Chevau-léger napisał(a):
Autorem projektu może być ciało kolegialne! Choćby w dziedzinie prawa gdzie istnieją komisje kodyfikacyjne. a także w dziedzinie architektury gdzie co i raz słyszy się, że jakiś przetarg na projekt budowli choćby w przypadku naszego EURO 2012 wygrywa jakaś firma która zrzesza architektów. To na marginesie.
Fragment książki, który przytaczasz mówi o faktycznym rozpoczęciu prac fortyfikacyjnych. Wobec rozbieżności pozwolę sobie przytoczyć odpowiedni fragment pracy p. Oleńczaka (str.37-38)
"(...) Budowniczy twierdzy Klemens Kołaczkowski pisał, że w 1811 r. "zaczęto utwierdzać Modlin według planów nadesłanych od paryzkiego komitetu inżynierów i własną ręką Napoleona zatwierdzanych".
Podsumowując, Napoleon zaprojektował twierdzę w sensie koncepcyjnym. Projekty były wykonane przez francuski Komitet Fortyfikacyjny(podkreślenie moje), zatwierdzane ręką cesarza, a czasem przez niego poprawiane (...)"
"(...)Szef polskiej inżynierii (płk. Jan Mallet) tylko przywiózł nowy plan z Paryża.(...)"
Czy mogę zadawać następne pytanie?
A może też cytat ze strony 18?
Kampie, nadal nie mamy prawidłowej odpowiedzi. Chcę poznać członków owego komitetu. Skąd autor pytania wie, że nie było w nim wymienionych przez kolegów osób? Na margiensie, żadne ciało kolgialne nie może być autorem projektu. A pytanie "kto" jest pytaniem o osobę. Stadiony na EURO projektują architekci, a nie przedsiębiostwa.