich. Kolejne zdziwienie to przedstawienie huzarów z kitami typowymi dla jednostek francuskich (umowie rzecz ujmując), a nie z opadającymi w dół jak wszędzie się je przedstawia, także w książkach przywołanych w bibliografii. Także trębacze strzelców konnych zobrazowani są w kurtkach do pasa, bez wystających kamizelek i sztywnymi kitami. Przyznam, że nie analizowałem mundurów piechoty i artylerii.
Podsumowując, kolejna pozycja nabyta przeze mnie " dla porządku ", raczej dla osób zaczynających swoją przygodę z dawnym mundurem, niż lektura obowiązkowa.
I jeszcze apel do Kolegów, by pomyśleli jeszcze o wydaniu świetnych plansz mundurowych, proszę.
Staszek

PostNapisane: 5 paź 2015, o 11:53 
Duc d'Essling
Duc d'Essling

Nowość: Andrzej Andrusiewicz, Aleksander I. Wielki gracz, car Rosji - król Polski, Wyd. Literackie

Autor to znany specjalista od historii Rosji (m. in. Cywilizacja rosyjska, Romanowowie) i, mam wrażenie, jej duży pasjonat. Nie wiem zatem czy dzieło będzie zjadliwe dla Napoleonistów ...

PostNapisane: 5 paź 2015, o 12:49 
Chevalier
Chevalier

ChLasalle napisał(a):
Nowość: Andrzej Andrusiewicz, Aleksander I. Wielki gracz, car Rosji - król Polski, Wyd. Literackie

Autor to znany specjalista od historii Rosji (m. in. Cywilizacja rosyjska, Romanowowie) i, mam wrażenie, jej duży pasjonat. Nie wiem zatem czy dzieło będzie zjadliwe dla Napoleonistów ...

zapowiada się interesująco, czekam an dyskont książkowy Aros, zawsze parę złotych taniej

PostNapisane: 5 paź 2015, o 13:20 
Chevalier
Chevalier

Baldauf napisał(a):
...jest mi bardzo przyjemnie, iż mój "...gniot..." znalazł uznanie. A co do metody. Ja z racji zawodu pracuję tylko w obszarze Evidence Based Medicine gdzie mamy przecież nie tylko badania kliniczne, ale i analizę danych (czy nawet metadanych). Spróbowałam tą formę pracy w naukach historycznych - i chyba się udało.
Cieszę się, iż nie tylko ja tak to postrzegam.
Dziękuje raz jeszcze.

skromność to bardzo dobra cecha, gratuluję spojrzenia na człowieka nie tylko z historycznej perspektywy, już w "Studium..." było ciekawie a teraz.. no cóż.. jak mówił nasz serialowy rodak : " mądrego to i warto posłuchać".

PostNapisane: 5 paź 2015, o 17:36 
:oops: :oops: :oops:
Dziekuję

PostNapisane: 31 paź 2015, o 11:42 
Roi de Portugal et duc de Fuengirola
Roi de Portugal et duc de Fuengirola

Witam!

Tomasz Rogacki
I WOJNA POLSKA 1806-1807. Tom I: Od manewru pułtuskiego do kampanii zimowej w Prusach Wschodnich

http://www.wanax.pl/index.php?p1713,i-w ... wschodnich

Pzdr
Piotrek

PostNapisane: 5 lis 2015, o 17:35 
Vice-roi d'Australie et d'Oceanie
Vice-roi d'Australie et d'Oceanie

Aleksander I
Wielki gracz, car Rosji - krol Polski

https://marucha.wordpress.com/2015/11/0 ... more-54072

Załącznik:
untitled.png

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 18 lis 2015, o 13:05 
Soldat
Soldat

Kilka dni temu kupiłem książkę Aleksander I. Wielki gracz, car Rosji – król Polski, wraz z Saragossa 1808-1809. Od razu zaznaczę, że nie jestem znawcą tej części historii, wręcz jest to dla mnie bardzo dziewiczy czas, poprzedzony chwilą fascynacji kampanią Napoleona w Egipcie.

Moim zdaniem, książka Aleksander I jest po prostu świetna, bardzo ciekawie napisana. Gruba cegła (ponad 550 stron tekstu), jakościowo bardzo dobrze wydana. Jedna z takich książek, które biorąc do ręki mogę czytać i czytać. Być może jest to związane właśnie z barkiem wiedzy o tym okresie, bo wszystko (no – prawie wszystko) jest nowe i odkrywcze. To co mnie bardzo zaskoczyło to nastawienie Aleksandra do Polski. Przyznaje, że na lekcjach historii (które miałem dawno temu) postać była przedstawiana zdecydowanie inaczej. Zresztą dotyczy to nie tylko osoby Aleksandra I, ale również i całego okresu po 1815 roku.
Oczywiście książka nie opowiada tylko o Polsce, choć ten fragment zainteresował mnie szczególnie.
O tym, jak ciekawie Autor książkę napisał można się przekonać w księgarni historycznej gdzie kupiłem swoją – jest bardzo obszerny fragment tej książki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 783 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 79  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2 [ DST ]